Temat: Pteridolodzy na "kwiecie paproci" w Beskidzie Małym
Ta wyprawa była dość długo planowana aż wreszcie doszła do skutku
Trzyosobowa ekipa pteridologów Darek T. oraz Natalia i Maciej z instytutu botaniki w Poznaniu wyruszyła na najcenniejsze stanowiska "kwiatu paproci" w Beskidzie Małym - czyli stanowisko nasięźrzała pospolitego pod Bujakowskim Groniem i stanowisko podejźrzona marunowego pod Skornicą. Stanowiska te są bardzo istotne w skali Polski ze względu na liczebność populacji oraz występowanie podejźrzona marunowego na jedynym stanowisku w Karpatach. Przede wszystkim zmagaliśmy się w potwornym upałem które utrudniały pracę w terenie
Na samej polanie w pobliżu ruin Wołek napotkaliśmy rój dziesiątek tysięcy pszczół. Na szczęście ominęła nas ta chmura owadów która wzbiła się na korony drzew. Pierwszy raz takie coś widzę. Na drugim stanowisku już było bez niespodzianek nie licząc jeszcze większego upału. Są ludzie którzy jeszcze nie widzieli "kwiatu paproci" a chcieli by zobaczyć. U mnie jest wręcz odwrotnie, ostatnio w oczach już mi się od nich mieni
Na koniec próbowałem też odszukać podejźrzona księżycowego na okolicznych wzgórzach w rejonie Andrychowa, lecz i tym razem się nie udało. To była jakaś sodoma gomora szukanie w takiej cieplicy ![]()
Mój fatalny sprzęt komputerowy niestety nie daje mi możliwości umieszczenia tutaj fotek z wyprawy ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2013-06-18 08:30:38)