1

Temat: 23 VI 2013 r Lysa Hora.Beskid Śląsko-Morawski.

I czas na relację z tejże górki..Skład ekipy,
Lucy.
Hania.
ninik.
mirek.
Startujemy z parkingu przy zaporze Sance,tamże spotykamy bolid z Jastrzębskimi blachami.Tomtura ci on czy nie?Szlak jak to szlak pnie się do góry raz stromo ,raz płasko.Ja najczęściej oglądam plecy innych,w końcu ktoś musi być ostatni.Trasę 7 km pokonujemy w 2,5 h.Tempo niespieszne bo jak nas Pudelek zapewniał że Lysa Hora stoi to jak nas zapewniał tambylec Czeski stoi już tysiące lat i nastepne kilka postoi.Na szczycie Tomtur czeka na nas i po powitaniu oraz szybkiej wizycie na szczycie idziemy do Kamiennej Chaty na małe co nieco.Wiecie co to Tlacenka.wybornie smakuje z cebulą i octem jako przekąska do napoju z pianką :10: prawie każdego turysty.Podziwiamy widoki,słabe tego dnia i czekamy bezskutecznie na start paralotniarzy.Tomtur jako częsty gość objaśnia co widzimy lub powinniśmy widzieć.Grzmi coś daleko, mamy nadzieję że nas grzmoty nie dotyczą.No cóż wizyta na Lysej dobiega końca,schodzimy ze szczytu zastanawiając się czy te czarne chmury to nas dotyczą czy nie.2 grzmoty i po ptokach,pelerynki w pośpiesznym tempie ubieramy i w strugach deszczu wracamy na parking.Ja strajkuję i zatrzymuję się w małej knajpce by strząsnąć ze siebie ostatnie krople ulewy,ninik zgarnia mnie i czas na domowe pielesze.To kilka moich fot.

https://picasaweb.google.com/1049424517 … zerwca2013

Góroczub.

2

Odp: 23 VI 2013 r Lysa Hora.Beskid Śląsko-Morawski.

No fajna szybka wycieczka, widzę, że ta pogoda wszędzie zawodna ostatnio … hmm . Burzowa fotka bardzo mi się spodobała big_smile. Z rozpędu podpisałam Ci też tego pomarańczowego kwiotka mirku. big_smile

https://lh4.googleusercontent.com/-Yb1KCkY-r5w/UcmgjtmYEDI/AAAAAAAAGmE/4BUwYBOyr-8/s912/DSCN5711.JPG

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Dzięki za pochwałę i info o kwiotku.

Góroczub.

Na Lysej Horze to ja byłem tak dawno że ino pamiętam tam te zamarłe lasy iglaste i to charakterystyczne schronisko.

5

Warto tam w zimę się wybrać,szata zimowa powala na kolana.

Góroczub.

6

mirek napisał/a:

Warto tam w zimę się wybrać,szata zimowa powala na kolana.

Jak widać - zawsze warto!  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

7

Zwłaszcza że tam są znakomite  trasy narciarskie i zawsze obfite opady śniegu.

Ostatnio edytowany przez mirek (2013-07-02 21:49:42)

Góroczub.

8

A tak wygląda tlacenka w naszym wydaniu.Pyszota.http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/2000/32280/thumb/p17ulbp667se5q981c1e1udjmo51.JPG

Góroczub.

9

Czy tlacenka to rodzaj galaretki? hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

10

Niet,to salceson.My to łykamy jako dodatek do chleba,tam jest w takiej postaci podawany jako przekąska do wiadomo czego.

Góroczub.

11

mirek napisał/a:

Niet,to salceson.My to łykamy jako dodatek do chleba,tam jest w takiej postaci podawany jako przekąska do wiadomo czego.

Oj to z wiadomo czym wink musi być pyszne tongue

12

Kwestia gustu, bo na przykład (pudelek) tego świństwa nie jada.Ja widać jestem kimś gorszym bo to świństwo mi smakuje. big_smile

Góroczub.

13

mirek napisał/a:

Kwestia gustu, bo na przykład (pudelek) tego świństwa nie jada.Ja widać jestem kimś gorszym bo to świństwo mi smakuje. big_smile

Ja myślałam, że Pudelek ino ryb nie jada tongue a tu jeszcze proszę - tlacenki się nie chwyci lol

14

Nie chwyci,przeca Pudelek to francuski piesek.Byle świństwa nie jada. yikes

Góroczub.

15

Fajny wypad w Beskid Śląsko-Morawski  smile

16

Macieks napisał/a:

Ogólnie fajny rejon ,dobrze zagospodarowany turystycznie.Aż za dobrze.

Góroczub.

17

mirek napisał/a:
Macieks napisał/a:

Ogólnie fajny rejon ,dobrze zagospodarowany turystycznie.Aż za dobrze.

Byłeś może na Girovej? Warto tam być, są jakieś widoki?

18

Na Girivej słabe widoczki,lepiej poświęcić trochę więcej czasu i na Severkę powalcować.Widoki zajebiste,aw strefie przygranicznej lepiej Filipkę się wybrać.

Góroczub.

19

nena napisał/a:

Z rozpędu podpisałam Ci też tego pomarańczowego kwiotka mirku. big_smile

Ychyyyy. Znam ja ten "rozpęd" lol  tongue

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

20

Nima Ychyyyyyy,podpis jest .W albumie na pikasiaku.

Góroczub.