Temat: Groniczki

Groniczki to kolejny mniej znany szczyt (a w zasadzie szczyty) w Beskidzie Małym. Nazywany przez miejscowych Kopcami, ze względu na występowanie kilku kulminacji. Podejście na Groniczki od Przełęczy u Panienki jest dość strome. Na temat szczytu nie posiadam zbyt wielu informacji, być może wy coś na ten temat wiecie więcej!

Link do opisu szczytu w serwisie : Groniczki

2

Odp: Groniczki

Sosnowski wspomina o turystycznej ścieżce z Lipnika na Groniczki, która robiła 20 serpentyn w bukowym
lesie koło źródła Seeligera, do którego przedtem prowadziła dróżka po 480 w terenie kopanych schodach. Nie wiem czy po nich pozostały jakieś ślady choć mam wrażenie, że obecnie idzie nią szlak niebieski. Zasolska strona jest mi bowiem mniej znana i schodzona.

Ostatnio edytowany przez baca (2010-10-04 22:24:53)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

Na zachodnim stoku Groniczek znajduje się kamieniołom, ale znacznie mniejszy od tego w Kozach pod Hrobaczą Łąką.

4

wydaje mi sie, ze troche tu jest cos pomieszane. Groniczki, sa miedzy Cuplem a Gaikami i na tych stokach byl kamieniolom i tam w okolicy sa jego pozostalosci, inne formy skalne i jaskinia w Straconce. Kopc z kolei to kulminacje za Gaikami w stropne gory Groniczki. Kopce to takie lagodne ale widoczne kulminacje. Niedaleko za lacznikiem szlakow na Gaikach jest polanka i tam juz biegna Kopce. Z kolei z Przeleczy u Panienki pod gore wchodzi sie na wlasciwie Groniczki - szczyt i najwyzsza gore tegop pasma. Znalazlem jeszcze na jakiejs mapie Beskidu Malego z 75-76 roku - Kopce, ktore sa zaznaczone jakby od Gaikow po sama C(H)robacza Lake, tym niemniej Kopce to cos innego od Groniczek tych w okolicach Cupla smile
Jeszcze lepiej jest na starej mapie Pas 49 slup 28 (Bielsko) - WIG z 1934 r. Tereny od Cupla i Gaikow po Chrobacza nazywane tam sa jako Trzy Kopce.
Na mapie Beskid Slaski i Zywiecki i Pasmo Babiogorskie wydawnictwa ExpressMap jest wycinek Beskidu Malego w interesujacym nas terenie. Zaznaczone sa tam Kopce jak pisalem za Gaikami i przeg gora Groniczek (Groniczki). Kopce posiadaja wysokosci zaznaczone 817 oraz 824 metry.

Ostatnio edytowany przez wawri (2011-04-24 08:48:32)

5

Faktycznie wawri na różnych mapach różnie to było opisywane.

wawri napisał/a:

wydaje mi sie, ze troche tu jest cos pomieszane. Groniczki, sa miedzy Cuplem a Gaikami i na tych stokach byl kamieniolom i tam w okolicy sa jego pozostalosci, inne formy skalne i jaskinia w Straconce.

Jeśli chodzi o kamieniołom na zachodnim stoku Groniczek, to nie ma tu pomyłki. Mowa tutaj o mało komu znanym kamieniołomie na stoku Groniczek tych właściwych o wysokości 839 metrów, znajdującym się w Kozach. Znajduje się on w niedostępnym miejscu. By do niego dotrzeć to trzeba udać się od Bielska-Białej Wróblowic w górę wzdłuż potoku położonego pomiędzy właściwymi Groniczkami a Gaikami prowadzącego również stronę Kopców, a następnie pokonując chaszcze dokładnie pod górę zachodnim stokiem właściwych Groniczek tak że docieramy do tego kamieniołomu.

7

Fajnie, musze to nastepnym razem odnalezc wg. wskazowek.

w sieci znalazlem juz dojscie. Wysokosc okolo 645 m. n.p.m. - Skaly Gondolin

Ostatnio edytowany przez wawri (2011-04-28 12:43:34)

8

Ciekawi mnie etymologia nazwy "Groniczki" i to, że występuje w okolicy dwukrotnie (coś jak Potrójna w Beskidzie Andrychowskim).

Z ciekawostek to dzisiaj znalazłem w przewodniku po Bielsku-Białej Jerzego Polaka (wydanie I - lipiec 1986 /wydane 1988) i wydanie II skrócone z 1992) drugą nazwę Groniczek 839 m n.p.m.
Szczyt ten jak cytuje autor zwany jest też Wróblowicą - czyli co logiczne od przysiółka Lipnika - Wróblowice.

Na obrzeżu kamieniołomu na zachodnim stoku Groniczek znajduje się duże nagromadzenie gruzowisk skalnych powstałych w wyniku wydobycia skał z graniczącym kamieniołomem. Teren ten jest gdzieniegdzie porośnięty drzewami, a miejscami gruzowisko to jest gołoborzem. Miejsce to jest trudno dostępne i znajduje się poza górskimi ścieżkami, przez co jest mało znane.
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r860s545eccf88qc5l4fdc1.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r8631qu1t6d10mg2pvorg1nvo2.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r864rcm1rmp1pi9e6c19of5qu3.JPG
Natomiast na północnym stoku Groniczek odnalazło się nowe obfite stanowisko ciemiężycy zielonej występującej w borze jodłowo-świerkowym z domieszką jawora smile
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r86alcm17ia1baj14ot12pc1c5m4.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r86cnm91o1pqr9305100l1s175.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/500/20968/thumb/p16r86e4nu1vfklkk1pof7tegh76.JPG

10

nie daleko Darku było ciekawych kilka form skalnych no i tuż nad Wróblowicami masz jaskinię nad kozami

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

11

baca napisał/a:

nie daleko Darku było ciekawych kilka form skalnych no i tuż nad Wróblowicami masz jaskinię nad kozami

Byłem też przy tej jaskini i formach skalnych tylko jakoś fotek nie zrobiłem. To jest obok tych gruzowisk smile

12

Na Kopcach lub na Groniczkach (chociaż wydaje mi się, że na Kopcach) jest wystawiony jakiś krzyż... czy coś więcej o nim wiadomo? Jako, że czerwonego szlaku Gaiki-Hrobacza nie przebyłem (jeszcze), mam prośbę o potwierdzenie lub skorygowanie mojej obserwacji poczynionej na Nowym Świecie. Zauważyłem dwa krzyże w paśmie Hrobaczej Łąki: jeden właśnie na Hrobaczej, a drugi na zach. od niego.

Poniżej zapodaję zdjęcie z opisem, co jest co (gdybym się pomylił w opisie, bardzo proszę mnie poprawić).

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/2000/22139/thumb/p16v86ifti1l041j6hcfc1osu1mmu1.JPG
[ po kliknięciu w miniaturę otwiera się powiększenie, ale nie w 100% - żeby zobaczyć zdjęcie w pełnym rozmiarze trzeba kliknąć 'pokaż obrazek', albo zapisać je sobie na dysku i normalnie otworzyć ]

Ostatnio edytowany przez Rafał (2012-06-09 09:57:15)

13

Wielokrotnie szłam tym czerwonym szlakiem, krzyż na Hrobaczej i owszem  - jest z daleka widoczny i to z wielu miejsc, ale na Kopcach lub Groniczkach nic sobie nie przypominam - stają tam tylko rogacze...   hmm no chyba, że się podziało coś o czym nie wiem...  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

14

Wielokrotnie penetrowałem stoki Groniczek i Kopców, zarówno na szlaku jak i po za szlakiem i krzyża żadnego tam nie widziałem. Dlatego zagadką dla mnie jest to umiejscowienie krzyża na zdjęciu hmm
Punkty wysokościowe na tym zdjęciu prawdopodobnie są źle określone, bo mi nie pasuje te spore obniżenie pomiędzy Kopcami a Groniczkami które faktycznie niewielkie, a zaś spore obniżenie (Przełęcz u Panienki) pomiędzy Groniczkami a Hrobaczą Łąką na zdjęciu pokazane jest jako znikome. Według mnie domniemany obiekt powinien znajdować na stoku Groniczek, to obniżenie to Przełęcz u Panienki, a reszta na wschód to już stoki Hrobaczej Łąki big_smile