Odp: Grzyby
Te grzyby nadrzewne za pewnie rosną też w Beskidzie Małym, ale zdjęcia nie mam z tąd. Nie wiem jednak co to za gatunki ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Te grzyby nadrzewne za pewnie rosną też w Beskidzie Małym, ale zdjęcia nie mam z tąd. Nie wiem jednak co to za gatunki ![]()
Prosiłbym nenę o rozpoznanie grzybów ![]()
Wydaje mi się Darku, że te na drugim zdjęciu to młode owocniki wrośniaka różnobarwnego, natomiast gdybyś miał jakieś inne ujęcie tego z pierwszego zdjęcia , np. widok z góry ? I gdzie Ty je znalazłeś ?
Mam tylko te dwa zdjęcia. Chodziło mi efektywność tych zdjęć grzybów, co zresztą to się udało
Grzyby te rosły na powalonych kłodach buków i jaworów.
Chodziło mi efektywność tych zdjęć grzybów, co zresztą to się udało
[...]
bo efektywne to Ci one są, jak najbardziej !
. Mam za mało danych , co do pierwszego, więc nie będę typować, natomiast drugi podtrzymuję. ![]()
Witam!
Może to się do czegoś przyda? Znalezione w pobliżu Bukowskiego Gronia (kwiecień 2011), chociaż nie mam pewności czy to ten sam gatunek co na pierwszym zdjęciu powyżej:
Pozdrawiam,
MarekMiyé
to na pewno jest wrośniak MarkuMiyé.
W kwietniu ? – to mogą być jeszcze owocniki z zeszłego roku .
Witam!
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia na pewno zrobione w kwietniu, dokładnie 21.04.2011.
Pozdrawiam,
Marek
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia na pewno zrobione w kwietniu, dokładnie 21.04.2011.
tak i właśnie myślę, że mogą to być jeszcze owocniki z 2010 r. ![]()
Mam też zdjęcie grzyba nadrzewnego. Nawet nie próbuje go oznaczać po gatunku ![]()
No już się pojawiły pierwsze w tym roku w BM
Będę szukał jutro
http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … owiki.html
A ja już znalazłem pierwsze prawdziwki w tym roku.
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-06-25 22:20:02)
A to grzybek, którego zobaczyłem w połowie trasy GSB 16.VI. pod szczytem Runka,
była cała pokaźna rodzinka
Oto jeden z moich pierwszych prawdziwków znalezionych tego roku w Beskidzie Małym.
Niestety prawdziwki były chrobaczywe, a może dlatego bo zostały znalezione na stoku Chrobaczywej Łąki ![]()
Kochani forumowicze
- powiedzcie; czy masowo wysypały się grzyby?
moim zdaniem nie - za sucho, ale teraz ma coś poadać więcej
Na forumową pocztę otrzymaliśmy maila z bogatym załącznikiem
"Grzyby w Beskidzie Pięknym ruszyły .... na dobre!
Witam serdecznie!Gdyby ktoś pytał , te grzyby zostały zebrane w rejonie
Madohory ( Łamanej Skały )Pozdrawiam A.K."
A oto załącznik
Dziękujemy za taką wspaniałą wiadomość - wygląda na to, ze była wyczekiwana
Widzę też, że nazwa Beskid Piękny - przyjęła się ![]()
Dodam tylko, że zdjęcia i mail przyszły od pana Antoniego Kramarza. Wszystkie zdjęcia zostały opublikowane na stronie:
Tak 2 dni temu nastąpił wysyp grzybów w Beskidzie PIĘKNYM ( Małym ).Wczoraj byłem zbierać borówki na Potrójnej i spotkałem kobiete która niosła całe wiadro pięknych prowdziwków!!! ![]()
Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2012-08-03 14:41:31)
Dzięki!
Ale mi smaka na grzyby narobiliście, a BM nie jestem w stanie teraz jechać ![]()
rzeczywiście można powiedzieć, że się coś w tej kwestii ruszyło gdyż będąc nawet w Stołowych to ludzie z pełnymi koszami wychodzili z lasu
W Beskidzie Małym obecnie napotykam tylko na borowiki ceglastopore
Poczytałam wpisy w temacie i mam tylko jedna uwagę na zdjęciu w poście nr 45 według mnie to Handkea utriformis czasznica oczkowata purchawica olbrzymia jest gładka.
Poczytałam wpisy w temacie i mam tylko jedna uwagę na zdjęciu w poście nr 45 według mnie to Handkea utriformis czasznica oczkowata purchawica olbrzymia jest gładka.
To dotyczy mojego grzyba. Dziękuje za rozpoznanie ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-09-02 08:32:00)
Zawsze chętnie służę pomocą. ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.044 sekund, wykonano 11 zapytań ]