Odp: Grzyby
Nieraz zbieralem grzybyw maju-kozaki-,pamietam jak kilkanascie lat temu 21 maja nazbieralem kilkanascie sztuk kozlarzy czerwonych
No proszę ... nic tylko teraz na grzyby trzeba iść ! ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nieraz zbieralem grzybyw maju-kozaki-,pamietam jak kilkanascie lat temu 21 maja nazbieralem kilkanascie sztuk kozlarzy czerwonych
No proszę ... nic tylko teraz na grzyby trzeba iść ! ![]()
Mam sporo zdjęć grzybów chronionych i rzadkich, "czerwonolistnych" występujących w Beskidzie Małym w rejonie Bolęcina -Socały -Czarny Groń -Potrójna- Jawornica. Co roku znajdujemy nowe ciekawe okazy. Chciałabym je tu przedstawić .
To chyba najciekawszy z nich bo niezwykle rzadko występujący , a rejonie Beskidu Małego stwierdzony po raz pierwszy
Chamonixia caespitosa Borowiczka niebieszczejąca. Grzyb ujęty na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem „Ex” - wymarłe i zaginione.
Gratuluje odkrycia w naszym Beskidzie Małym gatunku grzyba uważanego za wymarły w Polsce !!! Grzybów w Polsce mamy całkiem sporo gatunków więc dokonanie tego typu odkrycia nie jest aż tak trudne w przeciwieństwie do moich paprotników z niedużą liczbą gatunkową
Od zawsze mi się marzyło odkrycie gatunku z kategorią Ex lub zupełnie nowego i ze względu na niesamowitą trudność tego dokonania, do tej pory mi się to nie udało mimo moich niezwykłych zdolności ![]()
Również ja dołączam się do gratulacji Agorszczyk.
Wspaniałe odkrycie ! czy znalazłaś tego więcej , czy tylko jeden okaz ?
Gratuluję ![]()
Dla tych co lubią zbierać grzyby informuje że w Beskidzie Małym natrafiłem już na koźlarze brązowe i czerwienie ![]()
w okolicy Hrobaczej można też znaleźć prawdziwki
wow, piękne ! ![]()
Piękne borowiki. Będąc ostatnio w Beskidzie Małym też znalazłem prawdziwka przez przypadek
i coś jeszcze ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2013-06-13 18:53:26)
Dzisiaj w okolicy Leskowca znalazłem sporo Czerwonych Kozaczków moge stwierdzić ze ja w ten sposób rozpoczołem sezon grzybowy w tym roku wklejam fotki
Piękne ferdynansie.
Trzeba było jeszcze zahaczyć o Gibasy dzisiaj
!
Piękne ferdynansie.
Trzeba było jeszcze zahaczyć o Gibasy dzisiaj
!
Gdybym tylko wiedział ja na forum wpadam sporadycznie widziałem posta o leniuchowaniu na Gibasach ale go nie otwierałem a z tym leniuchowaniem to skojarzyłem całkiem inne osoby z naszego forum . Prędzej was się spodziewałem w Rzykach i nawet spoglądałem w stronę twojego domu czy nie stoi autko Joli dopiero na Leskowcu spotkałem Marka i od niego dowiedziałem się ze to wy LENIUCHUJECIE na Gibasach a Szkoda bardzo chętnie z wami bym pospacerował bo jakoś się nie układa ja cały czas mam wnuczkę i muszę z żona jakoś dzielić czas.Ale myślę ze co się odwlecze to nie uciecze kiedyś coś zmontujemy .
Gdybym tylko wiedział ja na forum wpadam sporadycznie widziałem posta o leniuchowaniu na Gibasach ale go nie otwierałem a z tym leniuchowaniem to skojarzyłem całkiem inne osoby z naszego forum .
My też chcemy czasem poleniuchować !
![]()
Szkoda bardzo chętnie z wami bym pospacerował bo jakoś się nie układa ja cały czas mam wnuczkę i muszę z żona jakoś dzielić czas. Ale myślę ze co się odwlecze to nie uciecze kiedyś coś zmontujemy .
Szkoda, szkoda, Justynka miałaby towarzystwo gdybyś wnuczkę zabrał, a i żona może by się wybrała ! Następnym razem czytaj wszystkie posty, te o leniuchowaniu też !
. Grzyby
![]()
Dzisiaj w okolicy Leskowca znalazłem sporo Czerwonych Kozaczków moge stwierdzić ze ja w ten sposób rozpoczołem sezon grzybowy
Widziałem te grzybki.
PIĘKNE OKAZY !!!
A na leniuchowanie przyjdzie jeszcze pora...
Ja tym razem z rodzinką włóczyłem się po Leskowcu....
(Ech, ta robota... cały czas "w zasięgu", a burze przychodzą niestety znienacka
).
Czas grzybkowy się rozpoczął po zeszłotygodniowym zbieraniu Kozaczków przyszedł czas na Prawdziwki dowiedziałem się od znajomych ze właśnie zaczęły rosnąć i postanowiłem odwiedzić miejsca w których rosną efekt był dość dobry zebrałem ok 40 Prawdziwków i parę Kozaków Kilka z nich utrwaliłem wklejam fotki . .. link do moich wypocin http://picasaweb.google.com/112234485081038913299
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-07-23 20:20:03)
Ktoś wie co to jest ????

Ciężko powiedzieć teksanski. To czerwone to może być jakaś śluźnia, albo grzyb np. z rodzaju Hypoxylon, a może zupełnie coś innego. Trudno z takiego zdjęcia w ogóle coś określać. Musiałbyś mieć raz dobre makro, a najlepiej to do laboratorium i pod mikroskop.
Czy to leżało na ziemi ?
Tak na ziemi takie dosyć miękkie .
CHRONIONY Phylloporus pelletieri poroblaszek żółtoczerwony. Rzyki 21.07.2013
Wkleiłem wcześniej fotki kilku Prawdziwków brak komentarzy (brzydkie czy co ) .To wklejam jakiegoś białego nie wiem co to jest rosło na pniaku może ktoś wie jak to się nazywa .
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-07-23 21:04:51)
Piękne borowiki i koźlarze pomarańczowo żółte też niczego dobie. W sam raz na sosik i grzybiankę
To biale nadrzewne to pewnie maluszek hubiak nie widać substratu wiec tak sobie gdybam ![]()
Wkleiłem wcześniej fotki kilku Prawdziwków brak komentarzy (brzydkie czy co )(...)
No jak brzydkie?! Okazy wspaniałe
Mnie to się zawsze grzybki kojarzą z jesienią ![]()
Wkleiłem wcześniej fotki kilku Prawdziwków brak komentarzy (brzydkie czy co )
Ależ ferdynansie bardzo się podobały, dlatego poszły już dawno na stronę główną ! ![]()
Nawet myślę, jak tu się z Tobą na TAKIE grzyby wybrać ! ![]()
zielonawe i modrożółte najbardziej lubię zbierać
naziemek zielonawy
- kolejna rzadkość w BM-ie - pięknie ! ![]()
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 12 zapytań ]