151

Odp: Paprotniki

Choć w książkach podaje się że wysokość orlicy pospolitej sięga do 2 metrów, to nierzadko przekracza tą wysokość, a nawet znacznie. U mnie w Kętach Podlesiu natrafiłem na okaz który po pomiarze miał 3,5 metra wysokości smile Jest to największa krajowa paproć która często tworzy zwarty i trudny przebycia łan jak w niczym w dżungli.

152

Powoli żegnam się na dobre z paprotnikami i przerzucam się na owady które nie mam innego wyjścia jak zachować tylko dla siebie. 20 lat zainteresowań wystarczą by to zakończyć, ale do tej decyzji wymusiła mnie pewna sytuacja na temat której nawet nie chcę się wypowiadać przez co popadłem z niezłe tarapaty, aż we mnie się kotłuje big_smile Jak na razie to czekam do 20-lecia i zaliczenia ostatniego gatunku jaki mi pozostał big_smile

153

Darku 20 lat to szmat czasu. Zaowocowało to tym, że stałeś się najlepszy w rozpoznawaniu tej grupy roślin, czego Ci gratuluję. ! smile Znając Ciebie, na pewno nie spoczniesz i ten ostatni gatunek znajdziesz big_smile.

Hmm ... co do owadów.... To najliczniejsza grupa zwierząt i zapewne ograniczysz się do określonych rzędów. big_smile Czyżby na początek to były ważki ? wink

PS. Nie poddawaj się i walcz o swoje !

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

154

nena napisał/a:

Znając Ciebie, na pewno nie spoczniesz i ten ostatni gatunek znajdziesz big_smile

Bez ostatniego gatunku nie kończę z paprotnikami i muszę go zaliczyć choć miałby się zawalić Pałac Kultury wink

nena napisał/a:

Hmm ... co do owadów.... To najliczniejsza grupa zwierząt i zapewne ograniczysz się do określonych rzędów. big_smile Czyżby na początek to były ważki ? wink

Właśnie że owady są najliczniejszą grupą zwierząt to jest duża szansa na nowy gatunek dla Polski, a nawet nowy dla nauki który miałby końcówkę nazwy łacińskiej tlalkae, ale sam chcę do tego dojść. Na razie na początek z najpopularniejszych owadów motyle dzienne, ważki. A też nie chcę bardzo wnikać w temat bo mam zainteresowania w zupełnie innym kierunku np. rysownictwo itd. no i są też ważniejsze rzeczy smile

nena napisał/a:

PS. Nie poddawaj się i walcz o swoje !

No tak trzeba postępować smile

155

I tak trzymaj !  smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

156

Darku coś dla Ciebie.

http://wiadomosci.onet.pl/podhale/w-tat … tyla/vw31w

157

Dziękuje. Właśnie wczoraj przeczytałem przypadkowo tą ciekawostkę na temat odkrycia tego motyla w Tatrach smile

158

nena napisał/a:

Znając Ciebie, na pewno nie spoczniesz i ten ostatni gatunek znajdziesz big_smile

U mnie wreszcie zaczyna się układać, więc ruszam pełną parą w pogoni za ostatnim gatunkiem. Dolny Śląsk to sobie daruje bo sprawa się strasznie pokomplikowała, natomiast mam przeczucie że gdzieś ta bestia w naszych okolicach się ukrywa hmm

159

Znajdź więc tą bestię  tongue i pokaż światu potwora!  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

160

jolanta napisał/a:

Znajdź więc tą bestię  tongue i pokaż światu potwora!  lol

Czym bardziej wnikam w temat taksonów paprotek (Polypodium), tym bardziej odkrywa mi się tajemniczy sekret ich identyfikacji. Tak że z mikroskopu jestem już w stanie niemal całkowicie oznaczyć poszczególny takson smile Paprotka zwyczajna (Polypodium vulgare) jest częsta w całej Polsce, mieszańca Paprotki Mantona (Polypodium x mantoniae) już mamy niemało potwierdzonych stanowisk w Polsce, natomiast poszukiwanej przeze mnie paprotki przejściowej (Polypodium interjectum) wciąż to jedno stanowisko w Polsce i za pierona nie możemy znaleźć kolejnego big_smile

161

Korzystając z wyśmienitej pogody udałem się dzisiaj na Łysą Górę znajdującą się pomiędzy Chocznią a Ponikwią w celu potwierdzenia stanowiska paprotki zwyczajnej odkrytego przez Gustka, które nie posiadam w mojej bazie danych stanowisk paprotników Beskidu Małego. I stanowisko to trafiłem do strzału. Paprotki zwyczajnej stwierdziłem kilka kępek rosnących na gruzowisku skalnym na dość stromym stoku położonym na północny wschód od szczytu Łysej Góry. Jednak na tym się nie skończyło smile Idąc stokiem opadającym w kierunku Ponikwi położonym na wschód od szczytu Łysej Góry niespodziewanie natrafiłem na nowe stanowisko widłaka goździstego, a na wschodnim stoku Ostrego Wierchu nad Pilnym Potokiem nowe stanowisko zanokcicy skalnej. I w ten sposób do mojej bazy wskoczyły 3 nowe stanowiska paprotników. Oj minęło już czasu kiedy poczułem jak smakują odkrycia paprotników big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-01-06 20:17:37)

162

Gratulacje Darku big_smile , czyli Ciebie też dzisiaj w las z domu wywiało. big_smile

163

nena napisał/a:

Gratulacje Darku big_smile , czyli Ciebie też dzisiaj w las z domu wywiało. big_smile

Tak chciałem skorzystać z dnia wolnego, ładnej pogody i z powrotu do paprotników smile

164

Dołączam się do gratulacji i potwierdzam,że obecna  aura (brak śniegu,sucho,ciepło)
sprzyja odnajdywaniu nie tylko paprotników ale wszelkich roślin zimozielonych : bluszcz,barwinek,jałowiec ,jemioła.
Ponadto widać dobrze wszelkie skałki, głazy,gołoborza.

165

Martwiłam się, gdy nam się przemianowałeś z tropiciela paprotników na tego tam....  wink ale paprotniki się o Ciebie upomniały lol

Gratuluję Darku! cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

166

Tak sobie myślę jakie by tu wyzwanie postawić sobie na ten rok. Naprawdę chciałbym odkryć gatunek uważany za wymarły w Polsce z kategorią EX i może podejmie się tego ekstremalnie trudnego zadania. Największą szansę na znalezienie z paprotników ma podejźrzon pojedynczy. On według mnie nie jest wymarły i gdzieś on musi występować, tylko nikt na niego do tej pory nie trafił. Bo jak można znaleźć maleństwo na pół palca w zasięgu obejmującym 1/4 Polski big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-01-12 09:41:24)

167

Dzisiaj wybrałem się pod Bujakowski Groń w celu sprawdzenia jak ma się sytuacja z paprotnikami. No i rekordy wczesności obserwacji zostały pobite. Mamy 6 kwiecień a nasięźrzał pospolity już jest i jest nieźle rozwinięty, co wskazuje że mógł wyjść z ziemi w końcówce marca - początkiem kwietnia. Paprotnica krucha jest już całkiem rozwinięta i za niedługo powinna zarodnikować. Podobnie jest z wietlicą samiczą. Dobrze się też rozwija zachyłka oszczepowata i inne paprocie smile

168

Darku, ja nie jestem obeznana w temacie, więc pytam - czy gdyby przyszły jakieś przymrozki to one tym roślinkom nie zaszkodzą? hmm

169

no to tylko się trzeba nam cieszyć Darku big_smile wink

170

jolanta napisał/a:

Darku, ja nie jestem obeznana w temacie, więc pytam - czy gdyby przyszły jakieś przymrozki to one tym roślinkom nie zaszkodzą? hmm

Przymrozki by zaszkodziły w większości roślin zwłaszcza tym bardziej delikatnym, więc oby nie przyszły big_smile Po tym co zaobserwowałem to wychodzi na to że paprotnikami mogę się już zajmować w najlepsze smile

171

No tak, więc oby nie przyszły smile

172

Z tego co widzę od jakiegoś czasu polska botanika w tym i pteridologia przechodzi spory kryzys (jak i wiele innym rzeczy w naszym kraju) i dobrze wiem co jest tego przyczyną. Jak każda dziedzina nauki powinno to dążyć do rozwoju i nie trudno się domyślić jak wiele mógłbym jeszcze zrobić w tym kierunku jednak bez istotnego elementu jakim jest pieniądz niewiele da się z tym zdziałać big_smile

173

Paprotnikami wciąż się zajmuje tylko zmieniłem strategie działania tak żebym ja też miał z tego korzyść. Ostatnio przerzuciłem się na podnóże Beskidu Małego, na moją gminę Kęty (aż dziw że do tej pory nie zrobiłem takiego czegoś) gdzie podobnie jak w przypadku Beskidu Małego robię bazę danych o ten sam system kartogramu smile Plusy tego są tego takie: minimalne koszty, nie trzeba niemal podjeżdżać na miejsce, nie wymaga to aż takiej kondycji, no i można to robić w wolnej chwili bez dostosowywania się. Minusy: trochę duży zgiełk ludzi, dość częsty widok śmieci w lasach, przeciętne bogactwo przyrodnicze, no i brak tego górskiego uroku.
Dodatkowo 26 listopada biorę udział w konferencji w Katowicach w związku jubileuszem Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska i odkryciem wymarłego gatunku w województwie śląskim o którym wcześniej pisałem. Pisze o tym w internecie http://www.cdpgs.katowice.pl/attachment … t%20II.pdf więc mogę ujawnić że tym wymarłym gatunkiem jest widlicz Zeillera który był kiedyś notowany w małopolskiej części Beskidu Małego smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-10-18 17:23:23)

174

Dariusz Tlałka napisał/a:

[...]Dodatkowo 26 listopada biorę udział w konferencji w Katowicach w związku jubileuszem Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska i odkryciem wymarłego gatunku w województwie śląskim o którym wcześniej pisałem. [...]

Program konferencji bardzo ciekawy. Gratuluję udziału Darku. smile Prosimy potem o jakąś krótką relację. smile

175

Do konferencji zostało jeszcze ponad miesiąc czasu i dam wtedy krótką relacje smile