1

Temat: Spływ

Przygotowujemy się rodzinnie do 2 spływów w Beskidzie Małym/okolicy: spływ Zywiec-Czaniec i Zembrzyce-Swinna Poreba. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia w tym temacie to chętnie bym się zapoznał. Punktowo ogladalismy już w ciagu ostatnich miesięcy obie trasy - nie wiem dokładnie czy spływa się ponizej zapory w Porąbce, patrzylismy też za miejscami do wodowania i wyciagania  kajaków w okolicy zapór wodnych ale to też tylko na odlegość, może ktoś już tam przenosil kajaki?

Dzieki za ewentualne podpowiedzi  smile

PS
Taki spływ można zorganizować również dla większej grupy w oparciu o firmę wypożyczającą kajaki. To jest względnie łatwe do załatwienia i nigdy nie kosztuje wiecej niż 70-100 zł za 2 osobowy kajak. Może to pomysł na forumową wyprawę?

Pozdrawiam  smile

2

Odp: Spływ

cool masz do sforsowania trzy zapory tresna  porąbka czaniecka
sa ciekawe splywy w okoliczch czestochowy smile za 150 zeta dwudniowy splyw z biwakowaniem namiotowaniem
na ten splyw bym sie wybral  smile czym szypciej tym lepiej poki lato trwa
strona kajakiem .pl

3

Klimku pokręcimy się tam w środę, w drodze na akcję wink  - może coś się uda dowiedzieć big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

4

Dzięki Jolu  smile , dokładniej nasze plany są jak niżej...

Spływ Sołą chcemy rozpocząć koło piwiarni nad Koszarawą, za moment będzie mała przenioska ale to nie problem. Potem Jezioro Żywieckie (jeżeli będzie w tym dniu słaby wiatr, przy mocnym wietrze odpada), wychodzimy z wody po prawej stronie (patrząc z biegiem Soły) przed zaporą w Tresnej tu widziałem jakąś przystań. Kajaki wodujemy za zaporą po lewej stronie tu również zapamiętałem małą przystań czy jakiś parking z łatwym zejściem do rzeki (tego miejsca nie jestem do końca pewien). Kontynuujemy Sołą i jeziorem Międzybrodzkim i ostatecznie lądujemy po prawej jak najbliżej zapory w Porąbce tam chyba tuż przed zaporą można stanąć autem (i tego miejsca nie jestem do końca pewien). To będzie już jednak koniec spływu bo dowiedziałem się, że odcinek pomiędzy zaporami Porąbka i Czaniec jest zamkniety miedzy innymi dla dla kajaków. Dużo zależy od pogody - kierunku wiatru i wysokości fal, w wersji minimalnej nie ruszamy sie z ogródka piwnego nad Koszarawą  lol

Wszystko to tylko obserwacje z lądu, jak będzie w rzeczywistości to zobaczymy... Beskid Mały z innej strony  lol

Spływ Skawą jest o wiele trudniejszy bo na tym odcinku rzeka płynie przez teren księżycowy, odcinkiem puszczono ją zastepczym korytem (u podnóża góry Upalisko). Spływ musi się skończyć pod starym mostem kolejowym za ptasimi wyspami... Wszystkie te miejsca już mamy odwiedzone na piechotę i o ile Soła jest miejscem ludnym i gwarnym to Skawa na tym odciku jest bezludna (jeśli nie liczyć buldożerów) teren mało dostępny i mam wrażenie, że tak do końca nie zgadza się z mapą...

Ahoj przygodo!  smile

Ostatnio edytowany przez Klimek (2012-08-07 09:53:51)

5

Klimku - oto co ustaliłam...  hmm

Przed zaporą w Tresnej jest ośrodek wypoczynkowy z domkami (być może i pole namiotowe) - szeroki fajny pomost, więc chyba przybić się da. Dalej w kierunku zapory jest "Zajazd na zaporze" - noclegi, restauracja, parking, stamtąd odbywają się rejsy statkiem.
Za zaporą jest pole namiotowe "KRAN" i wygodny dostęp do wody (tak mi się wydaje, że wygodny). Od lewego brzegu czyli tam gdzie szosa też nie powinno być kłopotu z dostępem do wody.

Przed zaporą w Porąbce - tak gdzie idzie czerwony szlak też jest mała przystań, przy pomoście stoją różne wodne pojazdy wink - przy drodze jest trochę miejsca na poboczu na ewentualne parkowanie. Parkować można też z drugiej strony zapory - też jest kilka miejsc.

Tak to widzę ja szczur lądowy  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

Jolu, bardzo Ci dziekuję smile teraz możemy płynąć bez obaw, że nie będzie gdzie wylądować  roll  smile
Tym sposobem mamy całą trasę opracowaną, (przynajmniej na ile można patrząc z lądu). Jak uda się całość przepłynać i opisać to poprosimy MK o wyznakowanie  smile
Po drodze doszukałem się kilku ciekawych miejsc do odwiedzenia na wschodnim brzegu Jeziora Żywieckiego, jednak chodzi mi po głowie jeszcze jedno miejsce właśnie przy drodze wzdłuż Jeziora Międzybrodzkiego. Wiele, wiele lat temu jak pierwszy raz byłem w tych stronach to kierowca autobusu wiozacego nas na kolonie do Żywca zatrzymał sie przy jeziorze i pokazywał nam, tylko się nie śmiejcie tongue ,  wieloryba! Kurde jeździłem tam potem wiele razy na rowerze i tego wieloryba nie znalazłem  lol Czy znacie to miejsce? To była oczywiście skała pomalowana jak głowa właśnie wieloryba. Albo mi się kurde zdawało, miałem 10 lat  hmm

Morze ciche, spokojne
I gładziutkie jak szyba,
Ale jakoś nie widać,
Nie widać wieloryba.

Wiosłuje jednym wiosłem,
Dwoma, trzema, czterema...
Już dwa tygodnie płynie,
A wieloryba nie ma.

Wola: - Cip-cip, wielorybku!
Gdzie ty jesteś, rybeńko?
Pokaż mi się choć tylko
Tyciutko, tyciuteńko... -

Już dwa miesiące płynie,
A wieloryba nie ma,
Aż się zmęczył biedaczek
I coraz częściej drzemał.

big_smile

7

O wielorybie nic nie wiem, ale od strony wody możecie potropić temat Zadziela smile

TUTAJ masz wątek bo nie wiem czy go na forum śledziłeś wink

Sznupiąc po necie wysznupałam, że PTTK Andrychów co roku organizuje SPŁYW Kajakowy TRZECH ZAPÓR - w tym roku już jest po fakcie, ale zaglądnąć  można...szkoda, że trasy szczegółowo nie opisują... ale mamy chyba w tym kole forumowiczów...może coś wiedzą więcej....  wink

8

To, to!
Chcemy popłynąc/poójść Górną Drogą i odszukać druciarnię p. Rusa i jeszcze kawałek dalej.
Potem bungee most.
A wcześniej planujemy odwiedzić św. Wita.

smile

9

Fantastycznie się zapowiada ta Wasza wyprawa - trzymamy kciuki za powodzenie i czekamy na bogatą relację  wink  big_smile

10

Klimek napisał/a:

...jednak chodzi mi po głowie jeszcze jedno miejsce właśnie przy drodze wzdłuż Jeziora Międzybrodzkiego. Wiele, wiele lat temu jak pierwszy raz byłem w tych stronach to kierowca autobusu wiozacego nas na kolonie do Żywca zatrzymał sie przy jeziorze i pokazywał nam, tylko się nie śmiejcie tongue ,  wieloryba!

Klimek, jeśli chodzi o wieloryba to chyba wiem o co Ci chodzi  big_smile (ale mądre zdanie wymyśliłem  smile ) Jadąc z M.B. w stronę Czernichowa, za skrętem na most do M.Żyw. i górę Żar, jest po prawej karczma Zohulina (czy może przez "ch" - nie wiem, ... i duży parking. Za (obok) tą karczmą jest skała pomalowana jak mówisz. Może ją ktoś stolikami i parasolami przysłonił.... w zeszłym roku jeszcze była, nie sądzę by ktoś popełnił destrukcję... sprawdź   wink

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

11

To są rzeczy niemożliwe big_smile , marekk500 ja z powodu tego wieloryba się na to Forum zapisałem tylko mi było gańba wcześniej zapytać lol to było lepiej jak 30 lat temu, na te kolenie to jeszcze niebieskim ogórkiem jechaliśmy. Wygląda na to, że wieloryb się obstoł! Dzieki jecze raz, sprawdzimy  big_smile

12

Klimek napisał/a:

To są rzeczy niemożliwe big_smile , marekk500 ja z powodu tego wieloryba się na to Forum zapisałem tylko mi było gańba wcześniej zapytać lol (...)

Uwielbiam takie historie...  cool  lol

13

Byłem przejazdem (tzn. na wchód słońca na Kiczorze  tongue ),
Klimek, czy o tego ....ryba Ci chodziło? Jeśli tak, to jest za przystankiem pekaesu  big_smile, wozidło przy Zohulinie można zostawić....
Sam myślałem też, że jest bliżej karczmy, no ale z wiekiem co raz więcej wapnia  lol  lol  lol  big_smile  big_smile  big_smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/3500/23742/thumb/p174ur370p61628o3j51srd1k7q1.jpg

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

14

marekk500 tak to była łeb wielkiej ryby z rozdziawioną paszczą, dzięki  big_smile
A w niedzielę przed 15 mieliśmy już falstart tego spływu z Żywca, wiało z północy prosto w gębę a potem jeszcze zabrał się deszcz... spływ odłożony na później... sad