1

Temat: Najpiękniejsze schronisko w woj. małopolskim

W głosowaniu schronisko PTTK na Magurze Małastowskiej wygrało w rankingu najpiękniejszych w woj.małopolskim . Głosowały na nie 1424 osoby. Drewniane, położone w środku lasu schronisko wybudowano w 1955 r. Głównym materiałem budowalnym było drewno z rozbieranych łemkowskich domów w Zdyni i Gładyszowie. Początkowo w schronisku warunki były bardzo trudne. Nie było prądu ani sanitariatów. Ten problem został jednak rozwiązany kilka lat później. Schronisko ma 30 miejsce noclegowych oraz pole namiotowe. W razie potrzeby zmieści się tam nawet 50 osób. Turyści muszą się jednak liczyć ze spaniem na świetlicowej podłodze. Niewątpliwą atrakcją schroniska jest drewniana winda, którą dostarczane są posiłki z kuchni do jadalni. To jedyne takie rozwiązanie w Polsce! W pobliżu schroniska (300m) znajduje się górna stacja wyciągu krzesełkowego o długości 1400 m, od której rozpoczyna się nartostrada łącząca górną stację z dolną. Nieopodal Magury można pojeździć konno, do Gładyszowa i Regietowa jest zaledwie parę kilometrów. Niedaleko znajduje się także zalew Klimkówka. W okolicy Magury Małastowskiej znajduje się kilka cmentarzy z I wojny światowej. Ze szczytu Magury można też zjeść do okolicznych wsi, gdzie jest kilka pięknych cerkwi i kapliczek.

http://www3.radiokrakow.pl/web/MKAN-8WGATH/MKAN-8WGATH6_l.jpg

W sumie oddano 2985 głosów.

na schronisko na Luboniu Wielkim głosowały 882 osoby
schronisko w Dolinie Roztoki uzyskało 342 głosy
na schronisko pod Niemcową głosowało 159 osób
na schronisko na Turbaczu głosowało 178 osób

Żródło: Radio Kraków

Rzeczywiście „klimaciarsko” tu smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Najpiękniejsze schronisko w woj. małopolskim

Nie byłem w nim sad , ale wygląda jak domek z bajki  smile smile smile
Śliczne schronisko big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

3

Faktycznie, jak chatka z piekrnika big_smile

Moje foto-wspomnienia: https://picasaweb.google.com/109211129593888338479

"Jakże ja mam o tym opowiadać, skoro to jest moje? Jest to moje bogactwo, to, czego mi nikt nie odbierze." Jerzy Kukuczka

4

WOW, to w tym schronisku była ostatnio Jagoda ... zachwalała je bardzo smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

5

Wnioskuje po nazwach schronisk, że to raczej głosowanie na najpiękniejsze schronisko woj. małopolskiego, a nie Małopolski.

6

Hanuś napisał/a:

Faktycznie, jak chatka z piekrnika big_smile

Dokładnie  big_smile

7

Staszek napisał/a:

Wnioskuje po nazwach schronisk, że to raczej głosowanie na najpiękniejsze schronisko woj. małopolskiego, a nie Małopolski.

myślę, że chodziło o woj.małopolskie Staszku, bo jak wiadomo Małopolska to region obejmujący dużo większy obszar, w skład którego wchodzi kilka województw, w tym małopolskie. Ja podałam za Radiem Kraków, aczkolwiek, masz rację, trzeba to poprawić i już to zrobiłam. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/