Odp: Ptaki
to muszą być bardzo ciekawe obserwacje, taka namiastka programów przyrodniczych na żywo ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
to muszą być bardzo ciekawe obserwacje, taka namiastka programów przyrodniczych na żywo ![]()
Kupiłem swego czasu ugory rolne w Pisarzowicach.
Zamieniłem je w las.
A to ptaszki, mała cząstka, która go odwiedza ![]()
https://picasaweb.google.com/1158904541 … directlink
stary piękne fotki ptaszków
, ale te nakrapiane na fot.1 i 4 to nie kosy, tylko szpaki, no a na fot. 2 piękny grubodziób. ![]()
Czy te zdjęcia szpaków są tegoroczne ?
stary świetny pomysł na ptasia stołówkę
od razu widać, że na gości długo nie trzeba było czekać ![]()
Dziękuję
Niestety moje zdjęcia nie dorównują tym które można znaleźć w necie, ale za to są to znajome "ptaszki"
Ptaki dokarmiam już kilkadziesiąt lat. Chyba już sie przyzwyczaiły i ja też. Sikorki jak tylko przylecą to zatrzymuja sie na parapecie przypominając mi ,ze czas porozwieszać słoninę. Uwielbiają ja również dzięcioły pstre. Jak mróz ostry długo trzyma to i jastrząb przylatuje zabiera sobie cały kawałek.
Oczywiście Neno
dlatego napisałem o szpakowatych panach. Szpaki i grubodziób są z zeszłego roku. Niestety miałem nieustawiona datę w aparacie i nie pamiętam kiedy to dokładnie było (cóz skleroza
)
Kiedy pierwszy raz zobaczyłem grubodzioba myslałem ,ze to papużka komuś uciekła ![]()
Samce kosów sa całe całe czarne i maja żółte dzioby. Natomiast nie jestem całkiem pewien czy te dziobiące u mnie jabłka borówki i owoce berberysu to kwiczoły czy samice kosa.
Tak czy inaczej bardzo lubię się im przygladać z okna jak sie pożywiaja. Teraz też jeszcze wpadaja na małe co nie co ale juz na krócej. Nastał dla nich pracowity czas ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
stołówka i jej goście - rewelacja ! ![]()
Fajnie jest mieć takich ptasich gości u siebie. U mnie na balkonie też nierzadko się tacy pojawiają ![]()
A cóż to za ptaszek z dziobkiem przy gwoździu? ![]()
A cóż to za ptaszek z dziobkiem przy gwoździu?
To kowalik (Sitta europaea)
bardzo powszechny obywatel naszych lasów a także terenów zielnych osiedli. Potrafi chodzić po pniu i gałęziach głową w dół.
Czy ktoś widział w BM albo w innym rejonie Sępy ?:)
Pytam gdyż dowiedziałem się że czasem są widywane nad południową Polską co jest dla mnie lekkim szokiem :)Jeszcze większym jest informacja że dawno temu prawdopodobnie zakładały u nas swoje gniazda ! ![]()
Ostatnio edytowany przez teksanski (2012-03-16 10:58:31)
Nie spotkałem się jeszcze z informacjami o obserwacjach sępów w BM. Znam tylko relacje z obserwacji z Tatr, Bieszczad i spod Opola.
Prócz klasycznych sępów takich jak popularniejszy Sęp płowy czy Sęp kasztanowaty, z niektórych regionów południowo-wschodnich Polski znane są takę obserwacje Orłosępa oraz Ścierwnika. ![]()
Lecz wydaje sie mało prawdopodobne ich gniazdowanie w obecnych czasach w granicach naszego kraju.
P.S.
Szkoda że Polska nie ma już takich granic jak kiedyś gdy jej terytorium sięgało Morza Czarnego, wtedy to dopiero było by co obserwować ![]()
Jeżeli chodzi o gatunki np. gady które mogły by obecnie występować u nas ze względu na zbliżony zasięg geograficzny sąsiednich krajów to według mnie mogły by to być:
- Zaskroniec rybołów (Natrix tessellata)
- Jaszczurka murowa (Podarcis muralis)
- Okularowiec panoński (Ablepharus kitaibelii)
- oraz dawno już naukowo nie potwierdzona Jaszczurka zielona (Lacerta viridis)
Ostatnio edytowany przez FaunaPolskiTV (2012-03-16 12:42:13)
Dzięki za solidną odp.:)
Najciekawszym z tych zwierząt które potencjalnie mogły by u nas być to jak dla mnie Jaszczurka Zielona bo jest bardzo okazała ![]()
Gdzieś widziałem chyba że jest obecna w Niemczech niedaleko granicy z nami...
Nie ma sprawy
Faktycznie występuje w Niemczech blisko naszej granicy ale i całkiem niedaleko w Czechach, Słowacji i na Ukrainie, w dawnych latach była odnotowywana w Polsce a dziś mamy liczne doniesiona o jej występowaniu z całego kraju, lecz żadne nie potwierdzone.
jolanta napisał/a:A cóż to za ptaszek z dziobkiem przy gwoździu?
To kowalik (Sitta europaea)
bardzo powszechny obywatel naszych lasów a także terenów zielnych osiedli. Potrafi chodzić po pniu i gałęziach głową w dół.
Znam kowaliki - widywałam je jednak zazwyczaj właśnie "wędrujące" góra - dół po drzewach i być może to mnie zmyliło
że tu sobie "siedzi" na pieńku ![]()
Nie ma sprawy
Faktycznie występuje w Niemczech blisko naszej granicy ale i całkiem niedaleko w Czechach, Słowacji i na Ukrainie, w dawnych latach była odnotowywana w Polsce a dziś mamy liczne doniesiona o jej występowaniu z całego kraju, lecz żadne nie potwierdzone.
Możesz podać adresy stron www np z czerwoną księgą zwierząt Polski , albo inne np o występowaniu zwierząt na danym terenie itp. albo jeszcze jakieś inne ciekawe ?
Z góry dzięki ![]()
Czy ktoś widział w BM albo w innym rejonie Sępy ?:)
Pytam gdyż dowiedziałem się że czasem są widywane nad południową Polską co jest dla mnie lekkim szokiem :)Jeszcze większym jest informacja że dawno temu prawdopodobnie zakładały u nas swoje gniazda !
Czytałam, że zdarza się zobaczyć jakiegoś sępiegio osobnika np. sępa płowego podczas przelotu , albo przygnanego prądami powietrza , ale żeby sobie tak na stałe u nas żyły to raczej nie. ![]()
Ostatnio edytowany przez nena (2012-03-16 21:17:42)
Możesz podać adresy stron www np z czerwoną księgą zwierząt Polski , albo inne np o występowaniu zwierząt na danym terenie itp. albo jeszcze jakieś inne ciekawe ?
Z góry dzięki
Takiej osobnej Polskiej strony tej księgi nie było, jakiś czas temu po zebraniu informacji o gatunkach w niej zapisanych, kategoriach i pozycjach znalezionych na Wikipedii itp. - zaprojektowałem taką amatorską stronkę Polska Czerwona Księga Zwierząt w charakterze wypisu tych gatunków i przydziale do odpowiedniej kategorii zagrożenia; jest dostępna pod adresem - http://polska-czerwona-ksiega-zwierzat.prv.pl/ ![]()
Natomiast inne strony o podobnej tematyce to trzeba by poszukać jakiś aktualnych zapisków, ale też jest tak że zagrożonych gatunków - ich stanowisk sie nie ujawnia zazwyczaj w takich archiwach. Ale warto przeglądać inne fora np. http://forum.bocian.org.pl/ albo stronę http://www.otop.org.pl/ warto zarejestrować się też w Kartotece Przyrodniczej http://kartoteka-przyrodnicza.pl/
Ostatnio edytowany przez FaunaPolskiTV (2012-03-17 06:51:28)
Jednym z częstych gości w mojej zagrodzie jest kwiczoł, zimą była całkiem spora gromadka, teraz jakby mniej. Karmiłem je owsianką, jabłkiem.
![]()
Jednym z częstych gości w mojej zagrodzie jest kwiczoł, zimą była całkiem spora gromadka, teraz jakby mniej. Karmiłem je owsianką, jabłkiem.
krakusie na Twojej fotce powyżej jest drozd śpiewak (Turdus philomelos), bliski krewny kwiczoła. ![]()
Dzięki za opinię. Mam przynajmniej pewność, że jest to drozdowaty. Chciałbym jednak prosić Cię o spojrzenie na drozda rdzawobocznego (Turdus iliacus). Drozd śpiewak wg opisu nie posiada brwi, a ten na zdjęciu ma brew białą i biały pasek pod policzkiem.
Sprawdziłam krakusie i ja bym mimo wszystko stawiała na śpiewaka
. Istnieją cztery podgatunki drozda śpiewaka, więc wygląd zewnętrzny może nieznacznie odbiegać od wersji „książkowej”, zresztą w przyrodzie nie ma ideałów
. Droździka raczej wykluczam. Jeśli już to porównywałabym z paszkotem. Ale mamy tu wśród nas ornitologa, to może nam coś pomoże
.
Na dziś pozostajemy przy droździe śpiewaku. Dla mnie to dość istotne, bo w ogrodzie miałem ich w zimie w grupach po dwadzieścia-trzydzieści sztuk. Obecnie zdecydowanie mniej. Po prostu chciałoby się wiedzieć kogo się gości w swoich podwojach.
Po prostu chciałoby się wiedzieć kogo się gości w swoich podwojach.
zgadzam się z Tobą , fajnie jest wiedzieć ![]()
![]()
Sikorki dzięcioły sójki jeszcze przylatują na dożywianie. Zwłaszcza teraz gdy zawieruchy snieżno - gradowo - deszczowe przetaczają się raz po raz nad naszymi okolicami. Tego goscia widziałem dzisiaj pierwszy raz. Prawie cały dzień spędził na deseczce na która wysypuje różne ziarna obierki z jabłka i okruchy nieśpiesznie sobie pojadając ![]()
Tego goscia widziałem dzisiaj pierwszy raz. Prawie cały dzień spędził na deseczce na która wysypuje różne ziarna obierki z jabłka i okruchy nieśpiesznie sobie pojadając
stary to jer , zięba jer , ptaszek z rodziny łuszczaków
Pięknie go uchwyciłeś. Ja też go widzę po raz pierwszy. U mnie ostatnio zauważyłam więcej zięb zwyczajnych.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 11 zapytań ]