Temat: Ciekawe drzewa i krzewy w BM
Witam.
Tak sie zastanawiam czy sa w BM jakies rzadkie drzewa i krzewy ?:)
Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Tak sie zastanawiam czy sa w BM jakies rzadkie drzewa i krzewy ?:)
Musiałbym nieco poszperać w temacie, bo jeśli chodzi o florę Beskidu Małego to korzystam z pracy Kotońskiej ![]()
Rzadkie drzewa to kojarzy mi się limba, wejmutka, daglezja
Z rzadkich iglastych drzew i krzewów występują w Beskidzie Małym jeszcze sosna czarna i kosodrzewina które są tutaj sadzone. Natomiast ze Straconki, Czupla 640 m i pasma Żaru 700 m podaje się naturalne stanowiska modrzewia europejskiego podg. polskiego (Larix decidua subsp. polonica) ![]()
Ma ktoś informację gdzie w MB rośnie największy Świerk , największa Jodła ?
Jeśli chodzi o Świerk to nie przypadkiem na Łamanej Skale ?
Ma ktoś informację gdzie w MB rośnie największy Świerk , największa Jodła ?
Jeśli chodzi o Świerk to nie przypadkiem na Łamanej Skale ?
O ile mi wiadomo na Łamanej jest jodła, nie świerk, o bardzo dużej średnicy pnia. Jakiej dokładnie, trudno mi powiedzieć, bo nie mam danych.
Przy drodze na Przełęczy Kocierskiej możemy zaobserwować coś takiego ![]()
![]()
![]()
Ta wierzba powyżej żywi i brzozę i małego świerka ![]()
Teksanski tu lepiej to widać.![]()
altruistyczna wierzba ![]()
Ciekawa wierzba. Poza brzozą i świerkiem jest jeszcze mech i może jakaś paproć się tam ukrywa i kilka innych gatunków roślin. Takie wierzby z żywicielami gdzieś już widziałem i to zjawisko aż tak rzadko nie występuje. Np. na pniu amerykańskiej sekwoi na wysokości 100 metrów można napotkać na rosnący tam las ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2013-02-18 18:53:31)
Kiedyś pytałem w innym dziale czy ktoś ma informacje na temat cisa pomnika przyrody w Targanicach czy jeszcze istnieje to drzewo?
Okazuje się że tak. Drzewo rośnie i jest w dobrej kondycji, sprawdziłem to osobiście.
Zdjęcie trochę niewyraźne, była duża mgła , a poza tym cis rośnie na prywatnej posesji.
Drzewo rośnie i jest w dobrej kondycji, sprawdziłem to osobiście.
a poza tym cis rośnie na prywatnej posesji.
Jest to posesja prywatna, w pobliżu Cisowej 14 i właścicieli jest 5 na działce na której znajduje się drzewo ;(
![]()
Kiedyś pytałem w innym dziale czy ktoś ma informacje na temat cisa pomnika przyrody w Targanicach czy jeszcze istnieje to drzewo?
Okazuje się że tak. Drzewo rośnie i jest w dobrej kondycji, sprawdziłem to osobiście.Zdjęcie trochę niewyraźne, była duża mgła , a poza tym cis rośnie na prywatnej posesji.
Drzewo rośnie i jest w dobrej kondycji
Leży nieopodal posesji na ul Cisowej 14. Działka ta posiada 5 właścicieli
Trochę lepsze zdjęcie
![]()
Jako że wątek jest o ciekawych drzewach to wrzucę zdjęcie takich buków:
![]()
Jeśli ktoś ma sensowną teorię na to jak takie coś wyrosło to proszę żeby się nią podzielił ![]()
Coś podobnego można spotkać idąc z Gronia JP2 niebieskim w strone Ponikwii.Tam dwa Buki są złączone wspólną gałęzią .
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 13 zapytań ]