1

Temat: Dosc smrodu w Lipniku

Chciałem zwrócić uwagę Forum na walkę mieszkańców Lipnika z odorem. Jak sami piszą na swojej stronie internetowej www.doscsmordu.pl "Głównym celem grupy problemowej walki z odorem przy Radzie Osiedla Lipnik jest zbudowanie inicjatywy społecznej i zaangażowanie mieszkańców  Bielska-Białej oraz przyległych miejscowości do podjęcia wspólnych działań, prowadzących do eliminacji uciążliwości odorowej Zakładu Gospodarki Odpadami w Bielsku-Białej."
Mam znajomych mieszkających w Lipniku od wielu lat. Z tego co mówią w całej okolicy unosi się ciągły nieznośny odór, którego źródłem jest pobliski Zakładu Gospodarki Odpadami. W założeniu ekologiczna inwestycje obecnie jest powodem zachwiania naturalnego porządku rzeczy. Na pewno jadąc samochodem z Bielska do Kęt sami możecie poczuć ten nieznośny zapach.
Do 2 lipca inicjatywa chce zebrać co najmniej 300 podpisów, aby móc złożyć petycję do prezytenta miasta BIelska-Białej , w któej domagają się: "PILNEGO I EFEKTYWNEGO ROZWIĄZANIA PROBLEMU DŁUGOTRWAŁEJ I NARASTAJĄCEJ UCIĄŻLIWOŚCI ODOROWEJ emitowanej z Zakładu Gospodarki Odpadami (ZGO) w Bielsku-Białej."
Wesprzyjmy ich swoimi podpisami! Petycje można podpisywać na
http://www.petycje.pl/petycja/10635/doz … ialej.html

2

Odp: Dosc smrodu w Lipniku

Oto niektóre wpisy osób protestujących:

"W miejscu w którym mieszkam i pracuję nie da się żyć! Nie można otworzyć okna, posiedzieć na dworze czy zrobić grila! Nasza dzielnica Lipnik UMIERA!"

"Smród nie do wytrzymania! Koniecznie trzeba coś z tym zrobić!!!"

"Smród ! Smród ! I jeszcze raz smród ! Odruch wymiotny za każdym razem gdy jadę autem lub idę na spacer !!!! Zróbcie coś z tym !"

"Kto podjął decyzję, żeby kompostownia powstała w centrum osiedla?! Praktycznie uniemożliwiono normalnie funkcjonowanie ludziom w sporej części miasta!"

"Smród nie do wytrzymania,śmierdzi całymi dniami i nocami ,okna nie można nawet otwożyć.Dzieci nawet nie mogo na podwórku się bawić.Zróbmy cos z tym! "

"Mieszkam w pięknej okolicy, a otacza mnie smród!!!"