1

Temat: Sympatyczna wycieczka piesza Dolina Miłości.

smile
Koło miłośników śpiewu i koło miłośników radiestezji na styku różnych forów (fur? roll ) kombinuje wędrówkę po Górach Kruczych, nie mamy dokładnego planu trasy ale coś się wymysli na poczekaniu bo jest w czym wybierać:
a) Kalwaria na Świętej Górze, szukamy swiętych figur i obrazów (ruina),
b) Kościół Św. Józefa szukamy wielbłądów,
c) Koścół Zbawiciela, chciłabym go zobaczyc bo projektował go ten sam architekt co koścół u mnie w wiosce (ruina),
d) Idziemy przy tym wszędzie piechotą ale nie jesteśmy pielgrzymką  lol , oczywiście tytułowa Dolina Miłości jest brana pod uwagę,
e) Szwendamy się po uroczym miasteczku,
g) Szukamy jaskiń w których prawdopodobnie prowadzono lub planowano prowadzić wydobycie uranu,
h) Staramy sie potwierdzić, że miejsce mocy jest miejscem mocy.
i) .... lista otwarta

Generalnie kręcimy się w okolicy Lubawka, Krzeszów, Chełmsko.

Ruszamy rano w sobotę 23.02.2013 ze schroniska młodzieżowego w Lubawce.
Nocujemy już od piątku w tymże schronisku tu planujemy też ognisko w sobotę wieczorem.

Jeżeli ktoś ma ochotę na zimowe wędrowanie po Dolnym Śląsku to zapraszamy. Ewentualnie należy zabrać akordeon lub różdżkę...  smile

2

Odp: Sympatyczna wycieczka piesza Dolina Miłości.

Klimek program macie przebogaty ! big_smile i życzę Wam bardzo, żeby udało się to wszystko zobaczyć, zbadać, spenetrować itd i nie zapomnij nam tu tego później ze szczegółami opisać. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Wycieczka się odbyła i udała  smile
Mała relacja multimedialna  lol

http://youtu.be/MYtw5_RIdoY

Na Świetej Górze odwiedziliśmy kolejno kaplice:
1. Św. Anny,
2. Ostatniej Wieczerzy,
3. Koronowania Chrystusa,
4. MB Bolesnej,
5. Grobu Św. ,
6. Zmartwychwstania.
Powyżej ostatniej kaplicy jest dopiero figura MB. z Dzieciatkiem, o której tylko rozmawialiśmy zastanawiając się gdzie miała być...  sad

W Krzeszowie odnaleźliśmy 2 wielbłądy w prawej nawie, dzieki  Markowi bo była szansa, że pocałujemy klamkę. Buba już się zdążyła wypowiedzieć, że "woli jednak opuszczone"  lol

Poewangelicki kościół Zbawiciela w Krzeszowie jest dziełem architekta Felixa Henrego, zaprojektował on również kilka innych obiektów (jeden u mnie we wsi), można znaleźć w wiki.

Stół Sędziowski, przypominający krąg mocy taki jak w Puszczy Białowieskiej tylko w mniejszej skali, wg naszych "badań" nie jest miejscem mocy  roll

Kolejno odwiedziliśmy jaskinie, dzięki Bubie :
1. Jaskinia Równoległa,
2. Jaskinia Rozdroże,
3. Jaskinia z Rondami,
Interesujacy był rdzawy proszek pokrywajacy wszystko w ostatniej jaskini...

Plany na kolejną wycieczkę - Dolina Baryczy.   big_smile

4

Cóż za piękne podsumowanie zimy… cool

Relacja multimedialna to zdecydowanie za mało jak na taką wyprawę  wink a o jaskiniach chciałam wiedzieć zdecydowanie więcej… posznupała wiec, posznupałam… daleko nie musiałam szukać bo znalazłam tam gdzie się znaleźć spodziewałam... tongue

Po fotkach widzę, że eksploracje wszelakie owocne były zwłaszcza w biwaki kaplicowo-grobowcowe  tongue  wielbłądy co to nie wiadomo czego są krzyżówką  big_smile  no i te jaskinie…  cool

Żałość we mnie wzbudziło to okrutną, wiec czekam na zapowiedź i termin wyprawy w Dolinę Baryczy – a nóż się zdarzy? Czy to będzie ptasie podglądactwo?

Lalalala…  lol  lol  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile