Temat: Jałowiec
W pierwszym tygodniu maja odwiedziłem pasmo Jałowca. Początek marszrutki w Koszarawie a koniec w Lachowicach. Długość szlaku to około 17 km jednak odniosłem subiektywne wrażenie, że było trochę więcej
.
W związku z rozbiórką mostu w Żywcu dojazd był dość kłopotliwy, w efekcie byłem zmuszony zmienić pierwotne plany i startowałem na mecie czyli w Koszarawie Kępkach gdzie dowiózł mnie żywiecki PKS.

Pogoda zapowiadała się nieźle, na początku szlaku pojawiły się widoki na Romankę.

Przy drodze na Lachów Groń stoi nieźle zachowana chatka.

A powyżej rozpościerają się piękne widoki od Pilska po Romankę.

A w błotku można pooglądać odciśnięte ślady jakichś zwierzaków;

Lachów groń.
Widok na Pilsko;

Beskid Mały i Makowski;

Hala na Lachów Groniu, w tle cel wycieczki - Jałowiec;

Hotel na Lachów Groniu
.
Ruszam dalej, po drodze mija mnie "zmotoryzowany turysta ". Nastepnie ja mijam "zmotoryzowanego turystę", który zagrzebał się w błocie aż po sam bak

Od Suchej Góry zaczynają się pojawiać prześwity na Babią Górę;

W miarę zbliżania się do powoli zarastających hal Jałowca widoki na Babią są coraz ładniejsze;

Po chwili osiągam szczyt Jałowca, szybki lunch kilka fotek i spadam niebieskim szlakiem w dół

I jeszcze tylko ujęcie na Baranią, Skrzyczne i Klimczok

Strome i błotniste zejście ze szczytu dało się we znaki moim kolanom;

A moje oczy nie mogły nasycić się ogromem wiosennej zieleni emitowanej przez buczynę

Ostatnim celem mojej wędrówki jest przysiółek Stryszawy - Wsiórz.
Pierwsze zabudowania robią niezłe wrażenie;

Dom ma mieszkańców, na progu stoją buty.

Drogowskaz chylący się ku upadkowi;

Najbardziej smutny widok sprawia zabytkowa dzwonnica loretańska. Pozbawiona gospodarza, zarasta krzakami i drzewami, bez pomocy z zewnątrz szybko przestanie istnieć.

I jeszcze dwa ujęcia na góry; (Beskid wyspowy i Diablak)

Szybkie zejście do Lachowic, szlak wiedzie przez brzeziny i łąki, jest bardzo ładny.

Trasa jest piękna, obfituje w cudowne panoramy i wiedzie przez niezwykłe miejsca, które nieuchronnie przestają istnieć.
Ostatnio edytowany przez Cyberniok (2014-05-27 11:20:55)