Odp: Grzyby
teksanski Jeśli wyrastał z drzewa iglastego to może być Pholiota flammans (łuskwiak ognisty) zdjęcie nie jest zbyt dokładne. ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
teksanski Jeśli wyrastał z drzewa iglastego to może być Pholiota flammans (łuskwiak ognisty) zdjęcie nie jest zbyt dokładne. ![]()
MF Grzyb na :
1 zdjęciu wygląda na jakąś Hypholoma (maślanka)
2 zdjęciu biały grzyb to prawdopodobnie galaretek kolczasty
3 zdjęciu to prawdopodobnie Calocera viscosa pięknoróg największy
4 zdjęciu to najprawdopodobniej skórnik szorstki
MF Grzyb na :
1 zdjęciu wygląda na jakąś Hypholoma (maślanka)
2 zdjęciu biały grzyb to prawdopodobnie galaretek kolczasty
3 zdjęciu to prawdopodobnie Calocera viscosa pięknoróg największy
4 zdjęciu to najprawdopodobniej skórnik szorstki
Maślanka, galaretek, pięknoróg – ależ to są wymyślne nazwy
Dziękuję za oznaczenie!
Sakramencko jestem ciekawy co z grzybami w tym roku?
Z grzybami jadalnymi tego roku jak na razie bieda, do tej pory znalazłem jedyne kilka marnych kurek i jednego mizernego podgrzybka ![]()
No to ja będę pierwszy w tym roku...
W lasach jest bardzo sucho, drzewa zrzucają liście, trawy i inne rośliny więdną, ale trafiliśmy na takie wilgotne miejsce i parę maślaczków wpadło
Ani jednego robaczka, tylko przez ślimaki ponadgryzane co niektóre.
Smakowity widok.Ślimak to też białko i proteinki. ![]()
Gdzie to tyle maślaków można znaleźć
Przy tej suszy która nas nawiedza ja znajduje jakieś marne ochłapy ![]()
sprocket73 Brawo
maślaki ziarniste (bo to najpewniej te grzybki) dość dobrze znoszą upały. gratulacje ![]()
Tak, przy takiej suszy to prawdziwy maślakowy wysyp.
Mnie też grzybów brakuje, bo bardzo lubię je zbierać.
Ostatnio edytowany przez nena (2015-08-31 18:26:27)
Znalezione w Dolince Będkowskiej, pod skałą na północnym wilgotnym stoku. Wszystkie w kupie, na kilkunastu metrach kwadratowych... to była maślakowa rzeź ![]()
Uwielbiam zbierać i jeść grzyby ale ten rok nie sprzyja ![]()
Dzisiejszej nocy, zamiast w lesie, wyrósł w mieście jedynaczek - kozaczek,
pod mym domem ![]()
Może to dobra zapowiedź? ![]()
Po wczorajszej prezentacji jedynaka-kozaka, dzisiaj pojawili się bracia.
Nazwałem ich : brat średni
oraz braciszek mały
a obok zagościła rodzina gołąbka zielonego w ilości 14 sztuk
Dzisiaj p.Justyn Kołek znawca grzybów z Międzybrodzia Bialskiego
powiedział mi, że na grzyby możemy liczyć (prawdziwe wysypy) dopiero w październiku - listopadzie
Oby mu się sprawdziło!!!
Czekamy na to ![]()
Dodam, że jest to znawca od grzybów takiego formatu, co nasz znawca od paprotników - Dariusz Tlałka ![]()
P.s.
Wędrując z wnusiem na ramieniu dostrzegłem przed chwilą kolejnych malutkich 4 braciszków!
Więc rodzinka to już 7 szt. kazaczków ![]()
Ostatnio edytowany przez MK (2015-09-16 10:17:52)
Piękne grzybki ![]()
Mój dzisiejszy połów grzybowy z Kobiernickich Stawów to 27 koźlarzy babek i 9 koźlarzy pomarańczowożółtych więc głód na pewno mi nie grozi ![]()
Proponuję forumową wycieczkę na grzyby dookoła domu MK
![]()
Zdjęcie z wczoraj ![]()
Rodzinka liczyła 12 sztuk! Osiem poszło pod nóż, zaczęły dobierać się robaczki ![]()
A to zdjecia z dzisiejszego ranka:
Ponownie przybyło parę kozaczków! Na tą chwilę jest ich 10 sztuk, czyli łącznie z wczorajszymi ściętymi 18 ![]()
Proponuję forumową wycieczkę na grzyby dookoła domu MK
![]()
Oczywiście miło by Was było gościć, zapraszam ![]()
Należy się jednak spieszyć, bo dzisiaj późnym popołudniem wyjeżdżam na trzy dni i trzeba je ściąć,
by się nie zniszczyły - więc mało czasu na grzybobranie pozostało ![]()
Ostatnio edytowany przez MK (2015-09-18 06:54:58)
Widać że u MK coraz lepiej z grzybami
A dzisiaj to natura to mnie hojnie nimi obdarowała. Oto wyniki: 55 koźlarzy babek i 21 koźlarzy pomarańczowożółtych więc zapowiada się niezła uczta. Nic nie pozostaje jak tylko ruszajcie na grzybobranie w zagajniki ![]()
Grzyby już rosną w Beskidzie Małym. Można tu spotkać tzw. kaptur na grubej nodze ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2015-09-27 18:58:40)
Czy to smardz ?????

Ostatnio edytowany przez teksanski (2016-05-02 08:31:20)
Owszem
W Polsce *niestety chroniony prawem. Zatem jeśli potrzebujesz do śniadaniowej jajecznicy, to musisz udać się na Słowację. Często występuje w miejscach zrywki drewna, konkretnie na składach gdzie jest dużo odpadków kory, oraz w dolinach potoków pośród lepiężników.
Dwa lata temu największy wysyp smardzów widziałem w Krakowie w rejonie nowych budynków sądów i Szkoły Aplikantów Sadowych. Rabaty z jakimś gatunkiem róży wysypane były korą i tam naliczyłem przeszło 100 osobników. Co ciekawe w zeszłym roku ani w tym już nie było.
*niestety/na szczęście - wybierz co wolisz ![]()
Ostatnio edytowany przez bcFan (2016-05-02 11:43:45)
Też takiego ostatnio spotkałem ![]()
W Polsce *niestety chroniony prawem.
Od 17 października 2014 r, zgodnie z nowa ustawą smardz jadalny nie podlega już ochronie.
Dzięki, sam pewno cały czas żył bym w przekonaniu że chronione. Na dobrą sprawę nie przypuszczałem, że coś może "wypaść" z listy chronionych.
M.
smardz jadalny (Morchella esculenta) podlega ochronie częściowej, może być pozyskiwany po uzyskaniu stosownych zezwoleń lub w przypadku smardzy gdy wyrastają w ogrodach, na terenach zieleni miejskiej itp. miejscach. ![]()
smardz jadalny (Morchella esculenta) podlega ochronie częściowej, może być pozyskiwany po uzyskaniu stosownych zezwoleń lub w przypadku smardzy gdy wyrastają w ogrodach, na terenach zieleni miejskiej itp. miejscach.
Racja Agorszczyk, przepraszam bcFan, podałam za Wikipedią, która, jak widać ma błąd w informacjach. Nie zawsze trzeba jej wierzyć. Lepiej sprawdzić w kilku źródłach.
.
Sprawdziłam w ustawie. Smardz jadalny jest objęty ochroną częściową od 17.10. 2014 r. - tj. okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 11 zapytań ]