Odp: Grzyby
Po dłuższej przerwie wreszcie pojawiły się grzyby. Dzisiaj w Kobiernicach znalazłem cztery koźlarze pomarończowożółte ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po dłuższej przerwie wreszcie pojawiły się grzyby. Dzisiaj w Kobiernicach znalazłem cztery koźlarze pomarończowożółte ![]()
Świetna wiadomość Darku
. W lesie jest bardzo sucho, dobrze, że spadło dzisiaj chociaż trochę deszczu. Jest więc nadzieja na ponowny wysyp grzybów
.
To , że nadrzewne grzyby pojawiły się już wiemy .Niestety mało kto się na nich zna .
Ja czekam z niecierpliwością kiedy w końcu pojawią się te właściwe , nasze ulubione grzybki
.
Czy poza Dariuszem ktoś już trafił na grzyby ( w większej ilości ma się rozumieć
) ?
Ostatnio edytowany przez maurycy (2013-09-04 09:13:40)
Czy poza Dariuszem ktoś już trafił na grzyby ( w większej ilości ma się rozumieć
) ?
Ja !
, dzisiaj trafiłam na takie dwa cudeńka ! ![]()
Niestety południowe stoki pomimo deszczu ciągle są bardzo suche.
maurycy To był krótki półgodzinny wieczorny spacer do lasu 5 kozaczków pomarańczowożółtych i kilkanaście borowików ceglastoporych. Borowików szlachetnych jeszcze w większej ilości w naszych lasach nie ma, nie omieszkam donieść jeśli się pojawią
A nadrzewne na moich zdjęciach to
twardziak muszlowy (Panus conchatus) status R – rzadkie (CZERWONA LISTA GRZYBÓW WIELKOOWOCNIKOWYCH W POLSCE)
oraz drobnoporek modry (białak modry)
Ja dzisiaj po pracy też zrobiłem mały rekonesans głównie chodziło o sprawdzenie co się dzieje z grzybkami w naszych okolicach i muszę się zgodzić z neną ze w lesie jest sucho. Grzybki chciały by rosnąć ale brak im wilgoci ,znalazłem dzisiaj dziesięć prawdziwków wszystkie dość mocno obgryzione przez ślimaki i podsuszone nie widać młodych grzybków trudno powiedzieć co będzie dalej . Była dość dobra widoczność pięknie prezentowała się Królowa Beskidów przebijały się przez mgłę Taterki i widać już pierwsze oznaki jesieni między innymi kwitnące Wrzosy Kilka fotek dla osłody.
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-09-04 19:04:54)
Ja dzisiaj po pracy też zrobiłem mały rekonesans głównie chodziło o sprawdzenie co się dzieje z grzybkami w naszych okolicach i muszę się zgodzić z neną ze w lesie jest sucho. Grzybki chciały by rosnąć ale brak im wilgoci ,znalazłem dzisiaj dziesięć prawdziwków wszystkie dość mocno obgryzione przez ślimaki i podsuszone nie widać młodych grzybków trudno powiedzieć co będzie dalej . Była dość dobra widoczność pięknie prezentowała się Królowa Beskidów przebijały się przez mgłę Taterki i widać już pierwsze oznaki jesieni między innymi kwitnące Wrzosy Kilka fotek dla osłody.
Ja byłam króciutko, tylko nad dom wyskoczyłam i dobrze mi to zrobiło ...
Pogoda super, Babia Ci pięknie pozowała do zdjęcia
, a 10 grzybków to dużo ! ![]()
Na razie mamy wysyp grzybnych postów zamiast samych grzybów
.
Dzięki za świeże info z terenu
.
Jak tak dalej pójdzie nasze forum przebije firmową stronkę www.grzyby.pl ![]()
maurycy To był krótki półgodzinny wieczorny spacer do lasu 5 kozaczków pomarańczowożółtych i kilkanaście borowików ceglastoporych. Borowików szlachetnych jeszcze w większej ilości w naszych lasach nie ma, nie omieszkam donieść jeśli się pojawią
A nadrzewne na moich zdjęciach to
twardziak muszlowy (Panus conchatus) status R – rzadkie (CZERWONA LISTA GRZYBÓW WIELKOOWOCNIKOWYCH W POLSCE)
oraz drobnoporek modry (białak modry)
Dzięki za profesjonalne objaśnienia
.
Zgodnie z obietnicą grzybowa informacja
I jeszcze miła wiadomość pokazały się mleczaje jodłowe
grzyby z kręgu mleczaja rydza dopuszczone do obrotu handlowego i równie smakowite
Z grzybów chronionych Mutinus caninus mądziak psi z Czarnego Gronia spore stanowisko i dużo owocników jeszcze w postaci "czarciego jaja"
Pięknie dziękuję za grzybowe info ... jako konsument grzybowy
resztą zachwycą się z pewnością znawcy
![]()
Po często nawiedzających nas deszczach teraz mamy prawdziwy wysyp grzybów. Dzisiaj w Kobiernicach nazbierałem tyle koźlarzy babek i pomarańczowożółtych że ledwo się to zmieściło do 15-litrowego wiadra, a niosąc to do domu myślałem że mi w plerach szczyknie ![]()
Gratuluję Darku ! ![]()
Co to za grzyb ???

Prawdopodobnie jakaś pieczarka teksanski. Być może bulwiasta (zaroślowa). Nie mając jednak 100 % pewności nigdy bym tego nie zjadła. Dla pewności skonsultuję Ci go z jakimś znawcą
. Nie znając się pieczarkę tą można łatwo pomylić z muchomorem jadowitym, jednak muchomory mają charakterystyczna pochwę u podstawy trzonu, Twój grzyb jej nie ma.
Ok dzięki neno, czekam więc na info ![]()
Co do tej pieczarki bulwiastej to ona ma blaszki chyba ciemniejsze niż ten mój grzyb ? ????
Znawcy też skłaniają się do pieczarki, jednak zjeść tego nie polecają, nie mając 100 % pewności
. A co do blaszek, to młode osobniki pieczarek mogą mieć takie jasne.
Ok więc nie będę jadł bo góry mi miłe ![]()
Ok więc nie będę jadł bo góry mi miłe
Też bym tak zrobiła
. Jednym grzybem się nie najem, a stracić możliwość oglądania gór to przecież katastrofa ! ![]()
Dywanik z grzybkiem - i to jakim grzybkiem ![]()
Dla odświeżenia tematu kilka jadalnych grzybów które rzadko w tak dobrej formie teraz występują
Kozaczki znalezione przez miłych turystów, których spotkaliśmy w drodze do chatki Limba 27.10.3013
Zapewne większość z forumowiczów wie gdzie to zdjęcie zostało zrobione
Te piękne i zdrowe borowiki szlachetne i znacznie rzadsze borowiki sosnowe zostały znalezione w Tarnawie 03.11.2013r
Zbliża się kolejny ciepły, choć deszczowy weekend może warto wybrać się do lasu ![]()
Dla odświeżenia tematu kilka jadalnych grzybów które rzadko w tak dobrej formie teraz występują
Kozaczki znalezione przez miłych turystów, których spotkaliśmy w drodze do chatki Limba 27.10.3013
Zapewne większość z forumowiczów wie gdzie to zdjęcie zostało zrobione
![]()
Te piękne i zdrowe borowiki szlachetne i znacznie rzadsze borowiki sosnowe zostały znalezione w Tarnawie 03.11.2013r
Zbliża się kolejny ciepły, choć deszczowy weekend może warto wybrać się do lasu
Właśnie ide jutro z Łodygowic na Czupel i potem gdzieś dalej
. Jest gdzieś szansa znależć tam grzyby ?
Myślę, że w wygrzanych miejscami na skraju lasów w borowinach w liściach grzyby powinny być
U mnie koło domu od wczoraj urosły maślaczki żółte i zwyczajne ![]()
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 11 zapytań ]