Temat: Magurka Wilkowicka Czupel Wietrzna Dziura
W niedzielę wybrałem w zachodnią część Beskidu Małego udałem się na przełęcz Przegibek i szlakiem do schroniska na Magurce Wilkowickiej będąc w tym rejonie trudno pominąć najwyższy szczyt Beskidu Małego Czupel w drodze powrotnej zahaczyłem o jaskinie przez jednych nazywaną Smoczą Jamą a przez innych Wietrzną Dziurą jest to jedna z bardziej znanych i najwcześniej udokumentowanych jaskiń Beskidu Małego Ja również znam ją od dość dawna i kilkakrotnie ją penetrowałem a że w niedziele było dość sucho dałem nura i już byłem w środku. Widok otworu wejściowego do jaskini nie jest zbyt zachęcający ale wbrew pozorą wejście do niej nie jest zbyt trudne lecz na początku zmusza do prawie czołgania z głównego otworu wejściowego na lewo ciągnie się szczelina o położeniu poziomym i wysokości ok 70 do 90 cm i tak około 3 m póżniej szczelina przechodzi w położenie pionowe i tu można już się poruszać na stojąco wysokość szczeliny od 2 do 4 m długość korytarza ok 30 m ale do swobodnego poruszania się jest ok 20 do 25 m . Kiedyś było dość trudno znależć wejście do jaskini nie było żadnych oznaczeń dzisiaj łatwo do niej trafić poruszając się nowo utworzonym szlakiem to szlak Harnasia Rogacza utworzony przy pomocy środków Unii Europejskiej szlak koloru czarnego biegnie pętlą z Wilkowic prze Rogacz Magurkę Wilkowicką obok jaskini Wietrzna Dziura Skały Czarownic do Wilkowic. Druga opcja z Magurki Wilkowickiej od schroniska należy udać się w kierunku Czupla po ok 15 - 20 minutach dochodzimy do wcześniej opisanego czarnego szlaku który w tym miejscu kieruje nas na prawo po przejściu około 40 do 50 m po prawej stronie widoczne jest wejście do jaskini i kilka dołów zapadliskowych dalej szlak prowadzi do Skały Czarownic i do Wilkowic. Wklejam kilka fotek więcej w moim albumie. ............ http://picasaweb.google.com/112234485081038913299 ,
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-06-26 17:06:02)