251

Odp: Rośliny chronione w Beskidzie Małym

Dariusz Tlałka napisał/a:

Według książek wawrzynek wilczełyko kwitnie w marcu i kwietniu, a wyjątkowo pod koniec lutego, a liście wypuszczają wkrótce po zakwitnięciu, a na jesień opadają. Ta anomalia przyrodnicza która wystąpiła pod koniec jesieni jest efektem ciepłych temperatur o tej porze roku smile

A ja znalazłam Darku, że w sprzyjających warunkach może nawet zakwitnąć w styczniu, więc dlaczego by nie w sprzyjającym grudniu... . big_smile wink

Ostatnio edytowany przez nena (2013-12-11 20:16:34)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

252

nena napisał/a:

A ja znalazłam Darku, że w sprzyjających warunkach może nawet zakwitnąć w styczniu, więc dlaczego by nie w sprzyjającym grudniu... . big_smile wink

Tysz prowda wink Obecny grudzień bardzo przypomina wczesną wiosnę gdzie pojawiają się pierwsze rośliny wiosenne więc dlaczego już teraz nie mogłyby one zakwitnąć i przeczesując dokładnie tereny zapewne by się takie coś trafiło. Kwitnące obecnie bazie czy stokrotki nie są niczym zadzwyczajnym big_smile

253

Czy to ciemiężyca zielona ?

http://www.galeria.nagrzyby.pl/d/1129157-3/012.JPG

254

Tak, to ona smile . Pozwoliłam sobie powiększyć zdjęcie.

http://www.galeria.nagrzyby.pl/d/1129173-3/012.JPG

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

255

Nena   dziękuje bardzo  smile  Będę podglądała jak rośnie  smile

256

Gustek napisał/a:

Analizując niektóre jednostkowe  stanowiska roślin sądzę że są to nasadzenia sztuczne.
Mam tu na myśli ;
- kosodrzewina na szczycie Laskowca (obok .krokusów),
- wszewłoga górska  pod szczytem Laskowca od strony Pd.
-języcznik zwyczajny  u źródeł Wieprzówki
Poza tym nieprawdopodobne wręcz  wydaje się odnalezienie podejźrzonu marunowego,zanokcicy północnej czy nawet nasięźrzału.

Pierwszy raz napotkałam wszewłogę górską właśnie w tym miejscu w 2005 roku. Całkiem przypadkiem, robiłam zielnik na uczelnię. Moi profesorowie byli szalenie zaskoczeni, mówili o nowym stanowisku, chcieli robić jakieś badania:) Ale potem ucichło... Szkoda, bo temat jest naprawdę warty zainteresowania.

A wawrzynek w tym roku zakwitł w połowie stycznia:)

Ostatnio edytowany przez Owieczka (2014-04-16 17:10:22)

257

Cieszę się że wszewłoga została zauważona . Do tej pory nie znalazła uznania na forum mimo że w dziale
"Zgadnij co to jest?" na stronie 52 zamieściłem zdjęcia tej rośliny .
A Leskowiec chyba każdy z forumowiczów kiedyś odwiedził.

258

Gustek napisał/a:

Cieszę się że wszewłoga została zauważona . Do tej pory nie znalazła uznania na forum mimo że w dziale "Zgadnij co to jest?" na stronie 52 zamieściłem zdjęcia tej rośliny .
A Leskowiec chyba każdy z forumowiczów kiedyś odwiedził.

Pytanie tylko, czy to stanowisko naturalne, czy jednak została tam przypadkowo zasiana. Wszewłogę bowiem można uprawiać w ogrodach, a ponieważ jest też rośliną zielarską jej nasiona są dostępne w sklepach zielarskich i ogrodniczych.

259

Kiedyś wspominałem o stanowisku Lili Złotogłów tuż obok ścieżki na szlaku serduszkowym jakoś do tej pory nie udało mi się jej uchwycić podczas kwitnienia Dzisiaj miałem szczęście oto dwie fotki                                                                                                                          .                  http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/9500/39879/thumb/p18qgampvga5k107r1jmk15dan3m1.JPGhttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/9500/39879/thumb/p18qgan8481r3g1soik58c273a2.JPG

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2014-06-15 18:56:58)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

260

Lili Złotogłów w towarzystwie młodej buczyny smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

261

ferdynans napisał/a:

Kiedyś wspominałem o stanowisku Lili Złotogłów tuż obok ścieżki na szlaku serduszkowym jakoś do tej pory nie udało mi się jej uchwycić podczas kwitnienia Dzisiaj miałem szczęście oto dwie fotki

Fajnie, że jest i kwitnie smile

262

Ostatnio po najnowszym Rozporządzeniu Ministra Środowiska zupełnie zmieniła się lista roślin chronionych http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j … cpjqfLV7KA. Są i też spore zmiany w liście roślin chronionych notowanych w Beskidzie Małym. Wiem że z paprotników Beskidu Małego niestety wypadły nam zupełnie z listy chronionych takie gatunki jak: skrzyp olbrzymi, skrzyp pstry i paprotka zwyczajna. Z ochrony ścisłej na częściową przesunęły się: wroniec widlasty, widłak jałowcowaty, widłak goździsty, widlicz spłaszczony, pióropusznik strusi i podrzeń żebrowiec. Dodatkowo do ochrony częściowej została włączona zanokcica północna big_smile Dla niektórych gatunków nie widzę uzasadnień takiej zmiany hmm

263

Z ochrony ścisłej do częściowej przesunięto między innymi  takie rośliny :
ciemierzyca zielona
gnieźnik leśny
liczydło górskie,
listeria jajowata,
podkolan biały i zielonawy,
szafran spiski,
przebiśnieg,
śnieżyca wiosenna,
zimowit jesienny,
wawrzynek wilcze łyko,
miodownik melisowaty,
kruszczyk szerokolistny,
kruszczyk rdzawoczerwony,
kukułki:plamista,szerokolistna i krwista,
parzydło leśne,
pokrzyk wilcza jagoda,
orlik,
obrazki alpejskie.
Jeżeli coś pomyliłem proszę poprawić.
W Beskidzie Małym w/w rośliny są rzadko  albo wcale nie spotykane , no może za wyjątkiem podkolanów,kukułek parzydła,ciemiężycy .
Jakie skutki przyniesie ta zmiana ?

264

Ja też się dziwię, że np.  widlicze, szafran spiski są objęte tylko częściową ochroną i wiele innych rzadkich gatunków. Skutki Gustku mogą być różne, ale nie wydaje mi się, żeby z korzyścią dla tych gatunków  … .

265

Z najnowszej listy roślin chronionych można wywnioskować że rośliny niższe (te co rzadko zwracamy na nie uwagę) czyli: glony i dawniejsza grupa mszaki mają się dobrze pod tym względem i polepszyły swoją ochronę gatunkową, natomiast rośliny wyższe (te co głównie zwracamy na nie uwagę) czyli: paprotniki i rośliny nasienne dość znacznie pogorszyły swoją ochronę. Tutaj spora grupa dawniej ściśle ochrona przesunęła się na ochronę częściową, w tym i rzadkie gatunki. Część gatunków ściśle i częściowo chronionych w ogóle została wycofana z ochrony, a tylko niewielka grupa jest nowych gatunków chronionych. Nie wiem na jakich podstawach powstała na nowa lista roślin chronionych, ale nie widzę w tym precyzji i na pewno nie służy to gatunkom. Dla części gatunków które wcześniej były chronione nawet wytypowywano specjalne obszary ochrony, a teraz nieźle jest namieszane z tym big_smile

266

Teraz nie są już pod ochroną rośliny:
-grzybienie białe,
-bluszcz,
-barwinek,
-konwalia,
-marzanka wonna,
-kopytnik,
-kalina ,
-kruszyna
-pierwiosnek lekarski.
Bukieciki konwalii można przynosić z lasu ?

267

Dziś znalazłam, że ukazała się III - nowa edycja Polskiej Czerwonej Księgi Roślin

http://www.iop.krakow.pl/zdjecie-cms.php?id=3178&x=300&y=150
Więcej informacji pod zdjęciem.
Źródłło: iop.krakow.pl

268

Ja już tą Polską Czerwoną Księgę Roślin mam w rękach smile. Mam tam współautorstwa przy trzech gatunkach co daje mi w sumie 28 publikacji naukowych w dorobku smile. Z Beskidu Małego są tam opublikowane dane na temat moich stanowisk dla podejźrzona marowego (Skornica), zanokcicy północnej (Nowy Świat) i grzybieńczyka wodnego (Rzyki-Mikołajki) smile Jednym słowy kawał porządnej księgi, to jest prawie 900 stron ze znakomitymi fotografiami i opisami smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2015-01-15 15:56:16)

269

Po przejrzeniu nowej III edycji "Polskiej Czerwonej Księgi Roślin" okazuje się z Beskidu Małego niewiele co dotychczas stwierdzono z tej księgi.

Oto wykaz gatunków i stanowisk:

Podejźrzon marunowy (Botrychium matricariifolium) - kat. CR - Skornica (istn.)
Zanokcica północna (Asplenium septentrionale) - kat. VU - Nowy Świat (istn.), Świnna Poręba (wym.)
Nadwodnik naprzeciwlistny (Elatine hydropiper) - kat. EN - nad Jeziorem Międzybrodzkim (istn.)
Grzybieńczyk wodny (Nymphoides peltata) - kat. VU - Rzyki-Mikołajki (istn.), Świnna Poręba (wym.)
Dzwonek szczeciniasty (Campanula cervicaria) - kat. DD - Kocierzowy Groń (wym.)
Kręczynka jesienna (Spiranthes spiralis) - kat. CR - Magurka (wym.)

Ta niewielka liczba gatunków i stanowisk może być związana z niedostatecznym zbadaniem obszaru Beskidu Małego z roślin nasiennych, bądź też Beskid Mały nie wyróżnia się przyrodniczo na tle Polski hmm

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2015-01-18 20:05:42)

270

Zimowit jesienny jest w pełni kwitnienia .
Niedawno odwiedziłem stanowiska zimowita w Skawinie :

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/3500/43816/thumb/p19ve28d2j15ijj9d185g11q9gsj1.JPG

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/3500/43816/thumb/p19ve28d2jo32i5jibd1da313ra2.JPG

oraz na zalewem Chechło:

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/3500/43816/thumb/p19ve3spnc139h6e9c9l1s2b5hh1.JPG

Domniemane stanowisko w Beskidzie Małym (Kiczera, stok  NW 610 m npm )dalej jest niepotwierdzone.

Ostatnio edytowany przez Gustek (2015-09-17 18:02:12)

271

W lecie tego roku udało mi się znaleźć w Beskidzie Małym pewną roślinę będącą już pod częściową ochroną pokrzyk wilcza jagoda (Atropa belladona). Stanowisko to znajduje się na osuwisku w Lesie Obłaz powyżej Jeziora Międzybrodzkiego smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44466/thumb/p1a7k2hmgs1gam50s11g7b0o1con1.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44466/thumb/p1a7k2i66s1d8j1fpb1ftf1cl329d2.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44466/thumb/p1a7k2ikma1vem15ljvjrsde1fe53.jpg

I taka ciekawostka związana z tą rośliną. Nazwa gatunku bella donna (=piękna pani), pochodząca z języka włoskiego nawiązuje do stosowania jej owoców przez kobiety jako kredki do ust smile

272

A ja pokrzyk wilczą jagodę po raz pierwszy spotkałam u Janka Zielińskiego w ogródku przy chatce. big_smile

Najbardziej mi się podoba ta ciekawostka big_smile Ciekawe czy ma się potem zatrute usta ? big_smile , ponieważ największe stężenie trucizny - atropiny - jest ponoć w owocach i korzeniach tej rośliny.

Pokrzyk wilcza jagoda należy do psiankowatych tak jak pomidor, ziemniak, papryka czy tytoń.

Ostatnio edytowany przez nena (2015-12-28 12:27:23)

273

nena napisał/a:

Najbardziej mi się podoba ta ciekawostka big_smile Ciekawe czy ma się potem zatrute usta ? big_smile , ponieważ największe stężenie trucizny - atropiny - jest ponoć w owocach i korzeniach tej rośliny.

Czy zatrute usta, tego to nie wiem, ale raczej nie zalecam stosowanie tego typu kosmetyku nawet gdyby miałby on znacznie poprawić kobiecą urodę wink

274

Dariusz Tlałka napisał/a:

Czy zatrute usta, tego to nie wiem, ale raczej nie zalecam stosowanie tego typu kosmetyku nawet gdyby miałby on znacznie poprawić kobiecą urodę wink

big_smile ja też

275

Odwiedziłem  stronę internetową o Inwałdzie :

http://edukacja.andrychow.eu/placowki/z … nwaldu-440

Tam w opisie szaty roślinnej wsi znajduje się takie stwierdzenie :
"...sporo jest gatunków chronionych lub bardzo rzadkich.
Należą do nich
takie gatunki jak:
paprotka zwyczajna,
goryczuszka
orzęsiona,
kruszczyk rdzawo-
czerwony,

jeżogłówka gałęzista
listera jajowata, bluszcz pospolity, lilia złotogłów
pierwiosnek wyniosły, kalina koralowa, kopytnik pospolity, czosnek niedźwiedzi, przytulia (marzanka) wonna, jeżogłówka gałęzista, jemioła
rozpierzchła żyjąca na jodle, wawrzynek wilcze łyko, skrzyp olbrzymi, dziewięćsił bezłodygowy, storczyki, cieszynianka wiosenna, kruszyna pospolitą, krokus, zawilec.

Zaskakujące jest  występowanie krokusów i cieszynianki wiosennej?
Wydaje mi się to raczej mało prawdopodobne,co sądzicie na ten temat ?