Odp: Rośliny chronione w Beskidzie Małym
Ładne storczyki
Sporo storczyków obserwuje ostatnio na Jurze, z tych gatunków co w Beskidzie Małym są już rzadkościami ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ładne storczyki
Sporo storczyków obserwuje ostatnio na Jurze, z tych gatunków co w Beskidzie Małym są już rzadkościami ![]()
Zaczął się sezon, zaczął... ![]()
śliczne stoplamki Fuchsa
Ja też mam tego storczyka z Beskidu Małego,
jest też wyrośnięta rosiczka okrągłolistna
i coś nowego chronionego wilżyna bezbronna (Ononis arvensis) z dalszym widokiem na wzgórze Wołek i Bukowski Groń
A to dzisiaj Darku buszowałeś za tymi ślicznościami? ![]()
A to dzisiaj Darku buszowałeś za tymi ślicznościami?
Te zdjęcia są z różnych dni i miejsc gdzie wpadałem do Beskidu Małego w wolnych chwilach.
Na dzisiejszym spacerku wykonałem kilka fotek Mieczyka Dachówkowatego przez dłuższy czas nie spotkałem tej rosliny w Beskidzie Małym dzisiaj trafiłem na łączke z kilkunastoma osobnikami .
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-07-01 15:57:12)
dokładnie takiego samego spotkałem wczoraj jak wychodziłem na Skrzyczne
ferdynansie małe sprostowanie, ta piękna roślinka, którą wczoraj znalazłeś to mieczyk dachówkowaty (Gladiolus imbricatus), roślina z rodziny kosaćcowatych. Jest coraz rzadsza, dlatego objęto ją ścisłą ochroną gatunkową. Do jej zanikania przyczynia się m.in. człowiek zmieniając ekosystem łąk poprzez np. koszenie, zaorywanie itp, a także przez zrywanie jej dekoracyjnych kwiatów. Istnieją formy ogrodowe mieczyków, zwanych też gladiolusami. Ich kwiaty są większe i mają różnorodne kolory.
W tym roku sporo mieczyków dachówkowatych widziałem pod Bujakowskim Groniem ![]()
ferdynansie małe sprostowanie, ta piękna roślinka, którą wczoraj znalazłeś to mieczyk dachówkowaty (Gladiolus imbricatus), roślina z rodziny kosaćcowatych. Jest coraz rzadsza, dlatego objęto ją ścisłą ochroną gatunkową. Do jej zanikania przyczynia się m.in. człowiek zmieniając ekosystem łąk poprzez np. koszenie, zaorywanie itp, a także przez zrywanie jej dekoracyjnych kwiatów. Istnieją formy ogrodowe mieczyków, zwanych też gladiolusami. Ich kwiaty są większe i mają różnorodne kolory.
Nena oczywiście ze to Mieczyk Dachówkowaty ja wczoraj wykonałem kilka fotek Storczyków i i stąd ta pomyłka dółącze kilka wczorajszych fotek Storczyka
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-07-01 16:19:12)
ładne ![]()
no i moje upolowane mieczyki dachówkowate spod Skrzycznego

Wyjątkowa ta roślina ![]()
(...)Wyjątkowa ta roślina
WYJĄTKOWA ![]()
Sezon na storczyki w Beskidzie Małym jeszcze się nie skończył ![]()
Oto kruszczyk szerokolistny (Epipactis helleborine)
i kruszczyk błotny (Epipactis palustris) z kamieniołomu w Kozach
ładne Darku
, z tym storczykiem jeszcze nigdy się nie spotkałam
a czy na polanie pod Gibasami są jeszcze storczyki czy już po
Hmm... ja ich tam nie widziałam... ![]()
Analizując niektóre jednostkowe stanowiska roślin sądzę że są to nasadzenia sztuczne.
Mam tu na myśli ;
- kosodrzewina na szczycie Laskowca (obok .krokusów),
- wszewłoga górska pod szczytem Laskowca od strony Pd.
-języcznik zwyczajny u źródeł Wieprzówki
Poza tym nieprawdopodobne wręcz wydaje się odnalezienie podejźrzonu marunowego,zanokcicy północnej czy nawet nasięźrzału.
Analizując niektóre jednostkowe stanowiska roślin sądzę że są to nasadzenia sztuczne.
Mam tu na myśli ;
- kosodrzewina na szczycie Laskowca (obok .krokusów),
- wszewłoga górska pod szczytem Laskowca od strony Pd.
-języcznik zwyczajny u źródeł Wieprzówki
Poza tym nieprawdopodobne wręcz wydaje się odnalezienie podejźrzonu marunowego,zanokcicy północnej czy nawet nasięźrzału.
Kosodrzewina to na stówę jest sztucznie nasadzona w Beskidzie Małym gdyż naturalnie w Beskidach występuje tylko powyżej granicy lasu (regla górnego). Wszewłogi górskiej nie znam za bardzo, więc trudno mi się na ten temat wypowiedzieć. Natomiast języcznik zwyczajny, podejźrzon marunowy, zanokcica północna czy nasięźrzał pospolity to na stówę stanowiska naturalne, gdyż występują na właściwych dla nich siedliskach (choć mogą być to siedliska powstałe w wyniku działalności człowieka) w zasięgu geograficznym, a ich znalezienie jest związane tym kto jaką grupą roślin się zajmuje i jaką zdolność posiada podczas pracy terenowej ![]()
Dziewięćsił bezłodygowy (Carlina acaulis L.) rosnący na Nawieśniecy
![]()
![]()
![]()
Dziewięćsił bezłodygowy (Carlina acaulis L.) rosnący na Nawieśniecy
Ładne zdjęcia. Teraz jest jego optimum kwitnienia ![]()
To ja się też "gancarzowym" pochwalę.
Mój jest troszkę delikatniejszy. ![]()
Mój pionowy. Do jakiego momentu oni kwitną?
Dziewięćsił bezłodygowy dalej kwitnie, ostatnio napotkany przeze mnie na murawie kserotermicznej na Czubie (516,7 m npm ) pomiędzy Ponikwią a Kaczyną .
O tej porze roku są też najbardziej widoczne owocujące na czerwono obrazki plamiste .
Wczoraj odkryłem drugie stanowisko w Kozińcu, na stromych kamienistych zboczach jaworowych z miesiącznicą trwałą na wysok. ok 680 m npm na pn/wsch od szczytu Magurki Ponikiewskiej
By całkowicie nie zatracić się w rzeczywistości dzisiaj w dniu wolnym od pracy wybrałem się pod Bujakowski Groń i zaobserwowałem tutaj anomalie przyrodniczą u wawrzynka wilczełyko który wypuścił pąki kwiatowe które za niedługo powinny przerodzić się piękne różowe kwiatuszki, ale jeszcze dziwniejsze było wypuszczenie liści które już były dość dobrze rozwinięte. Według książek wawrzynek wilczełyko kwitnie w marcu i kwietniu, a wyjątkowo pod koniec lutego, a liście wypuszczają wkrótce po zakwitnięciu, a na jesień opadają. Ta anomalia przyrodnicza która wystąpiła pod koniec jesieni jest efektem ciepłych temperatur o tej porze roku ![]()
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 13 zapytań ]