26

Odp: Gołoborze w Beskidzie Małym

Ostatnio i ja na stokach Gancarza zrobiłam zdjęcia usypiskom kamieni, a właściwie to drobnego rumoszu skalnego. Czy można coś takiego nazwać gołoborzem ? Czy jest to właśnie rodzaj zwietrzeliny, powstałej na skutek wietrzenia fizycznego czy biologicznego (mróz, słońce, organizmy), czy jest to może efekt działalności ręki ludzkiej ponieważ kiedyś na stokach Gancarza ludzie kosili regularnie polany lub wypasali na nich bydło. Teraz ten teren ulega naturalnemu zarastaniu, zwłaszcza w wyższych partiach wzniesienia. Chociaż zarówno to moje, jak i Twoje Darku bardziej wygląda mi właśnie na „małobeskidzkie gołoborze” smile.

Ciekawe co sądzą o tym nasi eksperci ?

https://lh3.googleusercontent.com/-1aX35lF5YGg/TwRtyUgNyDI/AAAAAAAAFV8/PS4gi-GHVfE/s800/100_0536.JPG?gl=PL
foto: nena

https://lh4.googleusercontent.com/-c6XmHNXj5aQ/T286CVPrE2I/AAAAAAAAF00/aHoI-B91zWw/s912/100_2470.JPG?gl=PL

https://lh5.googleusercontent.com/-yMp-fCP6aYQ/T286Dly_HMI/AAAAAAAAF1Q/7SI1cfyEgtc/s800/100_2471.JPG?gl=PL

Ostatnio edytowany przez nena (2012-03-25 17:00:58)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

27

Akurat nieraz penetrowałem stoki Gancarza i miałem okazje widzieć te usypiska kamieni. To jest raczej efekt działalności ludzkiej polegającej na składowaniu kamieni z pobliskich pól. Nazywa się je też śródpolne kopce kamieni. Jest to ulubione siedlisko naszej zanokcicy północnej smile Natomiast gołoborzem nazywa się odlesiony fragment rumowiska skalnego powstałego w wyniku naturalnego procesu wietrzenia. Ale to zdjęcie u góry to faktycznie przypomina jakieś gołoborze smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-09 21:26:27)

28

Dlatego Darku do końca nie wiem co to jest. Zastanowiło mnie to, że tam kiedyś właśnie ludzie gospodarowali na tych polanach. Niemniej jednak ciekawe jest też to, że kamienie są podobnej wielkości, chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Co do zanokcicy północnej to próbowałam jej oczywiście na nich szukać big_smile, wiedząc co znaleźliśmy na lubońskim gołoborzu wink , niestety z marnym skutkiem big_smile.

Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-12 12:08:48)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

29

nena napisał/a:

Dlatego Darku do końca nie wiem co to jest. Zastanowiło mnie to, że tam kiedyś właśnie ludzie gospodarowali na tych polanach. Niemniej jednak ciekawe jest też to, że kamienie są podobnej wielkości, chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Co do zanokcicy północnej to próbowałam jej oczywiście na nich szukać big_smile, wiedząc co znaleźliśmy na lubońskim gołoborzu wink , niestety z marnym skutkiem big_smile.

Być może kamienie segregowano według wielkości by je później wykorzystać jako budulec?

30

Natrafiłem niedawno błądząc po chaszczach w okolicy wskazanej przez Darka na te kamienie i też skojarzyłem z grechotami bieszczadzkimi:) Pozdrawiam:)

31

Niekoniecznie są to kopce powstałe ręką człowieka, zauważcie że teren jest trudnodostępny - trudno tam urabiać kamień i go wywozić, trudno też gospodarować.

Sądząc po lokalizacji może to być element osuwiska skalnego powstałego w obrębie leju źródliskowego.
Bloki byłyby wtedy fragmentami przemieszczonych ławic skalnych, pokruszonych wzdłuż spękań ciosowych.

Wtedy nie byłoby to gołoborze, ale hmm... "prawiegołoborze" - tak jak blokowisko skalne na Luboniu - powstałe w wyniku ruchów masowych, a nie zamrozu (jak ma to miejsce np. w Górach Świętokrzyskich, czy w szczytowych partiach Babiej Góry).

Jeżeli zauważylibyście podobne formy we wschodniej części Beskidu Małego to piszcie.
Może to być bardzo pomocne w poszukiwaniu osuwisk skalnych w naszym Beskidzie,
w co ostatnio jestem mocno zaangażowany smile

Do zobaczenia w górach  wink

Ostatnio edytowany przez Tymek (2012-01-03 17:03:16)

32

Stoki Janoski od strony północnej też mają podobny charakter na małym odcinku z tą różnicą, że tu już w dużej części flor a przykryła swoim płaszczem powierzchnie kamieni. Jednak jak się chodzi to po stroku to jest to jeszcze zauważalne

https://lh3.googleusercontent.com/-tW2BCAnPxWg/TmZ3mOqsigI/AAAAAAAAHw8/kVvwCJPdlTE/s800/wielka%252520puszcza%252520roztoka%25252C%252520prze%2525C5%252582%252520przys%2525C5%252582op%25252C%252520kiczera%25252C%252520wielka%252520puszcza%252520roztoka%252520235.jpg

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

33

Widzę, że mamy kolejnego miłośnika, tym razem osuwisk skalnych big_smile. Witaj Tymku! smile.

Nie udało mi się odnaleźć wszystkich utraconych 5 fotek rumowiska z Gancarza, które były wklejone powyżej w moim poście. Znalazłam tylko jedną, którą wstawiłam. Niemniej jednak przy najbliższych ponownych odwiedzinach tego miejsca postaram się uzupełnić mój post .

34

Znam te usypiska kamieni na stokach Janoski znajdujące się nad Doliną Wielkiej Puszczy. Widzę mały prześwit na kamienie co można już nazwać to małym gołoborzem, no bez wątpienia zostało to stworzone przez naturę smile

35

Te kępy kamieni są zrobione przez ludzi jestem miejscowy te kępy kamieni to część mojego lasu big_smile .Są one na stokach kaprala a nie główniaka to co wy myślicie że to kapral topod żarem na kapralu są groby

"Jeżeli walczymy możemy przegrać jeśli tego nie robimy już jesteśmy przegrani''