1

Temat: Na ferratach Brenty - spotkanie w MDK w Andrychowie

W dniu 13.01 (poniedziałek) o godz. 19.15 KLUB PODRÓŻNIKA CKiW i Koło PTTK „Chałupa – zaprasza na spotkanie z Jerzym i Karolem Pytlewskimi.

Tytuł spotkania: „Na ferratach Brenty” - wysokogórska turystyka rodzinna pośród eksponowanych grani Dolomitów.

https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/1506612_606958392691192_422836653_n.jpg

Po górach chodzę z rodzicami od wczesnego dzieciństwa. Zaczęło się od Beskidu Małego, później były Gorce, wyższe pasma Beskidów, Bieszczady i w końcu Tatry. Przeszedłem je wzdłuż i wszerz. Niestety mimo, że bardzo piękne, są niewielkie i przeludnione. Zaczęliśmy myśleć o innych górach. Najpierw były Karpaty Wschodnie i wreszcie Alpy. Celem pierwszych alpejskich wyjazdów były Dolomity. Później Alpy Julijskie, a także kilka wyższych szczytów z Mont Blanc na czele. Jednak najpiękniejsze wspomnienia mieliśmy z Dolomitów – gór rodem z księżyca. Ich pionowe, monumentalne ściany, przy których Tatry wyglądają jak niegroźne pagórki, wywołują wrażenie niedostępności. Lecz dzięki odpowiedniemu przygotowaniu szlaków i sprzętowi są one bezpieczne i dostępne dla zaawansowanego turysty tatrzańskiego. To właśnie Via Ferraty, czyli po włosku Żelazne Drogi. Ostatnie wakacje spędziliśmy w masywie Brenta w południowo-zachodniej części Dolomitów. Prezentacja będzie okazją do zapoznania się z tymi malowniczymi górami i zasadami bezpiecznego poruszania się po ich eksponowanych szlakach.

Miejsce spotkania: Miejski Dom Kultury  w Andrychowie

Wstęp wolny

ZAPRASZAMY smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/