Odp: Grzyby
Expertem to ja nie, ale na bank to miodówka.Szkoda że nie w płynie. ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Expertem to ja nie, ale na bank to miodówka.Szkoda że nie w płynie. ![]()
A takie grzyby rosną na Potrójnej Ważył 1,2 kg
grzyba znalazła sąsiadka ![]()
![]()
To ja też dorzucę zbiór z tych samych okolic
![]()
no ja nie mogę, szczęka mi opadła ...
piękne ! Gratuluję !!!
nieźle, nieźle, czyli od jutra ten teren będzie bez grzybów
![]()
Nena - melduję , że rejon Przegibka jest czysty
.
Wraz z moją ekipą ( w sumie 9 osób ) wyzbieraliśmy wszystkie grzyby ![]()
w okolicach Przełęczy Kocierskiej i Kiczery jeszcze można znaleźć grzyby ![]()
Nena - melduję , że rejon Przegibka jest czysty
.
Wraz z moją ekipą ( w sumie 9 osób ) wyzbieraliśmy wszystkie grzyby
Pięknie, nawet jednego dla mnie nie zostawiłeś ?
Miło ... ![]()
Jeszcze można nazbierać grzybków na pewno nie jest ich tyle co kilkanaście dni temu . Teraz jest więcej podgrzybków wysypały się także opieńki ,niestety nie przyszło mi do głowy by zrobić im fotkę ale w najbliższym czasie na pewno to zrobię , Nie są tak atrakcyjne dorzucam kilka fotek prawdziwków i muchomorków te drugie oczywiście nie jadalne .
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-07-25 13:10:14)
Witam:)
Może zdradzi ktoś gdzie w MB szukać Ceglastoporych ?:)
Mnóstwo Pociecy nazbierałam w sierpniu w Beskidzie Sądeckim ale zapraszam do Porąbki - bez szału ale też można nazbierać
A dlaczego akurat te grzyby ? Są rejony gdzie miejscowi nie zbierają ich w ogóle- uznając za trujące, tak na przykład było w sądeckim temu pewnie ich tyle nazbierałem:)
Ja ostatnio znalazłam ok. 10 borowików ceglastoporych. Wzięłam same kapelusze. Ja je przeznaczam do suszenia.
Skromny urobek tego, co mi się dziś udało znaleźć (poganiając nenę). Koleżanka nena znalazła, robiąc totalne tyły, dużo, dużo więcej (ale o tym będzie w przyszłej relacji
). Jednak nic nie przebije około-kilogramowego prawdziwka, którego mieliśmy przyjemność oglądać u Ani i Rafała...
Istne grzybowe szaleństwo w tym roku
![]()
Na stokach Nowego Światu znalazłem szmaciaka gałęzistego. W Polsce grzyb chroniony (od 1990 r.) i chociaż jest grzybem jadalnym nie wolno go zbierać. Na pamiątkę robiłem mu kilka zdjęć i zostawiłem go w spokoju.
![]()
Na stokach Nowego Światu znalazłem szmaciaka gałęzistego. W Polsce grzyb chroniony (od 1990 r.) i chociaż jest grzybem jadalnym nie wolno go zbierać. Na pamiątkę robiłem mu kilka zdjęć i zostawiłem go w spokoju.
pięknie go uchwyciłeś ![]()
Nie wiem co za zwyczaje w Beskidzie Małym, ludzie chodzą do lasu na grzyby, ja jak chcę zupę grzybową lub sos wychodzę do ogrodu i tak po prostu zrywam... i gotowe.
Nie wiem co za zwyczaje w Beskidzie Małym, ludzie chodzą do lasu na grzyby, ja jak chcę zupę grzybową lub sos wychodzę do ogrodu i tak po prostu zrywam... i gotowe.
no ba ... jak się ma taki ogród !
![]()
Nie było tego wiele, ale zawsze coś: tylko dwa koźlaki, opieńki (sześć słoiczków), no i sporo rydzów! To wszystko zaraz za oknem. Niestety to już koniec, choć wczoraj jeszcze, chyba ostatnia miseczka rydzów.
krakus napisał/a:Nie wiem co za zwyczaje w Beskidzie Małym, ludzie chodzą do lasu na grzyby, ja jak chcę zupę grzybową lub sos wychodzę do ogrodu i tak po prostu zrywam... i gotowe.
no ba ... jak się ma taki ogród !
![]()
I jak widać ogród nie tylko z pięknym kwieciem, ptaszkami, ale i grzybkiem różnorodnym ![]()
Wspomnienia grzybobrań z Beskidu Małego
http://galeria.grzybland.pl/main.php?g2_itemId=122604
nawet borowiki sosnowe (Boletus pinophilus) się pokazały i piękne okazy tego gatunku można było podziwiać koło Tarnawy
bardzo udany sezon grzybowy Agorszczyk - gratuluję
Czy można wiedzieć , jak spożytkowałaś grzybki ?
To pierwszy znaleziony dziś w Rzykach borowik ceglastopory (Boletus erythropus) obok rosły jeszcze maluszki, oczywiście wszystkie zostały w lesie.
http://forum.grzybland.pl/viewtopic.php?p=138820#138820
Tak przy okazji jak można na tym forum założyć galerię, aby nie linkować zdjęć z zewnątrz. Jestem w tej dziedzinie laikiem ![]()
To pierwszy znaleziony dziś w Rzykach borowik ceglastopory (Boletus erythropus) obok rosły jeszcze maluszki, oczywiście wszystkie zostały w lesie.
hehe , widać w tych Rzykach to wszystko można znaleźć ...
, nawet grzyby w maju, ale co ja się tu dziwię..., przecież to Stanisław pierwsze grzyby sieje. ![]()
Nieraz zbieralem grzybyw maju-kozaki-,pamietam jak kilkanascie lat temu 21 maja nazbieralem kilkanascie sztuk kozlarzy czerwonych
Znalezione w lasach kieleckich 16.05.2010 borowiki sosnowe już okazałe, było ich z 70 sztuk
http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2 … 1.JPG.html
W okolicach Rzyk jeszcze ich nie znalazłam tak wcześnie. ![]()
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 12 zapytań ]