Temat: KOBIERNICE
KOBIERNICE
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
KOBIERNICE
Czy to zaczątka do opisu miejscowości. Kobiernice w głównej mierze położone są na Pogórzu Śląskim, a tylko części stokowej Bujakowskiego Gronia w Beskidzie Małym, gdzie jak wiadomo znajdują się ruiny Zamku Wołek ![]()
Byłem wielokrotnie w Kobiernicach, ale teraz pierwszy raz dowiaduję się o ruinach zamku Wołek, będzie trzeba uzupełnić braki, w końcu mam też korzenie Kobiernickie
http://zamki.net.pl/zamki/kobiernice/kobiernice.php
Ciekawostką Kobiernic jest występowanie kompleksu kilku stawów rybnych. W wyniku zaprzestania użytkowania w większości zostały opanowane przez szuwary i zagajniki. Rozpościera się z tąd piękna panorama na Beskid Mały ![]()
Na zdjęciu fragment ruin zamku na Wołku przestawiony troszkę poprzez zabawę perspektywą. Oprócz ruin jest tam dość duży krąg na ognisko
![]()
Z racji bardzo bliskiego od mojego miejsca zamieszkania często jestem na Kobiernickich Stawach. Zaobserwowałem tutaj niezwykłe bogactwo przyrodnicze. Kobiernickie Stawy są największym kompleksem stawów w otoczeniu Beskidu Małego. Na brzegach trzech stawów występuje paproć wodna - salwinia pływająca. Na dnie dwóch osuszonych stawów bardzo rzadka w Karpatach - nerecznica grzebieniasta oraz nietypowe stanowisko widłaka goździstego. W jednym miejscu znajduje się jedno z dwóch istniejących stanowisk w Karpatach grzybieńczyka wodnego. Ale największą osobliwością botaniczną jest naturalne stanowisko jedno z czterech istniejących w Polsce oczeretu sztyletowatego odkrytego przeze mnie przed paroma tygodniami. Zaobserwowałem też tutaj sporą ilość gatunków ważek i zalatują tutaj rzadkie w Polsce gatunki ptaków ![]()
To jest Darku kolejne miejsce warte odwiedzenia
. Trzeba będzie się kiedyś umówić na wycieczkę nad kobiernickie stawy. ![]()
To jest Darku kolejne miejsce warte odwiedzenia
. Trzeba będzie się kiedyś umówić na wycieczkę nad kobiernickie stawy.
No miejsce warte odwiedzenia, bo widok z Kobiernickich Stawów jest niemal na cały Beskid Mały od którego jest rzut beretem ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 12 zapytań ]