Odp: Ptaki
Obydwa piękne.
Zielonego spotykam też u siebie.
Fajnie, że mamy takie rzadkie ptaki w BM -ie ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Obydwa piękne.
Zielonego spotykam też u siebie.
Fajnie, że mamy takie rzadkie ptaki w BM -ie ![]()
U mnie od wczoraj w stołówce na parapecie okiennym istne ptasie szaleństwo. Oprócz sikor przylatują kowaliki, zięby, czyżyki, dzwońce, a dzisiaj dołączyły do nich szczygły - pięknie ubarwione ptaszki z rodziny łuszczaków
. Ciężko się było oderwać od okna.
Pozwoliły się sfotografować, ponieważ nie są zbyt płochliwe. ![]()
foto: nena
Gratuluję, moja stołówka to przede wszystkim sikorki, rzadko kos i kwiczoły.
Piękne ptaszki z tych Szczygłów. Za to Czyżyki najbardziej waleczne bo są na zdjęciach)))
Piękne ptaszki z tych Szczygłów. Za to Czyżyki najbardziej waleczne bo są na zdjęciach)))
Bardzo piękne, a czyżyki, masz rację, waleczne, całą miskę opanowały i na fotkę też się im udało załapać.
foto:nena
Pamiętajmy o dokarmianiu ptaków, szczególnie w tych właśnie dniach. Nagły, obfity opad śniegu i niskie temperatury spowodowały, że czują się zagrożone i szukają u nas pomocy. A przecież lada moment będą zakładać ptasie rodziny. ![]()
Uwielbiam takie obserwacje ![]()
Ja dzisiaj miałem takiego gościa![]()
Ja dzisiaj miałem takiego gościa
Śliczny samczyk dzięcioła dużego (Dendrocopos major)
- na słoninkę pewnie wpadł ![]()
Zgadłaś! Przeważnie w karmniku grasują sikorki różnej odmiany. Dzięcioł zaczął pojawiać się od dwóch dni. ustawiłem statyw na zewnątrz, podłączyłem wężyk z pilotem, sam schowałem się do domu i czekałem na gościa ok godziny. ![]()
[...]ustawiłem statyw na zewnątrz, podłączyłem wężyk z pilotem, sam schowałem się do domu i czekałem na gościa ok godziny.
Jak widać - cierpliwość popłaca ! ![]()
Ja wystawiłam jabłka, licząc na kwiczoły, a doczekałam się kosów, a nawet sójki nie pogardziły. ![]()
rufi napisał/a:Ja dzisiaj miałem takiego gościa
Śliczny samczyk dzięcioła dużego (Dendrocopos major)
- na słoninkę pewnie wpadł
Ptaszyna piękna - gratulacje dla fotografa za cierpliwość i pomysł na to jak go "ucapić"
A skąd niby wiadomo, że to samczyk? ![]()
A skąd niby wiadomo, że to samczyk?
Samczyk ma m.in. tą czerwona plamkę na potylicy, samiczka jej nie ma ![]()
jolanta napisał/a:A skąd niby wiadomo, że to samczyk?
Samczyk ma m.in. tą czerwona plamkę na potylicy, samiczka jej nie ma
Właśnie wyjełaś mi to z ust....zgadza się z tą czerwoną plamką na potylicy u samczyka.... ![]()
I gratuluje pomysłowości....fotka super.... ![]()
Dziękuję bardzo. Znowu się czegoś nauczyłem. Proszę w takim razie fachowców o weryfikację tego drapieżnika. Czy to jest pustułka? Zdjęcia zrobione podczas wyjazdu w skałki.
![]()
Tak, przepiękne zdjęcia rufi ![]()
Tak to jest dzwonniczek w całej okazałości, samica na 95% lub osobnik młodociany...ale raczej samiczka....
Inna nazwa pustułki to jeszcze sokół wieżowy....
W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Będąc w Jastarni bardzo często mogłem obserwować ptaki latające w grupie w sposób synchroniczny, nieduże, szare, chyba lekko nakrapiane. Wszystkie w tym samym momencie albo machały skrzydłami lub na krótko szybowały. Dziób stosunkowo długi, nogi też. Ewidentnie przystosowane do brodzenia w płytkiej wodzie. Ze zdjęcia wiele nie wynika, ale właśnie chciałem złapać je w takim momencie. Kojarzyło mi się to z nalotem![]()
.......ujęcia meeeeeeeeeeega.......... ![]()
Rufi masz jakieś zbliżenie bo to są chyba jakieś biegusy lub brodźce ? ![]()
Ostatnio edytowany przez Basior1978 (2013-04-09 21:56:06)
Basior1978 jesteś wielki. Zgooglowalem biegusa i to jest ON! W tym roku tez jestem w Jastarni. Jak się uda to zrobię zbliżenia, bo w tej chwili nie posiadam.
A ją może w tym roku wybiorę na motyle do Międzybrodzia... ![]()
O Rufi to jest na 93% biegus zmienny ...... ![]()
Często biegają nawet w dość sporych stadkach....raczej nie boją się zanadto człowieków spacerujących na plaży....a loty ich przypominają ptaki Hiczkoka ....
![]()
Obiecuje,że to już ostatni dzięcioł, ale nie mogłem się powstrzymać. Był tak blisko.
Basior1978 daj znać jak będziesz w Międzybrodziu na te motyle.
![]()
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 12 zapytań ]