Temat: Lipka

Niezła Lipka smile takie to malutkie wzgórze nad Łodygowicami z charakterystyczną , samotną Lipą.

http://www.beskidmaly.pl/lipka.php

Odp: Lipka

Wzgórze Lipka u mnie to już Kotlina Żywiecka, więc miejsce jest mi nie znane neutral

3

czyli nie zła lipka wink Ja też tu nie chaszczingowałem

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

4

Akurat Lipka to miejsce zaledwie jakieś 300 m od domu i jest po prostu drzewem- Lipą wraz z kapliczką, która rosnie przy szlaku czerwonym na Czupel. Nie jest to żadna góra a raczej wzniesienie, dział o wysokości 412 m nad lustro wody. Do niedawna ustronne  i urocze miejsce ale odkąd ( od kilku lat ) poszerzono drogę, zasypano wąwoz uniemozliwiajacy dojazd autem tak miejsce stracilo bardzo wiele ze swego uroku nad czym bardzo ubolewam, gdyż jest to staly element z mojego dziecinstwa. Niestety wszechobecne smieci przy drzewie i brak poszanowania tego miejsca dobitnie swiadczą o degeneracji społeczenstwa. Sama lipka jako samotne w polach drzewo ma swoją legende. Głosi ona, iż pewnego dnia kiedy rozszalała sie burza pioruny biły w samotne drzewo bez zadnych konsekwencji dla niego samego. Odczytano to jako znak Boży i powieszono kapliczkę. Jako, że coraz częsciej w tym kraju nie ma świętości toteż kilka lat temu ktoś starą figurkę zniszczył. Obecnie jest nowa.

Ostatnio edytowany przez aro1569 (2013-08-21 16:02:44)