Temat: Szukam dwudniowej trasy na dobry początek.

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiliśmy ze znajomymi ostatnio wybrać się na wycieczkę po Beskidzie Małym. Może na tym forum wstyd się do tego przyznać, ale tam nas jeszcze nie było.

I chciałbym zapytać czy jest jakaś trasa, który szczególnie polecacie.

Plan mamy taki, żeby wyjechać z Krakowa jutro rano (tak, wiem że trochę późno się z pytaniem obudziłem) wyjść na szlak, przespać się gdzieś i w niedzielę wieczorem wrócić (przy czym chcielibyśmy po drodze na Mszę gdzieś się załapać, albo jak się nie da to wrócić do Krakowa najpóźniej na 21).

Z tego co patrzyliśmy z Krakowa bardzo wygodny dojazd jest do Suchej Beskidzkiej i wstępnie planowaliśmy ruszyć stamtąd, ale może macie jakieś inne sugestie.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile

Ostatnio edytowany przez dziabong (2013-04-26 12:14:36)

2

Odp: Szukam dwudniowej trasy na dobry początek.

jedz do suchej busem Często lecą na Zawoję lub pociągiem

Idz na Żurawnicę zielonym na Leskowiec Po drodze masz Lipcką Górę z widokami, oraz piękaną kaplizcką na przeł carchel oraz duże skupisko kamieni na Żurawnicy

Potem z Krzeszowa dalej kieruj się znakami zielonymi aż po Gornik Piękna kapliczka tam jest Będą też już zaczynały się szlaku żółte I teraz masz 2 warianty albo iść zółtym przez Targoszów i może jeszcze spotkasz krokusy albo wrócić na czerwony szlak buków i na Palusową Górę a dalej już ze znakami szlaku turystycznego czerwonego na Leskowiec i tu nocować

II dzień Dalej bym potem szedł grzbietem przez łamaną Skałę czerwonym szlakiem i aż po Potrójną Po drodze zbaczałbym na chwilę na szlak żółty przy Przeł Na przykrej aby zachaczyć o chatkę studencką oraz Zbójeckie okno i wrócić na Przeł Zakocierską A na koniec poszedłbym szlakiem zółtym przez Jawornicę i targanic Wróciłbym busem z targanic do Andrychowa a potem busem do Krakowa

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

Wielkie dzięki!

Okazało się, że moja żona w między czasie wymyśliła taką trasę  (bazując wyłącznie na mapie).

I teraz nie wiemy co wybrać.

Co myślicie o tej trasie?

Ostatnio edytowany przez dziabong (2013-04-26 19:26:21)

4

No ale to co żona wymyśliła ma mało wspólnego z Beskidem Małym wink
Poza tym na Babiej będzie jeszcze masa śniegu, mokrego, paskudnego. Zejście żółtym szlakiem ze szczytu jest niedozwolone (przynajmniej w teorii) - to jest szlak jednokierunkowy.

5

u nas warunki bez śniegu

Na Jałowcu, Hala Czarnego, Markowe, Babia Góra, Sokolica, Hala Śmietanowa jeszcze śnieg. Pytanie co chcecie zaliczyć Musicie jeszcze pod uwagę wziąć, że w śniegu podczas nieplanowanej burzy ciężko się schodzi wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Bardzo dziękuje Panowanie. Chyba zaczynam się skłaniać do trasy bacy. Kurcze, już kiedyś się władowałem na Krzyżne w czerwcu i było... kiepsko, ale widać się dziecko nie nauczyło, że upał na dole nie świadczy o braku śniegu u góry...

Tak, wiem że to co Ola znalazła to już Beskid Żywiecki.

Dzięki jeszcze raz. Napiszemy jak było.

7

Zapomniałem zupełnie, że miałem napisać.

Było przecudnie. Wróciliśmy zupełnie urzeczeni duchem miejsca, krajobrazami, ludźmi.

Polecam wszystkim tę trasę. Baliśmy się, że będzie trochę za krótka, ale bynajmniej - wiedząc, że mamy dużo czasu szliśmy sobie bez pośpiechu i było akurat.

@baca - po raz wtóry ogromne dzięki. Jeśli kiedyś spotkasz na szlaku, którąś z poniższych twarzy możesz domagać się postawienia czegoś dobrego smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/1000/31244/thumb/p17ql3mjf513pcp0k5urdqq9oi1.jpg

P.S. Po krokusach nie było już ani śladu sad

Ostatnio edytowany przez dziabong (2013-05-16 09:58:53)

8

Macie więc ważny powód, aby powrócić...  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

9

jolanta napisał/a:

Macie więc ważny powód, aby powrócić...  big_smile

Oj, nie jedną smile

10

Łysina! Myślę, że warto w najbliższym czasie (sobota) spotkać się w Izbie Regionalnej w Łysinie i umówić się na ucztę duchową u Józefa Hulki (87 lat!) - artysty ludowego w Łękawicy. big_smile  Pogoda sprzyja również podziwianiu panoramy gór z Łysiny. O spotkaniu forumowiczów piszę również w ostatnim moim poście w temacie Miejscowości - Łysina. smile
Oczekuję ewentualnie propozycji innych terminów i zgłoszeń udziału z uwagi na umówienie spotkania u p. Hulki.