Temat: Beskidy bardziej lub mniej znane - zbiorczy

Jak dobrze wiecie wpadłem po uszy w bieszczadzkie klimaty. Tak się złożyło, że na fejsie kolega Kaperek kilka dni po naszym powrocie z Biesów zapodał to wideo do piosenki Na Bani...

Ja, drążąc temat, wyśnupałem na serwisie YT amatorski filmik, dokumentujący ten dramatyczny 13 września 2006 roku...

Inną sprawą jest, że z Bieszczadami wiąże się legenda polskiego rocka, czyli pionierzy polskiego punk rocka, zespół KSU. Jeśli ktoś ma wolne pół godzinki, to zapraszam do oglądnięcia dokumentu TV Rzeszów...

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

2

Odp: Beskidy bardziej lub mniej znane - zbiorczy

serce się kraje oglądając filmik nr 2  sad

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Postanowiłem zmodyfikować temat, tak aby dotyczył całego pasma Beskidów - od Wołosatego po Ustroń. Przecież jest tyle ciekawostek związanych z tymi pięknymi górami, których częścią jest Mały...

Z Bieszczad przenieśmy się na drugi koniec pasma - w Beskid Śląski. Za niespełna miesiąc minie 31 rocznica śmierci Zdzisława Hryniewieckiego. Kim był Pan Zdzisław???

Skoczkiem narciarskim, ponoć największą nadzieją polskich skoków od czasów legendarnego Stanisława Marusarza. Miał być faworytem zawodów na olimpijskich skoczniach w Squaw Valley w Stanach Zjednoczonych. Niestety na kilka dni przed wyjazdem na igrzyska uległ ciężkiemu wypadkowi podczas treningu na skoczni w Wiśle Malince 20 stycznia 1960 roku.

Upadek spowodował uraz kręgosłupa i kolejne 22 lata Pan Zdzisław spędził na wózku inwalidzkim. Zmarł zapomniany i borykający się z chorobą alkoholową w swoim mieszkaniu przy ulicy Zegadłowicza w Bielsku-Białej 17 listopada 1981 roku.

Więcej informacji w artykule na stronie sportowefakty.pl i w Wikipedii.

Jan Himilsbach

4

Baba potrafi być i straszna i piękna. Pokazała to mojej znajomej z Piotrkowskiej Grupy Rowerowej w weekend 16/17 lutego. Jak zobaczyłem te foty, to mnie poskręcało i to w najgrubszym miejscu smile

Dwa oblicza Baby okiem obiektywu Honoraty Lisman (klik w obrazek):

https://lh4.googleusercontent.com/-Oi32mKgxyJQ/USIEH-DalGI/AAAAAAAAE9g/vdsp_WiJ6gc/s800/DSC02120.JPG

Jan Himilsbach

5

Ten sam dzień, godzina koło 12.00

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/8500/28745/thumb/p17k6dtp4h9pbe0vcfl13ja1r2g1.JPG

6

Piekny poranek, fajnie tak znaleść się powyżej chmur  cool

7

To były Bieszczady!!! Gdzieś na Szerokim Wierchu (w tle Tarnica) lata 50-te XX wieku.

https://lh4.googleusercontent.com/-6rOKgWyUL_E/TSTshPb_UzI/AAAAAAAANWo/FYG308WLvqI/s800/DSCN0751.JPG

Zdjęcie autorstwa mojego dziadka Jerzego Małeckiego. Bez praw wykorzystania gdziekolwiek. Udostępniam je tylko dla forumowiczów www.beskidmaly.pl

Mam tego więcej i kiedyś to wrzucę tu na forum. Na razie muszę ugasić skaner tongue

Jan Himilsbach

8

darkheush napisał/a:

To były Bieszczady!!! Gdzieś na Szerokim Wierchu (w tle Tarnica) lata 50-te XX wieku.
Zdjęcie autorstwa mojego dziadka Jerzego Małeckiego. Bez praw wykorzystania gdziekolwiek. Udostępniam je tylko dla forumowiczów www.beskidmaly.pl

Mam tego więcej i kiedyś to wrzucę tu na forum. Na razie muszę ugasić skaner tongue

Piękna sprawa mieć w swoim posiadaniu takie perełki smile - a ta trawa jest boska ! big_smile.  Nie wstawię gifa ...  lol , ale napiszę - "WINCYJ prosimy big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

9

WINCYJ koniecznie  big_smile są ekstra!

A swoja drogą ciekawe czy za ileś tam lat wink nasze fotki tez będą budziły takie emocje  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile