1

Temat: Ścieszków Groń i Gibasów Wierch

W ubiegłą sobotę przeszedłem się zielonym szlakiem z Łysiny na Gibasów Wierch. Pogoda dopisała, widoki były przednie... było super smile Zapraszam do przeczytania mojej relacji tutaj: http://www.gdanskwgorach.blogspot.com/

2

Odp: Ścieszków Groń i Gibasów Wierch

Trafiłeś w 10 - tkę  z tą trasą i pogodą  smile . Faktycznie trasa porównywalna tak jak piszesz ze szlakiem z  Mikuszowic na Magurkę . Tamta czerwonym szlakiem jest jedną z moich
ulubionych w BM  smile .
Pisz emil cześciej na forum  smile

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

3

Witaj emil,
cieszę się że dołączyłeś do grona turystów, którym podoba się niedoceniany Beskid Mały
Twą relację czytałem z przyjemnościa, że ktoś z północy  dostrzegł ten malutki region w skali kraju.
Najczęściej nikt nie ma pojęcia gdzie leży Beskid Mały – przetestowałem to na uczniach wycieczek szkolnych,
które spotykam w innych regionach,  zawsze pytam ich czy wiedzą gdzie leży Beskid Mały.
Prawdopodobnie zaskoczę Cię, odpowiedź w 99% jest zawsze błędna big_smile
      Dzisiaj mam niesmak, że prawdopodobnie nie trafiłeś do jaskiń na Czarnych Działach, które znajdują się przed przełęczą Gibasową i są atrakcją tego terenu sad
Niestety,  minionej zimy podczas jednych z wichur został przewrócony nadwyrężony rogacz z czasami przejść i informacją o jaskiniach, w którym kierunku należy ich szukać.
Myślę, że do dwóch tygodni od dnia dzisiejszego nowy rogacz powstanie.
Tablice się zachowały i są na przełęczy Gibasowej w chacie  u Stacha.
   Moim marzeniem jest, by Beskid Mały każdemu kojarzył się z pięknem, dobrze oznakowanymi szlakami oraz by każdy który zawita w nasz Beskid Piękny chciał tu powrócić big_smile
   Zapraszamy ponownie w BM i czekamy na Twoje relacje smile

Ostatnio edytowany przez MK (2014-03-29 11:53:30)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

Trasa klasyk Beskidu Małego. Można ją robić co tydzień i nigdy się nie nudzi.

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

5

Tak jest! Nie znudzi się smile

Chociaż jej walory ponownie odkrywa się, gdy zwróci na nie uwagę ktoś z .... daleka wink

Poczytałam o innych wycieczkach, fajnie jest mieć pasję! cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

MK napisał/a:

Witaj emil,
cieszę się że dołączyłeś do grona turystów, którym podoba się niedoceniany Beskid Mały
Twą relację czytałem z przyjemnościa, że ktoś z północy  dostrzegł ten malutki region w skali kraju.
Najczęściej nikt nie ma pojęcia gdzie leży Beskid Mały – przetestowałem to na uczniach wycieczek szkolnych,
które spotykam w innych regionach,  zawsze pytam ich czy wiedzą gdzie leży Beskid Mały.
Prawdopodobnie zaskoczę Cię, odpowiedź w 99% jest zawsze błędna

Dziękuję za miłe słowa! Chociaż przyznam się że jeszcze rok temu o Beskidzie Małym nie wiedziałem nic... Dopiero przeprowadzka do Bielska-Białej uzmysłowiła mi jakie skarby kryją się w tej części Polski smile

Tak przy okazji, czy ktoś na tym forum wie coś o tym napisie po hebrajsku na Gibasowym Siodle, o którym wspomniałem w swojej relacji? Bardzo mnie ciekawi co on robi na tym odludziu i co oznacza...

Dziś odbyłem wycieczkę w nieco inne strony – na Rachowiec w Beskidzie Żywieckim. Też było pięknie, choć warunki nie były tak dobre jak tydzień temu w Beskidzie Małym. Relacja już wrzucona na mojego bloga, zapraszam do przeczytania smile

7

emil napisał/a:

Tak przy okazji, czy ktoś na tym forum wie coś o tym napisie po hebrajsku na Gibasowym Siodle, o którym wspomniałem w swojej relacji? Bardzo mnie ciekawi co on robi na tym odludziu i co oznacza...

imho to nie hebrajski, "gość" ze zdjęcia też na "ortodoksa" nie wygląda.  Raczej hindii lub któryś z języków Indii. W Beskidzie Małym raczej rzadko używany wink

Ostatnio edytowany przez bcFan (2014-03-29 22:22:55)

8

Kiedyś,gdzieś, ktoś o tym już pisał na forum ale dokładnie nie pamiętam. Chodziło chyba o wybory w Nepalu)))

9

Z tego co wspominał kiedyś Stach z Gibasów jest to plakat wyborczy do nepalskiego parlamentu bądź czegoś w ten deseń ( podobno niestety nie udało się jednak utworzyć po wyborach rządu i plakat był długo aktualny, nie wiem czy jest tak nadal  smile  )   a dokładnych informacji podobno chętnie udziela gospodarz chałupy koło której stoi baner  smile
Co do tego odcinka zielonego szlaku to dobrze jest go odwiedzić z kimś kto wie gdzie zboczyć ze szlaku do pobliskich skałek Zamczyska, czy jaskiń co nadaje tej okolicy dodatkowych smaczków a sam polecam zejść ze szlaku na sam wierzchołek wiatrołomu na Wielkim Gibasów Wierchu gdyż jest z stamtąd naprawdę wspaniała dookolna panorama  wink

10

imho to nie hebrajski, "gość" ze zdjęcia też na "ortodoksa" nie wygląda.  Raczej hindii lub któryś z języków Indii. W Beskidzie Małym raczej rzadko używany

Ups, a ja myślałem że potrafię rozpoznać hebrajski tongue Ale jakim cudem kandydaci do nepalskiego parlamentu prowadzili kampanię w Beskidzie Małym?! Można im pogratulować oryginalnych pomysłów wink szkoda że według tego co piszecie to nie wystarczyło im do osiągnięcia celu...
Tymczasem na bloga wrzuciłem relację z wczorajszej wycieczki na Stożek i Czantorię. Do Beskidu Małego być może zawitam znów w przyszły weekend.

11

MK napisał/a:

Moim marzeniem jest, by Beskid Mały każdemu kojarzył się z pięknem, dobrze oznakowanymi szlakami oraz by każdy który zawita w nasz Beskid Piękny chciał tu powrócić big_smile

Ja osobiście zawsze chętnie wracam w Beskid Mały; czasem oprócz piękna i fajnych wędrówek trafiają się inne bonusy - w minioną sobotę miałem przyjemność na szczycie Leskowca  poznać autora słów które cytuję na górze tego posta smile MK przyjechał, aby naprawić służącą turystom wiatę - jakiś debil oderwał jedną z desek (pewnie potrzebna była na ognisko). Marek po prostu przyjechał z deską i naprawił wiatę.
Z takimi ludźmi i zapaleńcami Beskid Mały musi być szczególnym miejscem smile

12

vertigo napisał/a:
MK napisał/a:

Ja osobiście zawsze chętnie wracam w Beskid Mały; czasem oprócz piękna i fajnych wędrówek trafiają się inne bonusy - w minioną sobotę miałem przyjemność na szczycie Leskowca  poznać autora słów które cytuję na górze tego posta smile MK przyjechał, aby naprawić służącą turystom wiatę - jakiś debil oderwał jedną z desek (pewnie potrzebna była na ognisko). Marek po prostu przyjechał z deską i naprawił wiatę.
Z takimi ludźmi i zapaleńcami Beskid Mały musi być szczególnym miejscem smile

hej vertigo, też byłem w tym czasie na Leskowcy, wpadłem na zachód :-) to Ty rozbiłeś namiot na szczycie?

jak mi się uda to popołudniu wrzucę kilka fotek smile

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

13

kisiel napisał/a:

hej vertigo, też byłem w tym czasie na Leskowcy, wpadłem na zachód :-) to Ty rozbiłeś namiot na szczycie?

jak mi się uda to popołudniu wrzucę kilka fotek smile

O kurczę, ale ten świat i góry małe big_smile Tak, biwakowałem właśnie na Leskowcu w ostatnią sobotę i na pewno mój namiot widziałeś bo innego tego dnia tam nie było wink

14

vertigo to jest fotka MK i chyba na nią nie chcąco załapałeś się smile

https://lh5.googleusercontent.com/-dOgdAJ4aaPs/UzgpNX-zlHI/AAAAAAAAK8E/lm1PEde0U44/s912/IMG_2955.jpg

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

15

Widziałam pięknie naprawioną wiatę na Leskowcu smile - dzięki MK  smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

16

vertigo napisał/a:

Ja osobiście zawsze chętnie wracam w Beskid Mały; czasem oprócz piękna i fajnych wędrówek trafiają się inne bonusy - w minioną sobotę miałem przyjemność na szczycie Leskowca ...

A wiesz Vertigo, też trafiają mi się bonusy, a jakie?
Ano takie - spotykanie w Beskidzie Małym turystów, ale nie przypadkowych, „jednorazowych”,
tylko takich co lubią w nasz Beskid Piękny wracać big_smile
I tak było tego popołudnia. Poznałem Ciebie, ale również grupę turystów z PTTK Bełchatów,
która to już po raz czwarty i jak twierdzą, nie ostatni wybrała się w Beskid Mały.
Poleciłem im parę różnych tras i miejsc smile i to jest prawdziwa nagroda – bonus dla mnie smile
Miło było Cię poznać smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.