Temat: Skorup dla www.beskidmaly.pl
Górski wywiad ze Skorupem
Zapraszamy do wywiadu z gliwicim raperem Skorupem przeprowadzonym specjalnie dla serwisu internetowego www.beskidmaly.pl. Skorup znany w świecie hip-hopowym ze swojego niepowtarzalnego stylu, oraz oryginalnych rymów. W swojej karierze współpracował z takimi artystami jak Rahim (Paktofonika, Pokahontaz), Grubson (3oda kru), czy Miuosh (Projektor, Fandango Gang). Na swoim koncie ma 2 solowe płyty. Premiera 3 odbędzie się jeszcze w tym roku.
Mateusz Szymski: W jednym kawałku rymujesz "Las to mój dom". Słowo "beskid" pochodzi od Albańskiego słowa „biesk”, które dosłanie oznacza "las na górze". Często zdarza Ci się spędzać wolne chwile w górach, czy raczej wolisz nizinne lasy?
Skorup: Nie znałem genezy słowa beskid, ale podoba mi się. Kawałek "Las to mój dom", nawiązuje do lasów i jezior Puszczy Augustowskiej, w której spędzałem wakacje, jako bajtel, młokos,a ostatecznie dorosły człowiek. Tam nauczyłem się pływać i pierwszy raz całowałem się z dziewczyną. Nie ma tam gór, ale też jest fantastycznie. Uważam, że czas spędzany w lesie czy w górach, wpływa pozytywnie na otwartość umysłową ludzi miasta.
MSz: W filmie "Rok diabła" będącym fikcyjną biografią Jaromira Nohavicy, jest scena gdy jego gitarzysta gra przy gigantycznym wzmacniaczu na wzgórzu, wśród łąk i lasów, w jakimś odludnym miejscu. Czy gdyby kiedykolwiek ktoś zaproponował Ci taki koncert zgodziłbyś się?
S: Natura jest ciekawa i wielu ludzi lubi się z nią utożsamiać. Przywołana przez ciebie scena jest fajna, jako wizja artystyczna, jednak zaludnianie odludnych miejsc, na potrzebę koncertu, to nie wiem, chyba nie bardzo.
MSz: Czy miałeś okazję zwiedzać Beskid Mały?
S: Zdobyłem z pewnością kilka szczytów, ale dokładnych nazw teraz nie wymienię. Zdarza mi się bywać w górach, najczęściej w okolicach Brennej, to o ile się nie mylę Beskid Śląski.
MSz: Grałeś kiedyś w Bielsku - Białej, jak wspominasz ten koncert, czy w najbliższym czasie planowany jest jakiś koncert w tym mieście?
S: Grałem w klubie Rudeboy, z tego co pamiętam nie było zbyt wielu ludzi, ale podobało mi się, z chęcią to powtórzę, jeśli ktoś zdecyduje się to zorganizować.
MSz: Chciałbyś zdobyć kiedyś Month Everest:)?
S: Chciałbym zdobyć, ale w przenośni, to znaczy nie koniecznie w dziedzinie wspinaczki górskiej, choć i tego nie można wykluczyć.
MSz: Czego chciałbyś życzyć użytkownikom serwisu www.beskidmaly.pl?
S: Życzę zdrowia i powodzenia w planach.
Dziękuje za rozmowę
rozmawiał: Mateusz Szymski
zdjęcia: internet