Temat: Szlak Skałek – w te i we wte lub oczy na około głowy
Trochę mi się ślizgnęło z tą jesienną relacją, ale wszystkiemu winna jest zima
za szybko przyszła
Kolejnym szlakiem, na który warto wybrać się właśnie jesienią albo też wczesną wiosną jest Szlak Skałek. Liście nie utrudniają już lub jeszcze poszukiwań, a nie wszystkie skałki widoczne są ze szlaku.
Mimo, iż oczytałam się gdzie i czego mam szukać – penetrowałam Szlak Skałek dwa razy – raz z jednej, a raz z drugiej strony
Szlak Skałek jest pętlą, sami decydujemy z której strony rozpoczniemy wędrówkę. Oznaczono go biały kwadratem z ukośnym, zielonym pasem po przekątnej.
Opiszę wędrówkę jednokierunkowo, aby nie komplikować planów wycieczki
Tak jak poprzednio wychodzę z Osiedla Wieczorki w Targoszowie
Zauważyłam, że po przeciwnej stronie drogi przygotowano sporej wielkości plac, który zapewne ma służyć jako parking.
Wspinam się na Gajkę, w kierunku Czarnej Góry. Nudny asfalting urozmaicają mi przydrożne kapliczki
W przysiołku Baryłówka podziwiam cudne widoki na Żurawicę, Krzeszów, Beskid Żywiecki
Podejście pod Czarną Górę jest nieco uciążliwe, ale niezbyt długie. Mijam tabliczki z oznaczeniami i wnet powinny być już skałki. Żeby je jednak znaleźć to od tego miejsca…
... należy zejść w prawo ze szlaku i pobuszować po zboczu.
I to buszowanie zajęło mi ponad godzinę. Co rusz natrafiałam na ciekawe wychodnie skalne. Często wydawało mi się, że stoję na wypłaszczeniu terenu – za chwilkę okazywało się, ze to tarasik – góra jakiejś skałki.
Kolejne ciekawe miejsce to podmokła Polana Suwory. Warto zejść w tym miejscu ze szlaku, ponieważ wybija tam najwydajniejsze źródło Beskidu Małego – Zimna Woda.
Więcej można poczytać o nim TUTAJ
Kiedyś przy źródełku, na jednym z kamieni był umocowany pięknie zdobiony krzyżyk
Niestety jakieś półtora roku temu ktoś go ukradł. W jego miejsce nasz Ferdynans zamocował inny, pamiątkowy krzyż.
Z Polany Suwory dochodzimy do skrzyżowania pod Smrekawicą.
Od tego miejsca, przez )( Na Beskidzie, Potrójną, aż po )( Beskidek jeszcze wiele razy napotkamy ciekawe w formie skałki piaskowcowe.
Szukając ich sugerujcie się wydeptanymi od szlaku ścieżkami. To najczęściej paręnaście metrów do przejścia
Jeżeli dopisze Wam pogoda, przy dobrej widoczności będzie po drodze kilka ładnych punktów widokowych.
Ja miałam pogodę kiepską, wiele nie zobaczyłam
Z )( Beskidek schodzimy do Targoszowa wspólnie ze Szlakiem Buków.
Tabliczka kierunkowa padła chyba czyimś łupem
Szlak Skałek to kolejny przykład na to jak gmina w porozumieniu z nauczycielem-pasjonatem, nadleśnictwem i znakarzem może stworzyć ścieżkę dydaktyczną o niezwykłych walorach krajoznawczo-turystycznych
Jest ona zaznaczona na większości map.
Przejście całej trasy zajmuje około 3 godzin. Ja wędrowałam prawie cztery godziny ponieważ sznupanie za skałkami i fotki to zajęcia bardzo, bardzo czasochłonne.
Kiedy wybierzecie się na tą trasę miejcie oczy szeroko otwarte bo inaczej będziecie chodzić tak jak ja – wte i we wte ![]()
EDIT: cały albumik poniżej