Odp: Jesień w Małym
Stary zapraszam do mojej ostatniej relacji,więcej tam tego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W BM juz zimowo ale kolorowo:)
BM posypany cukrem pudrem
![]()
Przepraszam Mirku może coś przeoczyłem ale nie zauważyłem adresu pod jakim jest fotorealcja a chętnie bym obejrzał
Dzięki Jolu
Ja też mam takie kulinarne skojarzenia ....w końcu niedługo Święta Bożego Narodzenia i Sylwester
Pozdrawiam
![]()
Nie sposób idąc z Gronia Jana Pawła II nie sfotografować tej naszej "Góry Baby"
to ją
widac w towarzystwie przystojnych tatrzańskich szczytów a to przymierza kapelusze z chmur ![]()
Ostatnio edytowany przez stary (2011-12-09 07:42:58)
I chyba jest wielbicielką tych kapeluszy bo dość często je przymierza ![]()
Stary tu masz link do relacji.
http://www.beskidmaly.pl/pun/post17117.html#p17117
Chciałbym, żeby jesień trwała jak najdłużej ...
Palenica i Kiczera
![]()
Cudności MF, cudności - oczy się śmieją i dusza do tych kolorków ![]()
Ten "czteropak" MF -a, jak zwykle - wymiata
![]()
To Ja dorzuce do tematu takie zdjęcie z mojej okolicy![]()
tomkos - jesiennie i to bardzo
a co to za woda? stawik jakiś?
tomkos - też chciałbym wiedzieć, gdzie zrobiłeś swoje zdjęcie ![]()
Trochę tu mnie nie było bo miałem kompa w naprawie
Tomkos cudne to zdjęcie jesienne. Zastanawia mnie w którym miejscu one było zrobione ![]()
Sorrki za opóźnienie ale też byłem trochę nieobecny
![]()
Ostatnio edytowany przez tomkos (2014-02-25 22:17:08)
tomkos - Dziękuję.
Spodziewałem się, że jest to z dala od uczęszczanych szlaków. I chyba dobrze ...
Przecież jest to stawik co znalazłem kiedyś grzybieńczyka. Ale się to miejsce zmieniło i z kąd się wzięła ta wysepka z drzewami, bo jej zupełnie nie kojarzę ![]()
No proszę ... wiem skąd to zdjęcie.
Byłam tam z uczniami, ale wtedy było wszystko strasznie wokół zarośnięte.
. W rezultacie, wszyscy, łącznie ze mną, wylądowali w błocie i wyszliśmy z tych mokradeł nieźle umazani
i poparzeni przez pokrzywy
, ale co tam
- staw został zaliczony
. Nie widziałam go jeszcze w jesiennej scenerii tomkos - pięknie. ![]()
I chyba byłyśmy tam razem jakoś wiosną, stąd miałam wrażenie, ze znam to miejsce ![]()
Jeśli wrzesień to oczywiście kwitnące wrzosy. Piękne prezentują się na łąkach - oczywiście nie tylko wrzosy
Te zrobiłem na południowych stokach Hrobaczej Łąki.
![]()
Bardzo udane foteczki ![]()
Śliczne, jesienne focie
i czuć tę jesień już w powietrzu - czekam na nią bardzo! ![]()
To już jesień
W tym roku to praktycznie pełnia lata ale rośliny mają swoje terminy kwitnienia.
Goryczka trojeściowa na pierwszym zdjęciu jest jedną z ostatnich roślin chronionych które jeszcze kwitną.
Na wiosnę wypatrujemy krokusów. W jesieni zakwitają podobne kształtem zimowity ale mają bardziej różowaty odcień.
W Beskidzie Małym zimowitów nie znajdziemy, chyba że w przydomowych ogródkach - właśnie jest pełnia kwitnienia.
W naturze najbliżej rosną w okolicy Skawiny i Chrzanowa.
Oprócz dość często występującej goryczki trojeściowej polecam zwrócenie uwagi na goryczuszkę orzęsioną która teraz też ma porę kwitnienia.
Występuje ona dość licznie w kamieniołomie w Tarnawie Dolnej.
Siedliskiem jej jest podłoże wapienne a w tym kamieniołomie raczej nie ma wapienia.
W Inwałdzie ani Brzezince nie widziałem tej rośliny.
A może komuś udało się spotkać w tym roku goryczuszkę orzęsioną w Beskidzie Małym?
Ostatnio edytowany przez Gustek (2016-09-21 15:37:26)
Goryczuszkę orzęsioną do tej pory nie widziałem w Beskidzie Małym, bo jeszcze nie rozglądałem się tutaj za nią ![]()
MF napisał/a:To już jesień
W tym roku to praktycznie pełnia lata ale rośliny mają swoje terminy kwitnienia.
Goryczka trojeściowa na pierwszym zdjęciu jest jedną z ostatnich roślin chronionych które jeszcze kwitną.
Na wiosnę wypatrujemy krokusów. W jesieni zakwitają podobne kształtem zimowity ale mają bardziej różowaty odcień.
W Beskidzie Małym zimowitów nie znajdziemy, chyba że w przydomowych ogródkach - właśnie jest pełnia kwitnienia.
W naturze najbliżej rosną w okolicy Skawiny i Chrzanowa.
Oprócz dość często występującej goryczki trojeściowej polecam zwrócenie uwagi na goryczuszkę orzęsioną która teraz też ma porę kwitnienia.
Występuje ona dość licznie w kamieniołomie w Tarnawie Dolnej.
Siedliskiem jej jest podłoże wapienne a w tym kamieniołomie raczej nie ma wapienia.
W Inwałdzie ani Brzezince nie widziałem tej rośliny.
A może komuś udało się spotkać w tym roku goryczuszkę orzęsioną w Beskidzie Małym?
Coś się nie otwierają?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 12 zapytań ]