Temat: Przełęcz Glinka - Glinka - Wielka Rycerzowa - Oszus - Przełęcz Glinka

W dniu wczorajszym tj. 16.09.2012r wybrałem się razem ze znajomym  w okolice Rajczy  w celu przejścia pętelki pewnej gdzie jeszcze nigdy nie byłem.
Autko zostawiliśmy przy przejściu granicznym na przełęczy Glinka (Ujsolska) 845m.Następnie drogą asfaltową  doszliśmy do szkoły w Glince gdzie weszliśmy na szlak zielony którym przez Soblówkę dotarliśmy na Wielką Rycerzową.W schronisku pod Rycerzową było całkiem sporo osób podobnie zresztą jak na szlaku którym do tej pory szliśmy :)Po krótkim odpoczynku weszliśmy na szlak niebieski który cały czas biegnie granicą.Gdy przeszliśmy około 30 minut znalezliśmy sie na Przełęczy Przysłop i to było także zarazem ostatnie miejsce gdzie spotkaliśmy kogoś na szlaku niebieskim !!! Była to jakaś parka ze Słowacji z dwoma Husky :)Była godzina około 15:00 więc do zmroku sporo czasu ale także jak się okazało sporo drogi przed nami i to w prawdziwej dziczy ... !!! W między czasie rozpaliliśmy ognisko , upiekliśmy kiełbaski w okolicach góry Oszus 1155m.
Siedząc przy ognisku w pewnym momencie usłyszeliśmy wycie dochodzące z oddali gdzieś ze Słowacji ! Był to wilk !!! wycie było słychać co pewien czas przez kilkanaście minut.Będąc tam daleko,wysoko samemu to niesamowite uczucie!
Zrobiło się pózno powoli zaczął zapadać zmrok ! a my sami wysoko na szlaku z dala od ludzi na szlaku który praktycznie miejscami staje się niewidoczny a dookoła czuć dzikość.
Od Jaworzyny szliśmy już w totalnych ciemnościach.Staraliśmy się głośno rozmawiać, śpiewać smile uderzać kijkiem o kijek w wiadomym celu:)
No i tak idziemy idziemy świecąc latarką i tylko dzięki temu nawiasem mówiąc udało się jako tako iść naprzód. w pewnym momencie z naszej lewej strony z lasu słychać dzwięk łamanych gałezi,stukot,trzask, bardzo blisko nas ! Stajemy jak w ryci po głowie przebiegła myśl NIEDZWIEDZ !!! ale nie........ 5m przed nami ścieżkę przebiega nam WILK !!!! Serce wali jak szalone, stoimy jak wryci !!! gdy szok minął to okazało się że i zmęczenie również !!! co sił w nogach gnamy przed siebie jeszcze głośniej rozmawiając !Około 21:00 docieramy do  Magórki 996m i nagle dobiega do naszych uszu jakieś miauczenie !!! dwukrotne z lasu !!! Ale co to mogło być pojęcia nie mam ! Czy to mógł być Ryś ? czy Ryś miauczy??? Jeszcze tylko kilkanaście minut i jesteśmy znowu na przełęczy Glinka.Światła drogowe tutaj są owszem ale wszystko pogaszone, opuszczone, ciemność jak w d... wink

Ufff to była niesamowita wyprawa i ta dzikość którą mało gdzie można jeszcze spotkać!
Tutaj czuć doskonale że to my jesteśmy gościem w krainie dzikich zwierząt !
Reasumując jeśli ktoś chce posmakować prawdziwej dzikości polecam właśnie ten fragment szlaku czyli Wielka Rycerzowa - Przełęcz Glinka gdzie łatwiej spotkać Wilka niż człowieka.No a iść tamtędy wieczorem to prawdziwy hardcore...

Polecam !!!

Fotek tym razem nie robiłem gdyż trasa była dłuuuga a zdjęcia zawsze zajmują mi wieeele czasu smile

Acha takich stromych podejść jak na szlaku niebieskim to ja nigdzie nie widziałem! Gdyby nie mocna praca kijkami nie dało by się praktycznie wejść !!!

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: Przełęcz Glinka - Glinka - Wielka Rycerzowa - Oszus - Przełęcz Glinka

Niezłe przeżycie! Można mieć pietra w takiej sytuacji smile

3

Nasz Strzępek został niedawno pomylony z Rysiem. Wprawił jedną rodzinkę w prawdziwą panikę, a potem skończyło się śmiechem. Jednak prawdziwego wilka spotkać, to nie jest śmieszna sytuacja. W nocy nawet świecące oczy sarenek mogą wystraszyć (prawie narobiłem w portki, jak te straszne sarny na nas polowały otaczając kręgiem).

4

Ten Wilk to prawdziwa sensacja. smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

5

Fajna traska,szedłem nią dwa razy ale wilków ni widu ni słychu.Teraz troche OT zrobie bo z wilkiem to miałem "przygode" w tym roku w maju ale na granicznym w Bieszczadach.Wyszliśmy z Wetliny po północy,w lesie standardowe trzaski pędzących sarenek,ryś też nam mignął w czołówkowym świetle,paskudny puchacz pohukał tuż nad nami ale to normalka w takim miejscu i o takiej porze lol O godz.3,30 tuż przed wschodem słońca byliśmy z kompanem na Rabiej.Otwieramy pifko...jeden łyk,drugi łyk,trzeci łyk i nic do siebie nie gadamy bo równocześnie zauważamy jak na nas ziorkają wilcze oczka tak gdzieś z 20-30 metrów! Po kilku minutach robi się coraz widniej i naszym oczętom ukazuje się młody,samotny(chyba)wilczek.Przygląda się i odejść nie chce! Lezie bestia za nami przez ponad pół godziny aż do podejścia na Czoło w odległości kilku,kilkunastu metrów.Zastanawiam się nawet czy mu kanapki tudzież żywca nie zaserwować big_smile Gdy już go chciałem do plecaka zapakować,znika big_smile ,pozdro.

Ostatnio edytowany przez mały pikuś (2012-09-18 15:50:10)

Tam na dole zostało wszystko to co cię męczy,patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy. <KSU "Za mgłą">

6

Trasa piękna, i faktycznie dzika od Przysłopa, szedłem kilka razy (Noc Krawculi i inne takie  tongue ) ale zwykle w dzień. Pewnie też bym miał pietra, choć nocne chodzenie nie jest mi obce  wink
Pamiętam, kiedyś szedłem mocno przed świtem na wschód słońca na Leskowiec, wiatr wiał dosyć porywiście, przed sobą usłyszałem trzask gałezi i świecące w oddali ślepia. Serce w przełyku, ale podchodząc bliżej poświeciłem czołówką - okazało się że to sarenka  lol  lol  lol 
Wniosek: Sarnie oczy w nocy świecą  big_smile

teksanski napisał/a:

Fotek tym razem nie robiłem ....

... i tego Ci się chyba nie wybaczy  wink  wink  tongue  tongue  big_smile  big_smile  lol  lol

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

Niezwykłe przeżycia big_smile Ja też często spotykam dzikiego zwierza, ale nocą to jeszcze nie widziałem i chyba bym nie chciał żeby mi coś wyłaniało się z chaszczy w ciemnościach i świeciło oczami. Z okolic tej trasy to byłem kiedyś w Glince, na Krawców Wierchu i na Rycerzowej smile

8

teksanski napisał/a:

(...) Od Jaworzyny szliśmy już w totalnych ciemnościach.Staraliśmy się głośno rozmawiać, śpiewać smile uderzać kijkiem o kijek w wiadomym celu:) (...)

No pięknie...  big_smile a co śpiewaliście?  wink  tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile