Odp: Ptaki
pluszcz się pluska
- ładny tomkos ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pluszcz się pluska
- ładny tomkos ![]()
na obozie przyrodniczym ktory organizowałem z Voytem mielismy sporo rzadkich gatunków ptaków.
M.in. orlika krzykliwego, trop głuszca, masa tropów i knotów jarząbka, włochatkę
, hajstrę :>
poza rzadkimi inne: puszczyki, myszołowy i inna drobnicę
natomiast od maja byłem dwa razy w Beskidzie Małym i z ciekawszych udało mi sie sfotografować dzięcioła trójpalczastego i sóweczkę (moja zona znalazła 3 sóweczki w ciągu dwóch dni
).
tu fotka sóweczki:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ … 7409_n.jpg
Reasumując - Beskid Mały przyrodniczo niczym sie nie rozni od innych beskidów
jest MOC!
Ostatnio edytowany przez for (2013-08-01 14:29:31)
Ładna ta sóweczka ![]()
for, rewelacyjne te wiadomosci ![]()
Jakiś czas temu kuny czy łaski załatwiły wszystkie gniazdka z ptakami w mojej okolicy i dotyczyło to również raniuszków które miały gniazdko na świerku u mnie w ogródku. Przy dzisiejszym obiadku i ku mojemu zdziwieniu jakiś ptaszek z długim ogonkiem pojawił się na pobliskich drzewach wiec jak szpieg z krainy deszczowców lukałem przez okna co to może być. i jest a raczej Są nowa parka raniuszków kręci się w pobliżu. Chyba czas zacząć dokarmiać ptaszki by zapamiętały mój karmnik przed oknem w kuchni)
Kurcze, to ci kuny …
Tylko się cieszyć, że jakieś się uratowały. Z długim ogonkiem to mogą być raniuszki.
U mnie nie zapukały ptaki jeszcze do stołówki. Na razie dają sobie radę same i póki tak jest, nie będę ich sama przywoływać. ![]()
Drzewka z gniazdami trzeba obić odpowiednio szerokim paskiem blachy. Żaden mały drapieżnik (kot, kuna, gronostaj) nie pokona takiej przeszkody.
Zapomniałem tylko napisać, że nie od samej ziemi, tylko tak przynajmniej od 1 metra.
Ostatnio edytowany przez Staszek (2013-12-01 22:22:51)
no to tomkos czeka Cię chyba mała robota ... ![]()
Ciekawy artykuł do przeczytania
- "Dokarmiaj z głową" – /pod obrazkiem/
Drzewka z gniazdami trzeba obić odpowiednio szerokim paskiem blachy. Żaden mały drapieżnik (kot, kuna, gronostaj) nie pokona takiej przeszkody.
Zapomniałem tylko napisać, że nie od samej ziemi, tylko tak przynajmniej od 1 metra.
To co napisałeś o obijaniu blachą to wiem ale był jeszcze inny problem a mianowicie płot pod świerkiem który jest powiedzmy drabiną.
To był tylko 1 weekend kiedy kuny zawitały całą rodznką w naszej okolicy i posprzątały wszystko a nawet stodołę cioci która miała więcej przebojów z nimi.
Takie spore stadko (chyba czapli) spotkaliśmy na stawach w
Gierałtowicach koło Wieprza![]()
Też je widziałem nawet na Wiśle w Jankowicach ! ![]()
Piękne ptaki.Jest to Czapla Biała jescze jakiś czas temu nie spotykana w naszym kraju.

Ostatnio edytowany przez teksanski (2014-01-12 19:21:59)
Ja chciałem dodać że ostatnimi czasy gdy idę przez Ponikiew wieczorem to słychać chyba Sowy z drogi między szkołą a początkiem Ponikwii.
teksanski
Na Wiśle w Jankowicach i Skawie w Zatorze są też inne ciekawe ptaszki. Podobno nawet orzeł zapędza się w te strony ![]()
Orzeł Przedni ???????????????/
Nie jestem pewna ale chyba chodziło o bielika. Tu znalazłam krótką wzmiankę z przed lat, ale moje wiadomości dotyczą raczej ubiegłego roku.
Hm bardzo to ciekawe jak będę znowu jechał prrzez Zator to na pewno będę jeszcze bardziej wypatrywał co tylko skrzydła ma ![]()
na stawach zatorskich spytkowickich monowskich adolfinskich Stawach w Brzeszczach regularnie zimują bieliki oraz można czasem spotkać koczujące młode bieliki. Orłów przednich tam nie ma. Aczkolwiek spotkać go można wszędzie ![]()
słuchajcie ajk już Voyt napisał ruszyła strona internetowa:
- sowy.bird-watching.pl
poświęcona nie tylko sowom z BM.
Interesują mnie stwierdzenia rzadkich gatunków ptaków takich jak:
- orzeł przedni,
- orlik krzykliwy,
- puchacz,
- puszczyk uralski,
- włochatka,
- sóweczka,
- dzięcioł białogrzbiety,
- dzięcioł trójpalczasty,
- jarząbek,
- głuszec,
- trzmielojad,
- bocian czarny,
- orzechówka,
- drozd obrożny,
- pluszcz,
- pliszka siwa,
- muchołówka mała,
- muchołówka białoszyja,
- dzięcioł zielonosiwy,
- dzięcioł czarny.
Strona ma służyć ochronie przyrody - zebrane dane będą przekazane do RDOŚ w katowicach i Krakowie oraz śłąskim i małopolskim parkom krajobrazowym.
Zamieszczone przez was dane będą podawały autora obserwacji i będą umieszczone na schematycznej mapce (schematyczna dlatego, żeby dla rzadkich gatunków nie podawać dokładnej lokalizacji). Jeśli możecie wysyłajcie do mnie obserwacje, które będę zbierał do kupy. Proszę o dokładne dane tj: autora obserwacji, najlepiej rok lub rok i miesiąc obserwacji, zdjęcia gatunku lub jego obecności (tropy, wypluwki, pióra), współrzędne PS lub mapkę z dokładną lokalizacją.
Zbierane dane są bardzo ważne gdyż zostają zbierane dla ochrony zasobów przyrodniczych tego obszaru przed totalnym zainwestowaniem.
Oto zdjęcie sprzed 5 minut z mojego karmnika .Jak przyleciały to od razu 4))
Raniuszek![]()
Wow co to za ptaki ? u mnie takich nigdzy nie widziałem.
W Kętach też je nie widuję.
Przynajmniej mój karmnik omijają lub o nim
nie wiedzą ![]()
Raniuszki. Też je widuje u siebie ![]()
Jakie śliczne te raniuszki tomkos
. Ja ich jeszcze nigdy u siebie nie widziałam
.
Tak to bywa z tymi ptakami. Ja do dzisiaj nie widziałem dzięcioła zielonosiwego a tu sobie podleciał pod okno w kuchni)
![]()
Oj śliczny ! Do mnie też nieraz przylatuje
!
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 12 zapytań ]