Temat: Mogiły i krzyże w Beskidzie Małym
Od zawsze intrygowały mnie dwie zapomniane mogiły(choć do końca nie jestem pewien czy to mogiły czy tylko miejsca pamięci).
Pierwsza mogiła znajduje się na szlaku zielonym idąc od strony Łysiny przed jaskiniami ,,Czarne Działy" ale już za przysiółkiem Skolarówka. Zresztą gdzieś w tym miejscu przebiega granica pomiędzy gminami Ślemień a Łękawica. Miejsce to jest oznaczone na mapach wydawnictwa Compass właśnie jako ,,mogiła". Mimo poszukiwań prowadzonych w sieci nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Starałem się również dowiedzieć czegoś od pracujących w lesie drwali ale niestety nic na ten temat nie wiedzieli. Jest to o tyle ciekawe że w miejscu tym co roku w listopadzie jakaś dobra dusza zapala znicze.
Sam krzyż obmurowany jest polnymi kamieniami jednak brak jakiejkolwiek informacji kto został pochowany i kiedy. Na pobliskim drzewie znajduje się jedynie zafoliowany obrazek Matki Boskiej Częstochowskiej.
Myślę że Forum pomoże w rozwikłaniu zagadki:) bo w tych kwestiach jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat Beskidu słusznie nazywanego Pięknym:)