Temat: „Gąsienice i pancerze”
W dniach 11-13 lipca 2014 r. na bielskich Błoniach miał miejsce XIV Międzynarodowy Zlot Pojazdów Militarnych "OPERACJA POŁUDNIE".

Jest to ponoć jedna z największych imprez plenerowych tego typu w Polsce i w Europie. Ma charakter zlotowy, skupia miłośników i kolekcjonerów historyczno-kolekcjonerskich pojazdów militarnych. Impreza została na stałe wpisana do kalendarza imprez miejskich i MON oraz oceniona jako najatrakcyjniejsze przedsięwzięcie sezonu letniego.
Różne krążą o niej obecnie opinie. Niektórzy twierdzą, że z roku na rok traci na atrakcyjności. Ja byłam po raz pierwszy więc nie mam porównania z latami poprzednimi, ale może ktoś z Forumowiczów bywa regularnie i może się wypowiedzieć
. Jak dla mnie impreza całkiem fajna, ciekawa alternatywa dla niedzielnego grilla …
. Chociaż hobby można powiedzieć typowo męskie to nie brakowało wśród publiczności i uczestników pokazu, kobiet
. Przyznaję się, że po raz pierwszy widziałam czołg i inne „potwory wojenne” podczas jazdy z bardzo bliska
. „Zabawki” te fajnie się ogląda na pokazach, ale jak się człowiek zastanowi w jakim celu zostały stworzone … . Na szczęście niektóre z nich mają też zastosowanie w różnych sytuacjach kryzysowych
.
W niedzielę po południu na bielskich Błoniach odtwarzano m.in. Bitwę pod Basrą w Iraku z 2003 r. ale przede wszystkim można było zobaczyć pokazy sprzętu ciężkiego: czołgów, wozów bojowych i innego wojskowego sprzętu specjalistycznego, gdyż tegoroczny zlot przebiegał pod hasłem "Gąsienice i pancerze”.
Parę fotek z niedzieli
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
wóz zabezpieczenia technicznego (WZT)
fot. nena
fot. nena
I inne ![]()
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
fot. nena
Tak więc, do domu nie można było wrócić inaczej, jak w mundurze, ale na szczęście nie na czołgu …
![]()
Ostatnio edytowany przez nena (2014-07-15 20:08:33)