Temat: Potrójna Korona Gór Polski

Zastanawiam się czy nie można by rozwinąć tematu KGP .
Jak wiemy w tą zabawę zalicza się tylko najwyższy szczyt danego pasma. Może pora to zmienić a raczej udoskonalić w ten sposób iż wybierało by się po 3 najwyższe szczyty z każdego pasma a nie tylko 1.
Było by to znowu wyzwanie dla tych co ją zdobyli oraz możliwość dłuższego pobytu w danym miejscu.

Ja wiem że wg. jednych to jest fajna idea a dla innych całkiem nie potrzebna no ale ....

Może ktoś w wolnym czasie przygotuje tutaj nowy spis Potrójnej Korony tj. nazwa szczytu i wysokość ?

Będę bardzo wdzięczny i mam nadzieję że nie tylko ja smile

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: Potrójna Korona Gór Polski

To chyba dość dużo pracy wygenerować taką potrójną koronę smile

3

Pomysł ciekawy   smile ,  ale raczej wątpię żeby ktoś się tego podjął roll . Za dużo roboty .Chyba , że jest już coś takiego gdzieś w sieci ?

Żeby się nie nudzić do tego czasu , zamieszczam ciekawy  link do spisu najwyższych szczytów Tatr Wysokich , Zachodnich i Bielskich mojego młodego kolegi ze szlaków  smile .
Chyba nie każdy wiedział ile jest tych tatrzańskich szczytów  big_smile  . A to jeszcze nie wszystkie ....

http://kamiltatry.wordpress.com/o-tatra … zyty-tatr/

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

4

łoo matko ale jeszcze mam do schodzenia smile miodzio big_smile rewelacyjna wiadomość maurycy big_smile

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

5

Korona mnie jakoś nie nęci, ale jakby trzeba było ukoronować kogoś z forumowiczów to chętnie koronę przygotuję wink Zdaje się, że baca miał chrapkę tongue

Spisik niczego sobie - przyda się z pewnością smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

kisiel napisał/a:

łoo matko ale jeszcze mam do schodzenia smile miodzio big_smile rewelacyjna wiadomość maurycy big_smile

maurycy też w szoku  roll . Jeszcze tyle przed nami .... Wychodzi na to , że  mamy dalej niż bliżej  big_smile .  A też miałem takie wrażenie , że byłem już prawie wszędzie ( bez grzeszenia , po szlakach )  cool

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

7

Ostatnio powstała jeszcze lista 150 najwyższych  szczytów w Tatrach Polskich  smile .

http://kamiltatry.wordpress.com/2013/11 … -polskich/

8

teksanski napisał/a:

Może ktoś w wolnym czasie przygotuje tutaj nowy spis Potrójnej Korony tj. nazwa szczytu i wysokość ?

KARPATY ZACHODNIE

Beskid Śląski
1. Wielka Czantoria 995 Pasmo Stożka i Czantorii   
2. Klimczok 1117 Pasmo Klimczoka           
3. Skrzyczne 1257 Pasmo Baraniej Góry

Beskid Mały   
4. Czupel 933 Grupa Magurki Wilkowickiej       
5. Łamana Skała (Madohora) 929 Grupa Łamanej Skały

Beskid Żywiecki
6. Wielka Racza 1236 Grupa Wielkiej Raczy
7. Pilsko 1542 Grupa Pilska i Romanki           
8. Jałowiec 1111 Pasmo Jałowieckie           
9. Babia Góra (Diablak) 1725 Pasmo Babiogórskie           
10. Polica    1369 Pasmo Policy           
11. Bukowiński Wierch 940 Pasmo Podhalańskie

Beskid Makowski (Średni)
12. Lasek (Łosek) 868 Pasma Laskowskie, Pewelskie i Żurawnicy
13. Babica 728 Pasma Babicy, Barnasiówki i Chełmu           
14. Koskowa Góra 867 Pasmo Koskowej Góry       
15. Lubomir 904 Pasmo Lubomira i Łysiny

Beskid Wyspowy
16. Luboń Wielki 1022   
17. Ćwilin 1072               
18. Mogielica 1170               
19. Modyń 1029               
20. Jaworz 921 Pasmo Łososińskie           

Gorce
21. Turbacz 1310 Gniazdo Turbacza   
22. Lubań 1225 Pasmo Lubania           

Beskid Sądecki       
23. Radziejowa 1262 Pasmo Radziejowej
24. Jaworzyna Krynicka 1114 Pasmo Jaworzyny Krynickiej           
25. Kraczonik 934 Góry Leluchowskie

Beskid Niski
26. Jaworze 882 Góry Grybowskie (Beskid Grybowski)           
27. Lackowa 997 Góry Hańczowskie (Hańczowskie Góry Rusztowe)
28. Wątkowa 846 Pasma Magurskie
29. Baranie 754 Beskid Dukielski           
30. Kamień 857 Pasmo Graniczne (Przeł. Beskid nad Czeremchą – Przeł. Łupkowska)           
31. Tokarnia 778 Pasmo Bukowicy

Pieniny           
32. Żar 883 Pieniny Spiskie
33. Trzy Korony (Okrąglica) 982 Pieniny Właściwe           
34. Wysoka (Wysokie Skałki) 1050    Małe Pieniny

Tatry
35. Starorobociański Wierch 2176 Tatry Zachodnie   
36. Krzesanica 2122 Tatry Zachodnie       
37. Świnica    2301     Tatry Wysokie       
38. Rysy 2499 Tatry Wysokie

KARPATY WSCHODNIE

Góry Sanocko-Turczańskie
39. Słonny (pn.-zach.) 668 Góry Słonne
40. Słonny (pd.-wsch.) 668               
41. Jaworniki 908 Żuków

Bieszczady   
42. Trohaniec 939 Otryt
43. Łopiennik 1069 Pasmo Łopiennika i Durnej           
44. Wołosań 1071    Pasmo Wołosania i Chryszczatej (Wysoki Dział)           
45. Wielka Rawka 1307 Pasmo Graniczne           
46. Tarnica 1346 Pasmo Połonin

czy o coś takiego ci chodzi?

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

9

Mnie poki co udało się zrobić Wielka Koronę Tatr ale chce tez ją  zrobic w w wersji zimowej bo mam taka letnio- zimową smile Z kolei Mała Korona Tatr obejmuje coś ponad 80 szczytów.