1

Temat: Miejsca wspinaczkowe

Witam,
mam pytanie, gdzie w okolicy znajdują się jakieś skałki wspinaczkowe? Wiem, że w okolicach Kamienie, ale tylko tyle udało mi się jak na razie znaleźć. Proszę więc w miarę możliwość o jakieś informacje a najlepiej lokalizację na mapie i wskazówki dojazdu:)
Pozdrawiam

2

Odp: Miejsca wspinaczkowe

4fun napisał/a:

Witam,
mam pytanie, gdzie w okolicy znajdują się jakieś skałki wspinaczkowe? Wiem, że w okolicach Kamienie, ale tylko tyle udało mi się jak na razie znaleźć. Proszę więc w miarę możliwość o jakieś informacje a najlepiej lokalizację na mapie i wskazówki dojazdu:)Pozdrawiam

4fun nie wiem, czy dobrze przeglądnąłeś tematy na naszym forum smile. Jest tu parę postów godnych uwagi w temacie, który Cię interesuje smile. Polecam lekturę smile.

Miejsca do wspinaczki
Formacje skalne Gugów i Ścieszków Gronia
Kamikaze na Kamieniu czyli jest już ciemno, ale wszystko jedno ... big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

http://www.beskidmaly.pl/lysina.php

4

No tak widzę, że szukać to ja nie umiem:) Dziękuję bardzo i przepraszam za powielanie tematu:) Jeśli ma ktoś topo czegoś z tej listy proszę o przesłanie na boboza@o2.pl . A i jeśli ktoś chętny do wspinaczki posiadający line to zapraszam do kontaktu, resztę sprzętu posiadam:) Chętnie połoje w rodzinnych stronach big_smile
Pozdrawiam

5

Polecam tego pdf z galerii - http://www.beskidmaly.pl/cpg14x/display … amp;pos=21

6

polecam
1. Łamana Skała
Liczne wychodnie skalne wysokości do 12 metrów na odcinku Potrójna - Łamana Skała. Znane sa także odsłonięcia skalne na grzbiecie wybiegającym na płd. - zachód (Gibasów Wierch) oraz na Smrekowicy (udokumentowane drogi do VI+ poprowadzone na litej, czterometrowej skałce przez Czesława Szurę w styczniu 1996).
2. Jaskinia Komonieckiego i potok Dusica
Kilka niewielkich wychodni do 4-metrów wysokości. Ciekawostka rejonu jest to że w sprzyjajacych warunkach jest możliwość wspinaczki lodowej.
3. Skałki w Krzeszowie
Dwie interesujące skałki wysokości dochodzącej blisko 5 metrów, znajdujące się w bliskości wzgórza Gronik 530 m.n.p.m., w pobliżu szlaku zielonego zbiegajacego z Łamanej Skały do Krzeszowa. Znane przejścia: Czesław Szura listopad 1997 - drogi do VI+ stopnia trudności.
4. Skałki w Nowej Wsi
Grupa skalna (trzy obiekty) z drogami do blisko VI.1 stopnia trudności, skały wysokości do 7 metrów.
5. Warownia na Trakcie i Kiczora
Interesująca grupa skalna w pobliżu przełęczy Kocierskiej. Warownia znajduje się przy szlaku czerwonym w strone Potrójnej, należy po kilku minutach zejść obok samotnego domostwa ścieżka w lewo, w dół do wychodni. Dojście zajmuje około 15 minut. Planowany tu jest szlak z Nowej Wsi. Wysokość skał do 7 metrów. Z kolei na pobliskiej Kiczorze 765 m.n.p.m. można znaleźć niewielkie odsłonięcia skalne nie przekraczające 4 metrów.
6. Kamieniołom na Żarze koło osiedla Łaski (Łazki)
Od drogi Kęty - Żywiec przy zaporze w Porąbce, przekraczamy drogą nasyp zapory i skręcamy w prawo w kierunku os. Łaski. Po około 300 metrach po lewej odsłonięcie skalne wysokości do 8 metrów.
7. Kamieniołom w Porąbce
Od zapory w prawo wariantem jak wyżej w strone Porąbki gdzie od połowy drogi, wzdłuż grzbietu ciagnie się pas skalny z wychodniami do blisko 20 metrów wysokości. Skały dość mocno zerodowane.
8. Kamieniołom w Międzybrodziu Bialskim
Od centrum na skrzyżowaniu skręcamy w strone przeł. Przegibek (droga do Bielska Białej), gdzie po 500 metrach skręcamy w lewo w ulicę Medyków, która doprowadzi nas wprost pod widoczne już skały. Dojście zajmuję 15 minut, wysokość skał 10 metrów.
9. Skałka w Żywcu Sporyszu (rez. Grapa)
Od stacji PKP Sporysz kierujemy się w stronę centrum, wzdłuż ulicy Grunwaldzkiej, przy potoku Młynówka. Po około 5-7 minutach w parku, tuż przy szosie, w stoku znajduję się mocno urzeźbiona 3 metrowa skałka.
10. Skałki Oczków na Starym Groniu
11. Skały Wróblowice koło Bielska
12. Skałki w okolicy Straconki
Jest tam ponad 10 ciekawych skałek

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

7

4fun napisał/a:

Witam,
mam pytanie, gdzie w okolicy znajdują się jakieś skałki wspinaczkowe? Wiem, że w okolicach Kamienie, ale tylko tyle udało mi się jak na razie znaleźć. Proszę więc w miarę możliwość o jakieś informacje a najlepiej lokalizację na mapie i wskazówki dojazdu:)
Pozdrawiam

Możesz też poszperać po tej stronce

W zakładce o wspinaniu w Beskidach - jest sporo o wspinaniu w Beskidzie Małym   wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile