Temat: Spotkanie autorskie z pisarką Dorotą Ponikewską

Zapraszamy wszystkich na spotkanie autorskie z pisarką Dorotą Ponikewską (Munoz) autorką książki „Smak czerwcowego śniegu”, książki której akcja toczy się głównie w Kukowie na Zdzieblu, oraz w innych miejscowościach naszej gminy m.in. w Krzeszowie, Targoszowie i Lachowicach.

Spotkanie odbędzie  się 26 czerwca o godz. 16.00 w remizie OSP Kuków

W ramach spotkania Pani Dorota opowie o sobie i swojej książce. Każdy kto nie miał okazji jej czytać będzie miał okazję zapoznać się z fragmentami. Będzie również możliwość zakupienia książki.

Gościem specjalnym spotkania będzie Eugeniusz Starky – filmowiec, dokumentalista. Opowie on o swojej pracy, oraz zaprezentuje fragmenty swoich filmów.

dodatkowymi atrakcjami będą
- Kiermasz sztuki ludowej i rękodzieła artystycznego
- Wystawa pokonkursowa fotografii z "wiosna ach to ty" edycja 2010

Zapraszamy wszystkich, w szczególności młodzież do spędzenia tego sobotniego popołudnia właśnie tam.

2

Odp: Spotkanie autorskie z pisarką Dorotą Ponikewską

Postaram się być wink Myślę, że tym razem żadne sprawy rodzinne mnie nie zatrzymają w domu wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

3

bedzie ktoś z forum?

4

Jeśli Bozia pozwoli, Partia wspomoże i taki jeden Rodzynek się zgodzi przetransportować z BB i na zad, to będę wink

Jan Himilsbach

5

uwaga! zmiana miejsca. spotkanie odbędzie się WTZ Kuków, a nie jak to było mówione wcześniej w OSP Kuków.
Budynek WTZ oddalony jest o ok 100 metrów od remizy. Jest to duży zielony budynek zaraz przy drodze przy moście na trasie Żywiec - Sucha w Kukowie

6

Już jutro;) Podobno  3 forumowiczów się wybiera;)

7

A no wybieram się wink Mam nadzieję, że dotrę wink

P.S. Część nagród dziś dotarła pocztą. Jutro mam nadzieję odebrać resztę. Na dowód:

http://lh6.ggpht.com/_AK0lvltOPAo/TCUd-bqnxaI/AAAAAAAAMoc/Nn6KwRmNkIc/s576/DSCN3812.JPG

http://lh4.ggpht.com/_AK0lvltOPAo/TCSU85BcseI/AAAAAAAAMoM/npdKoB0LH7o/s576/DSCN3807.JPG

Jan Himilsbach

8

nawet krokusy na tapecie;)

9

No ja nie będę bo będę hulał na imprezie weselnej ze Szkotami na Kocierzu tongue

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

10

My z Włóczykijką już gotowe do drogi big_smile Czekamy tylko na sygnał od głównego zwycięzcy big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

11

baca napisał/a:

No ja nie będę bo będę hulał na imprezie weselnej ze Szkotami na Kocierzu tongue

Czy w kraciatej spódniczce smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

12

Oficjalnie zaczyna się od 16, ale ja bede tam już od 15 ogarniał sprawy techiczne

13

Jolciu no bez przesady smile

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

14

baca napisał/a:

Jolciu no bez przesady smile

Eh... te górale big_smile Baw się dobrze smile

15

a Jole odwiedził listonosz?

16

no kapela będzie góralska - Sokoły ale to nie jest ten posty aby się tu rozpisywać więc nasz wątek zakańczam

- Jan Galicz

17

szymskim napisał/a:

Był, ale jak zawsze tylko z rachunkami za prąd, gaz i tam takie sad

Znaczy się mam wyglądać listonosza? big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-06-26 20:00:28)

18

szymskim napisał/a:

Zapraszamy wszystkich na spotkanie autorskie z pisarką Dorotą Ponikewską (Munoz) autorką książki „Smak czerwcowego śniegu”, książki której akcja toczy się głównie w Kukowie na Zdzieblu...

Byliśmy, słuchaliśmy, oglądaliśmy...jest nadzieja, że coś więcej o tym skrobniemy i udokumentujemy fotkami smile

19

http://kukow.pl/index.php?subaction=sho … ktualnosci

hmm trochę mało osób było, ale chyba nie było przypadkowych osób tylko ludzie, którzy  przyszli spotkać się z aurotką

20

Wyprawa do Kukowa była udana smile

Dorota Ponikiewska czytając fragmenty swojej książki rozbawiła nas opowieścią o tym, jak to we wsi pojawiła się pralka Frania i co z tego wynikło big_smile  Dało się odczuć, że pisarka ma talent do przekazywania w barwny sposób tego co sama zaobserwowała jako dziecko lub poznała w trakcie opowieści swojej mamy. Używając gwary, okraszanej soczystymi przerywnikami, z dużym humorem przedstawiła prawdziwych ludzi, ich historie. Potwierdzili to swoimi reakcjami przybyli goście, niejednokrotnie uczestnicy tamtych zdarzeń.

Bardzo duże wrażenie zrobił na mnie film  Eugeniusz Starky o korespondencie wojennym, który nazywał się  Julien Bryan. Ten amerykański dokumentalista i fotografik zapisał na taśmie filmowej dramat ludności Warszawy we wrześniu 1939 roku. Przejmujące obrazy. Premiera filmu Eugeniusza Starky,ego odbędzie się w tym roku 1 września. Był więc to pokaz przedpremierowy. Wstrząsający.

Fotki ze spotkania zamieścił  szymskim na stronie Kukowa (link w poście wyżej)

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-06-27 15:13:40)

21

W zasadzie nic dodać, nic ująć do tego co napisała Jolanta. Jednak przy okazji wizyty w Kukowie nasunęła mi się jedna, mała refleksja. Kuków - maleńka wioska jakich pewnie wiele w Beskidach. Ale dzięki ludziom, którym najzwyczajniej "się chce", coś się tam ciągle dzieje. A to przylatuje zza Oceanu pisarka i reżyser, a to Orkiestra OSP zdobywa co rusz laury na przeglądach, a to organizuje się turniej piłki plażowej. W dodatku o wszystkim potraficie informować. Brawa za inicjatywę wink

P.S. A forumowicze niech sobie wpiszą w wyszukiwarkę YouTube tekst "wakacje w Kukowie" big_smile

Jan Himilsbach

22

To ja do wypowiedzi  darkheusha chciałbym dodać, że gdyby Mateusz nie przyłożył do tego swojej ręki to nie byłoby tak różowo. I z tego co wiem to napotyka przy tym wiele przeszkód, nie wszystkim się podoba, że coś się dzieje w Kukowie. Dlatego można go podziwiać mimo młodego wieku za jego determinację!

23

No to tym bardziej należą się słowa uznania. A powyższa refleksja nasunęła mi się po porównaniu tego, co dzieje się w Kukowie (i na stronie Mateusza) z tym, co mogę z własnego doświadczenia zaobserwować w okolicznych wioskach. Może faktycznie decydującym czynnikiem jest tu niechęć społeczności aby coś się działo (choć nie bardzo chce mi się w to wierzyć), może brakuje kogoś, komu "się chce" pomimo przeszkód, a może po prostu coś się dzieje, tylko nikt nikt nie potrafi o tym poinformować na łamach stron internetowych czy lokalnych gazetek.

P.S. Dobra, kończmy te pochwalne peany, bo nam jeszcze Mateusz odfrunie big_smile

Ostatnio edytowany przez darkheush (2010-06-28 14:55:40)

Jan Himilsbach

24

szymskim napisał/a:

Był dzisiaj listonosz i przyniósł przesyłkę z DYPLOMEM smile No cieszę się bardzo bo ostatni dyplom jaki pamiętam to był za czytanie w I klasie podstawówki wink Co jak wiadomo powszechnie było jakieś 100 lat temu big_smile

Fajna zabawa z tym konkursem smile

25

no nie przesadzajmy Jolciu, że aż tak dawno to miało miejsce

- Jan Galicz