1

Temat: Szlaki zimą: Beskid Śląski

Jak "klasyczna" zima (czyli śnieżna) wpływa na stan i możliwości przejścia szlaków Beskidu Śląskiego zimą?
Które ze szlaków turystycznych są często rozchodzone i udeptywane przez rzesze turystów, a które są kompletnie zasypane?
Czy są drogi i szlaki przygotowywane przez jakiś "ciężki" sprzęt?
Którymi drogami do schronisk dociera zaopatrzenie?
Jakie polecacie szlaki na zimową wędrówkę po Beskidzie Śląskim i jakie wyposażenie na jaki szlak (gdzie wystarczą tylko buty i nogi)?

Pytań sporo, ale możliwości pewnie też trochę jest. Osobiście nie mam zimowych doświadczeń w BŚ, więc na razie nie będę się wypowiadał i niczego polecał.

2

Odp: Szlaki zimą: Beskid Śląski

Przetarty pewniak to między Skrzycznem, a Małym Skrzycznem.
Dalej do Baraniej Góry i na Przysłop oraz GSB, również są duże szanse na przetarcie przez ludzi idących pieszo, narciarzy i skutery. Inne szlaki poboczne, warunki coraz bardziej niepewne.

W zimie trzeba pamietać o jednym - warunki mogą się bardzo szybko zmieniać. Nawet jeżeli nie pada śnieg, to wiatr może w kilkanaście minut dokładnie zawiać widoczny szlak. Rodzajów śniegu jest wiele... od zmrożonego tak, że kijka nie idzie wbić, do ekstremalnie puszystego, gdzie w rakietach człowiek zapada się po pas.

Jeżeli chodzi o czasy przejść, to można się poruszać 5x szybciej niż w lecie (zjazd z góry na nartach), albo 5x wolniej niż w lecie (w kopnym śniegu). Jednak ogólnie czasy się wydłużają.

Jednym słowem trudno coś doradzić, tym bardziej na tak dużym poziomie ogólności jak w postawionym pytaniu. Po prostu zdobywaj doświadczenie smile

3

sprocket73 napisał/a:

Po prostu zdobywaj doświadczenie smile

smile

Właśnie mnie korci w weekend (17.III.2012) trasa Bystra-Magura-Klimczok-Szyndzielnia-)(Kołowrót-Bystra, z tym, że dzisiaj jest tam ok. -2 do -5 st.C i 100-150 cm twardego śniegu na górze, a na sobotę zapowiadają 18 st.C w Bielsku... czyli będzie jakieś 5-10 st.C na górze i nie jestem pewien co ciekawego i jak szybko zacznie się dziać z tym śniegiem   roll

Ostatnio edytowany przez Rafał (2012-03-15 23:11:06)

4

z BB z Olszówki Dębowiec-Szyndzielnia-Klimczok szlak czerwony powinien być przetarty. Podobnie na Klimczok i Magure (przynajmniej do goprówki).
szlak z górnej stacji kolejki na Czantorię do schroniska czeskiego i polskiego względnie także.
Małe Skrzyczne-Malinowska Skała w większej części jest szansa na przetarcie.
Równica i podobne szczyty, przysiółki BŚ gdzie dojeżdżają auta także dają możliwości przetarcia lub poruszania się bliżej zamierzonemu szczytowi, czasami omijając właściwy szlak.
W trakcie chodzenia w zimie po górach i nabywania doświadczenia ma się pewne pojęcie co do stanu szlaków (znając prognozy pogody, wiedząc ile śniegu spadło itp.) jednak nic nie jest pewne do końca bowiem w ciągu doby na fajne zimowe szlaki może przyjść jakiś plus i potencjalnie fajny szlak staje się udręką z zapadaniem się i przedłużeniem trasy kilkakrotnie.

5

Rafał napisał/a:
sprocket73 napisał/a:

Po prostu zdobywaj doświadczenie smile

smile

Właśnie mnie korci w weekend (17.III.2012) trasa Bystra-Magura-Klimczok-Szyndzielnia-)(Kołowrót-Bystra, z tym, że dzisiaj jest tam ok. -2 do -5 st.C i 100-150 cm twardego śniegu na górze, a na sobotę zapowiadają 18 st.C w Bielsku... czyli będzie jakieś 5-10 st.C na górze i nie jestem pewien co ciekawego i jak szybko zacznie się dziać z tym śniegiem   roll

Ten szlak może być w początkowej fazie nieprzetarty jednak już długo są plusy w sumie więc nie powinno być żadnego problemu. Powyżej kapliczki maryjnej i zabudowań domów zaczyna się droga na którą wjeżdżają auta terenowe a stamtąd już rzut kamieniem na Magurę. Zejście przez Szyndzielnie nie powinno stanowić żadnego problemu, nawet żółtym szlakiem, chociaż obawiał bym się nieprzetarcia szlaku żółtego z okolic Szyndzielni na Kołówrót, Kozią. Z samej Koziej do Bystrej pewnie już bez problemów. Można się liczyć przy zbyt szybkiej odwilży nawet z czymś mokrym wink

6

Teraz to już mamy bardziej przedwiośnie niż zimę.
Noce są jeszcze zimne, więc śnieg powinien być zmrożony. Ale jak w sobotę się sprawdzi to "naście" stopni, to zacznie się zameniać w mokrą breję. Wszystko zależy od nasłonecznienia daych miejsc.
Ja osobiście nie lubię śniegu o tej porze roku. Tęsknię już za zielonym i kwiatkami.

7

Będę miał okazję już dziś sprawdzić warunki na szlakach BM  :-)

Startujemy z kumplem dzisiaj o 12 tej z Porąbki Zapora na Żar , potem na przełęcz Kocierską ,a  następnie na Potrójną .
Zastanawialiśmy się gdzie chatkujemy    smile
Padło na chatkę studencką Potrójna u Olafa  wink  Powrót jutro jakimś innym szlakiem , jeszcze się zobaczy .

Myślę , że warunki w górach będą całkiem całkiem

https://picasaweb.google.com/110481057918358045639

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

8

To czekamy maurycy na relację smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile