Odp: Ptaki
Dziękuję Neno
jesteś nieoceniona
Na pewno ziębę zapamiętam
nie wiedziałem ,ze to taki kolorowy ptaszek. Zięba kojarzyła mi się raczej z nazwiskiem
Dużo u nas "ptasich nazwisk" Pozdrawiam serdecznie ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dziękuję Neno
jesteś nieoceniona
nie wiedziałem ,ze to taki kolorowy ptaszek. Zięba kojarzyła mi się raczej z nazwiskiem
Dużo u nas "ptasich nazwisk" Pozdrawiam serdecznie ![]()
Dużo u nas "ptasich nazwisk" Pozdrawiam serdecznie
Zięba zwyczajna (Fringilla coelebs) wygląda tak jak poniżej na zdjęciu, przy czym na nim jest samiec (intensywniej i ciekawiej ubarwiony), jak to zazwyczaj u ptasich samców bywa
. Samiczka zięby ma bardziej szare kolorki piórek.
zięba zwyczajna (samiec)![]()
Źródło : wikipedia
zięba zwyczajna (samiczka)![]()
Źródło : wikipedia
Jer (Fringilla montifringilla) natomiast, zwany też ziębą jerem jest trochę do zięby zwyczajnej podobny. Należy bowiem do podrodziny zięb i podobnie jak ona do rodziny łuszczaków
. Fajną masz tą ptasią stołówkę stary
.
Dzięki Neno , ale na stołówkę ta prowizorka może za bardzo nie wygląda
, ale ptaszki przylatują bo zawsze tu znajda cos do zjedzenia. Dziękuję za informacje zobrazowane pięknymi zdjeciami ![]()
nieważne jaka , ważne , że goście chcą odwiedzać ![]()
(...) stary to jer , zięba jer , ptaszek z rodziny łuszczaków
(...)
Podziwiam Twoja umiejętność różnicowania tych ptasich gości
Byłam prawie pewna
że ten ptaszek to grubodziób
- ale gapa ze mnie ![]()
Podziwiam Twoja umiejętność różnicowania tych ptasich gości
![]()
Byłam prawie pewnaże ten ptaszek to grubodziób
- ale gapa ze mnie
na pierwszy rzut oka łepek ma ciemniejszy i dziób nieco inny niż grubodziób ![]()
Pluszcz zwyczajny (Cinclus cinclus) to kolejny ptak z mojej kolekcji. Zdjęcie zrobione nad brzegiem Tarnawki w Beskidzie Małym. Ptak był tak zapatrzony w lustro wody, że nie zwracał na mnie uwagi. Miałem możność zrobienia kilku zdjęć i to z bliskiej odległości. Wygląd: czarno brązowy, z białym podgardlem i piersią. Za Wikipedią podaję: zamieszkuje prawie całą Europę, i nie tylko. W Polsce pluszcz zwyczajny to nieliczny ptak lęgowy w górach. W Polsce ok. 900 par. Spotykany w Beskidzie Śląskim, Żywieckim, a teraz również w Beskidzie Małym (w Tarnawie Górnej). Głowa i kark ciemnobrązowe, wierzch ciała ciemnoszary, prawie czarny. Dół brzucha ciemny, czarnobrązowy, kasztanowobrązowy pas pomiędzy białą a ciemną częścią brzucha (podgatunek C. cinclus aquaticus lub C. cinclus gularis). Krótkie nogi, dziób czarny. Ptak wielkości drozda.
Ptak chodził po kamieniach szukając pod wodą pokarmu. Z tym osobnikiem odbyłem dwie sesje zdjęciowe. Liczę na więcej.
Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.
Ciekawostka: ptak jest narodowym ptakiem Norwegii.
A oto w całej okazałości pluszcz zwyczajny (Cinclus cinclus) nad Tarnawką w Beskidzie Małym:
![]()
Ostatnio edytowany przez krakus (2012-06-01 20:20:41)
Pluszcz zwyczajny (...) Ptak był tak zapatrzony w lustro wody, że nie zwracał na mnie uwagi. Miałem możność zrobienia kilku zdjęć i to z bliskiej odległości.
Pluskać się chciał...pluskać...
Fantastyczna fotka wyszła Krakusie ![]()
Udanie pozował do foty,pluszcze zaobserwowałem też kiedyś w Brennej.
Mój ogród nawiedzają coraz to inne i nowe ptaszki. Wcześniej ich nie było.
I oto kolejny okaz: pleszka zwyczajna Phoenicurus phoenicurus (samczyk). Ma białe czoło, czarne podgardle i boki głowy, rdzawą pierś, ciemnoszaroniebieski wierzch ciała. Za Wikipedią podaję: Zamieszkuje niemal całą Europę, i nie tylko. Migruje na duże odległości. Zimuje w Afryce, przeloty od kwietnia do maja. W Polsce na nizinach, a teraz ten osobnik zahaczył o Beskid Mały, o Tarnawę Górną. Skrzydła ma brązowe z beżowymi brzegami piór. Pierś i boki rude, brzuch biały. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Istnieje wiele starych, ludowych nazw dla tego gatunku: słowik murowy, pokrzewka czarnousta, piegża czarnoszyja, owadożer czarnogardły, ludarka rudochwost.
A oto pleszka zwyczajna, pleszka (Phoenicurus phoenicurus) w pełnej swej okazałości:
![]()
Ostatnio edytowany przez krakus (2012-06-02 21:02:45)
Pluszcz zwyczajny to bardzo ciekawie ubarwiony ptaszek
.
Pluszcz zwyczajny to bardzo ciekawie ubarwiony ptaszek
.
... a pleszka zwyczajna?
Oba piękne Krakusie ![]()
Oba piękne Krakusie
Cieszę się!
Ładne ptaszki
Nawet nie wiem cze je kiedyś widziałem ![]()
Beskid Mały (07.2012r.)
Pleszka (Phoenicurus phoenicurus)

Film - http://www.youtube.com/watch?v=p_cvT9Lj_x8
Sikora uboga (Poecile palustris)

Film - http://www.youtube.com/watch?v=Kp6r7AGpjkY
Dzięcioł duży rozgrzebujący coś pod lasem

Film - http://www.youtube.com/watch?v=CyKHHEAlcJ8
Myszołów (Buteo buteo) - trzymający węża

Ostatnio siedząc sobie w ogródku coś mi zwróciło uwagę na drzewie i jak się okazało Dzięcioł Średni.
Jak wróciłem z aparatem to już uciekał i nie dało się go łatwo złapać w kadrze.
![]()
mały zoom
A jak już tu jestem przy okazji pozwolę sobie wrzucić jeszcze kilka zdjęć z ogródka))
Jeżeli ktoś obeznany w temacie dostrzeże pomyłkę w opisie to proszę poprawić.
Pliszka Siwa
Pleszka
Makolągwa
Kulczyk ![]()
Gil
Ostatnio edytowany przez tomkos (2012-08-26 12:57:03)
Widzę dzięcioła, widzę...
Jest nas tu kilkoro - ptasich obserwatorów w domowych ogródkach ![]()
Witam wszystkich forumowiczów i ptasiarzy,nie dawno udało mi sie sfotografować małego duszka naszych lasów,a jest nim Sóweczka (Glaucidium passerinum) ptak ten lubi lasy świerkowe,choć występuje również w sosnowych,wystepuje przeważnie w górskich lasach całych naszych Karpat,ale została również stwierdzona na górnym śląsku oraz w puszczy Białowieskiej.
Nie łatwo spotkać go u nas choć nie brakuje dla niego środowiska,najczęściej można usłyszeć głos godowy na wiosne,jak i równiez na jesień kiedy to samce zajmują nowe terytoria.Mnie udalo się własnie w ten sposób wytropić jedną z nich
Ładna sówka. Gratuluje obserwacji ![]()
Początkiem września znalazłem nowe stanowiska Sóweczki w BM a dokładniej na Hrobaczej Łące,w okolicach schroniska słyszałem dwa ptaki odzywające się jesiennym głosem,jest też w rezerwacie Łamana Skała i ciekaw jestem czy jest pospolitsza w Beskidzie Małym bo Hrobacza to dość zurbanizowany teren.
gdzie obserwowana i kiedy? kolego galileo
pzdr
Wojtek Piecha
Czy jest na Chrobaczej pospolita? tego nie wiem,wydaje mi sie ze ten ptak ogólnie do pospolitych nie należy.
Jak do tej pory udało mi sie stwierdzić jedną pare w zeszłym roku na jesień pod górą leskowiec,w tym roku znalazłem stanowisko oddalone od tego miejsca o jakiś kilometr,nie wiem czy to te same zeszłoroczne osobniki,alwe ważne że są.
Sóweczkę sfotografowałem wczoraj,jeśli jutro pogoda dopisze to wybiore sie w to miejsce jeszcze raz.
Wydaje mi sie ze w całym beskidzie małym będzie ich ok15 par ale to są tylko moje przypuszczenia które z faktami nie mają nic wspólnego,trzeba by rzetelnych obserwacji,a teren jak wiadomo nie łatwy
Jeszcze jedna fota owego maleństwa
Gratuluję TAKIEJ obserwacji ![]()
galileo
źle się zrozumieliśmy
nie twierdzę,że jest ona pospolita na Chrobaczej ani ogółem w kraju ale staje się już ptakiem pospolitszym niż kiedyś przynajmniej w karpatach ale też nie tylko,jeżeli taki Beskid Mały jej wystarcza to dobrze świadczy a o ilości par nie będę spekulował ale gdyby było tak jak przypuszczasz to byłby to całkiem dobry wynik
p.s super fotki
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 11 zapytań ]