Temat: Przejście Wenus na tle tarczy Słońca

https://lh6.googleusercontent.com/-QQQdX_-vYCM/T8puTcUO8pI/AAAAAAAAAC0/SbWWA8ioT6w/w421-h401-k/wenus.JPG

foto astronomia.pl

W środę pogoda ma się zdecydowanie poprawić – i dobrze bo na niebie szykuje nam się niesamowite zjawisko  cool

Otóż 6 czerwca 2012 roku będziemy obserwować przejście Wenus na tle tarczy Słońca

Niestety, po raz ostatni w tym stuleciu. Następne przejście nastąpi dopiero
11 grudnia 2117 roku!

Myślałam, że taka obserwacje można prowadzić tylko przy użyciu teleskopu, a tu proszę – niespodzianka – można zbudować CAMERA OBSCURA

Sami z resztą poczytajcie przejście Wenus na tle tarczy Słońca  wink

A jak ktoś zaobserwuje to czekamy na fotki i wrażenia  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Odp: Przejście Wenus na tle tarczy Słońca

smile Bardzo możliwe że dziś w nocy pojadę obserwować to zjawisko (jeśli uda mi się wstać z łózka) wink gdyby jednak pokusa lenistwa okazała sie większa postaram się zorganizować fotki z tego wydarzenia smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

Oby pogoda dopisała, bo ja jutro wcześnie rano staje na wyjazd terenoworewizyjny i mam nadzieje zaobserwować to zjawisko. Tylko jak zauważyć tą małą czarną kuleczkę na tej wielkiej kuli ognia big_smile Zjawisko to u nas można zaobserwować począwszy od wschodu słońca w godzinach rannych 4:23 do 6:25 smile

4

Oj, to czekam Czarownico  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

http://www.meteoprog.pl/pl/news/31167/

6

fajnie to wyglądało smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

Tak, bardzo fajnie się oglądało - na żywo raczej nie było szans  hmm