Temat: Pasmem Bukowskiego Gronia
Jako że zostałem jednogłośnie wybrany przez Jolę i Alicję do stworzenia relacji to nie zostało mi nic innego jak opisać nasz wypad
.
Zbiórka o godzinie 9: 00 w Porąbce pod domem wypoczynkowym. Liczba osób, które się pojawiły wynosiła 6 czyli Jola, Nena, Staszek, Darek, Janusz i ja (pierwszy raz spotkałem forumowiczów na żywo, więc dla mnie było to podwójne ekscytujące przeżycie).
Po zapoznaniu się trzeba było przejść do ciężkiej pracy, czyli wyznaczania azymutu do zielonego szlaku i to w podanym przez Staszka miejscu (czyli przed Palenicą).
Przyznam się, że dla mnie to czarna magia natomiast dziewczyny świetnie sobie poradziły z „małą” pomocą Staszka
.
Trasa zaczęła się dość ostro, ale daliśmy radę, dziewczyny często musiały sprawdzać czy dobrze idziemy, ponieważ pojawiało się wiele ścieżek i musieliśmy obierać tą, która nakładała się z azymutem.
Staszek uczył nas przetrwania w ciężkich warunkach pokazując, co można jadalnego znaleźć w lesie, Darek opowiadał o paprociach a Janusz pokazywał gdzie można znaleźć grzyby.
Udało się, dotarliśmy do Palenicy następnie musieliśmy odbić z zielonego szlaku w kierunku Bukowskiego Gronia by dalej udać się alejką w kierunku Trzonki gdzie podziwialiśmy widoki i owieczki
.
Po bezproblemowym
dotarciu do chatki na Trzonce przyszła pora na chwilę relaksu w miłym towarzystwie przy ognisku. Oczywiście ognisko rozpalone zostało bez zapałek i podpałki według nauk Staszka (na pewno jeszcze się przydadzą).
Każdy uczestnik miał przydzielone zadania np. Nena miała sobie wyczyścić ręce
.
Było na bogato, oprócz kiełbasek każdy dał, co miał najlepszego w plecaku, więc przyjemnie była aż się nie chciało odchodzić.
Kolejny etap naszej wędrówki to Złota Górka i zejście poniżej w widokowe miejsce w celu zidentyfikowania szczytów przy pomocy busoli przez dziewczyny i Staszka.
Ja natomiast zająłem się uwiecznianiem widoków.
Ostatni etap naszej wycieczki odbył się już po zmierzchu, czyli powrót do Porąbki zielonym szlakiem a później drogą przez Wielką Puszcze.
Podsumowując:
Wycieczka była bardzo ciekawa, pouczająca i na pewno niezapomniana. Dziękuję wszystkim uczestnikom za towarzystwo i podziwiam za wiedzę, jaką posiadacie i którą chętnie się dzielicie, mam nadzieję, że zostałem przyjęty do waszego forumowego grona i nie zniechęciłem was do swojej osoby
.
Więcej zdjęć w galerii https://picasaweb.google.com/jasiorek21 … egoGronia#
Ostatnio edytowany przez Janek (2014-01-05 22:14:08)