1,051

Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?

Magurka Wilkowicka - 909 m n.p.m. big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

1,052

Tak po za konkursem,już to paśkudztwo skończyli? yikes

Góroczub.

1,053

Tak poza konkursem, panowie, istnieje odrębny temat o Magurce smile  Nie róbmy bałaganu! Postów nie przenoszę, bo się nie będą trzymać wątku. Wracamy do zagadek! smile

1,054

I to jest wyczerpująca odpowiedź smile dajesz zagadkę big_smile

46,5 pkt - sprocket73
24 pkt - baca
20,5 pkt - Dariusz Tlałka
13,5 pkt - jolanta
9,5 pkt - harnaś wołoski
8,5 pkt - darkheush, nena
7,5 pkt – kisiel, MK
5,5 pkt - MF
5 pkt - Gustek
3,5 pkt - lowell79
2,5 pkt - jardo
2 pkt - łysy z łysiny, Klimek
1 pkt - teksanski, Inga, kruwad
0,5 pkt - kris_61, stary, marekk500, wawri

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

1,055

Mnie ta skała przypomina żółwia big_smile

Moja zagadka jest taka smile

W pobliżu jakiego szczytu znajduje się taki głaz ?

https://lh4.googleusercontent.com/-sfVx9msKCG8/T3S16es6J8I/AAAAAAAAKak/RjKOcD_yty4/s800/101_0613.JPG?gl=PL

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

1,056

Tak mi to przypomina jedną ze skałek gdzieś między górą Żar a górą Kamień - żółty szlak z Krzeszowa do Czartaka przez Leskowiec.

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

1,057

Strzelam. To cuś wokolicach Potrójnej?

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

1,058

szczyt Kamienia. Po prawej przy szlaku żołtym jakbyś szła z Magurki Ponikiewskiej do Ponikwi

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

1,059

i Jola i baca mają rację big_smile, ale Jola była pierwsza więc niech ona zada kolejną zagadkę. smile

46,5 pkt - sprocket73
24 pkt - baca
14,5 pkt - jolanta
9,5 pkt - harnaś wołoski
7,5 pkt – kisiel, MK
5,5 pkt - MF
5 pkt - Gustek
3,5 pkt - lowell79
2,5 pkt - jardo
2 pkt - łysy z łysiny, Klimek

1,060

Skoro tak wink to się pytam ja...  tongue

W konkursie:

- skąd patrzę?
- jaki charakterystyczny obiekt - oprócz budynków mieszkalnych widzę?

a poza konkursem wink - nazwy szczytów dla chętnego  big_smile

https://lh6.googleusercontent.com/-sBYxm0uu1kU/UCUiDj6KJSI/AAAAAAAADUc/24h7eoze69M/s720/na%2520pocz%25C4%2585tku.JPG

1,061

Widzę szkołę szybowcową pod Żarem, a zatem jest to chyba podejście zielonym szlakiem z Międzybrodzia żywieckiego

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

1,062

Dobrze widzisz łysy z łysiny  wink

Co prawda podejście jest bezszlakowe, ale w pobliżu szlaku, o którym piszesz smile

Szykuj zagadkę  big_smile

46,5 pkt - sprocket73
24 pkt - baca
14,5 pkt - jolanta
9,5 pkt - harnaś wołoski
7,5 pkt – kisiel, MK
5,5 pkt - MF
5 pkt - Gustek
3,5 pkt - lowell79
3 pkt - łysy z łysiny
2,5 pkt - jardo
2 pkt -  Klimek

1,063

Uff, zła passa się odwróciła.
Moje pytanie jest takie; Gdzie znajduje się  ta kapliczka?http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/4000/24211/thumb/p176jlab3llpjt661iudk4d1u551.JPG

1,064

Ta kapliczka wygląda jak wiele innych w BM-ie...  hmm - mnie wydaje się, że widziałam podobną idąc żółtym szlakiem z Targanic na Złotą Górkę  hmm  ale nic sobie uciąć nie dam...  wink  lol

1,065

Niestety nie...

1,066

Matka Boska Częstochowska, czy to może gdzieś bliżej Jasnej Górki?
smile

1,067

Tyż nie

1,068

Łysy, może jakaś podpowiedź ?  wink

1,069

Na zdjęciu jest również ojciec Tomaszek z Łękawicy...
Czy to jest przy jakiejś ścieżce z okolic Łękawicy na Łysinę albo przy zielonym szlaku z Kocierza Rychwałdzkiego na Łysinę?
smile

Ostatnio edytowany przez Klimek (2012-09-18 08:45:41)

1,070

Klimek: Brawo i szacun!!!! To było diabelnie trudne pytanie

Kapliczka znajduje się przy zielonym szlaku z Kocierza Rychwałdzkiego na Łysinę. Kim jest Ojciec Tomaszek z Łękawicy...?
Chciałbym wiedzieć co upamiętnia owa Kapliczka. Kiedyś rozmawiałem z Babcią, zamieszkałą najbliżej  Zamczyska na Łysinie i opowiadała mi, że niedaleko zabili jej syna jak wracał z zabawy. Może kapliczka upamiętnia owo tragiczne wydarzenie?

46,5 pkt - sprocket73
24 pkt - baca
14,5 pkt - jolanta
9,5 pkt - harnaś wołoski
7,5 pkt – kisiel, MK
5,5 pkt - MF
5 pkt - Gustek
3,5 pkt - lowell79
3 pkt - łysy z łysiny, Klimek
2,5 pkt - jardo

1,071

Zauważyłem, że niektóre rejony BM mają ulubione przedstawienia w kapliczkach  smile
Ojciec Tomaszek to franciszkanin urodzony w Łękawicy został zamordowany na misjach w 1991 roku.

To moja zagadka - rebus:

http://images45.fotosik.pl/1551/f928ec1e6df6cd9c.jpg

prosze podać przebieg tego szlaku...  smile

1,072

Troszkę podpowiem.
Szlak o którym mowa otrzymał ciekawą nazwę tak samo jak na przykład "Perć Akademików" na Babiej Górze, nazwę szlaku ukrywa rebus. Mamy nawet wątek na Forum dotyczący tego szlaku.
Przykład który podałem też nie jest przypadkowy...

Powodzenia smile

1,073

Strzelam.
Czy nie chodzi o szlak kapliczek czerwony, Targoszów-Groń J.P.II ?

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

1,074

smile  Witaj MK, nie to nie ten szak...
Ale powiem Ci fajnie, że Ty się odezwałeś bo była w historii Beskidów (turystyki) osoba która robiła tę samą robotę co Ty i to ta osoba wymyśliła naszą zagadkową nazwę szlaku w BM (i na Babią też  lol ).

Ostatnio edytowany przez Klimek (2012-09-19 17:57:53)

1,075

Może chodzi o Mały Szlak Beskidzki
wyznakowany przez Władysława Midowicza w 1927r.?

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.