Temat: Śledztwo zostało wznowione ;)

Jak się rzekło postanowiłam doprowadzić śledztwo w sprawie „dzikich szlaków” do końca. Jak pamiętacie, szłyśmy z Neną - czarnym złoczyńcą i porzuciłyśmy go ponieważ zaczął schodzić w dół co sugerowało, że nie idzie do Groty Komanieckiego.

W niedzielę rano zapowiada się piękny dzień  :)
https://lh3.googleusercontent.com/-650N9FmwoME/Tvd5cfhSEVI/AAAAAAAAAA4/HGwT-rIiKfE/s1024/Panorama%2525201.JPG

Mocując się z wiatrem, który tańczy chocholi taniec wyruszam, aby dokończyć śledztwo.

Raz po raz zaskakują mnie różne rzeczy, idę za…wracam…sprawdzam…cofam się, trafiam na miejsca, w których byłam z Neną, upewniam się, żeby po mniej więcej dwu godzinach wiedzieć na pewno 
To żółty idzie do Groty, a właściwie przechodzi tuż obok niej.

Wnioski, jak zwykle subiektywne:

- we wrześniu kiedy byłam przy Grocie z Piotrem, szlaków nie było,
- do Groty idzie żółty dzikus,
- czarny zaczyna się w lesie i kończy przy ulicy bez jakichkolwiek opisów,
- ma przebieg jednokierunkowy, tzn. jest opisany w „jedną stronę”       
- żółty zaczyna się na zielonym i niebieskim w pobliżu Rozstai pod Mladą Horą, w kierunku na Gibasy,
- takie zaprojektowanie i wykonanie szlaku jest szczytem ignorancji, my znający BM – poradzimy sobie, ale jeżeli ktoś przyjedzie z Polski, trafi na taki szlak, nie jest wstanie określić właściwie swego miejsca pobytu, o kłopoty nietrudno.       

W galerii fotki ułożone według przebiegu dzikich szlaków z opisem (po kliku)

https://lh3.googleusercontent.com/-R_G4yTcv6Rw/Tvd5cfI6tTI/AAAAAAAAAA4/JyMsKxxB5fU/s800/Panorama%2525208.JPG

Kiedy dotarłam do Groty przeprowadziłam godzinną obserwację. W tym czasie jak po sznurku dotarła do niej grupa około 15 osób. To byli prawdziwi turyści :) Oglądali, robili fotki, nie schodzili niżej do wodospadu na Dusicy, może o nim nie wiedzieli?
W taki sam sposób pojawiło się tam jeszcze dwóch turystów indywidualnych.
Przy Grocie było czyściutko, komuś wypadła tylko paczka gumy do żucia.
Ścieżki do Groty mocno wydeptane, czyli chodzi sporo osób.

Wybieram się również w odwiedziny do Stacha na Gibasy :)
Siedzimy w kuchni, gawędzimy o tym i owym, pojawia się Leszek niegdysiejszy chatar pod Potrójną.
Do rozmowy włącza się również grupa osób, która przebywa w chatce od piątku.

Com się nasłuchała słów dobrych o tyczkach na Gibasowym Groniu, ile pochwał, domysłów któż to uczynił.
Z prawdziwą dumą mogłam powiedzieć kto i jeszcze pochwalić się, że znam osobiście.

Marku, nie jeden raz chwaliliśmy Cię za to co robisz i jeśli to piszę ponownie to dlatego, że wiem, iż miewasz chwile zwątpienia, zwłaszcza kiedy dowiadujesz się o zniszczonych szlakowskazach. Tak trzymaj i nie poddawaj się

https://lh5.googleusercontent.com/-TbuZcKmYeK0/Tvd5cXzUIYI/AAAAAAAAAA4/3AsH6Ffbbq8/s1024/Panorama%2525205.JPG

Panorama z Gibasowego Gronia z dziewczyną (tyczką) z dedykacją dla MK

Na Gibasy dociera także grupa turystów, którzy przywieźli dla Stacha suczkę - znajdę :)
Okazuje się, że przy chatce oprócz Ary będzie gospodarzyć jeszcze jeden piesek.

Pora zbierać się do domu. Staszek pokazuje mi kolejny tajny skrót, którym w niespełna godzinę docieram do autka w Lesie.

Wieczorna godzina jak miodzik na serce i uczta dla oczu

https://lh4.googleusercontent.com/-JtlpXlOpsiE/Tvd5cSoL7TI/AAAAAAAAAA4/hcjdCOuuThY/s1024/Panorama%2525207.JPG

Ostatnio edytowany przez jolanta (2011-12-27 22:39:02)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Śledztwo zostało wznowione ;)

no to z MK można iść teraz z szarą farbą i zamazywać te szlaki bo są najprawdopodobniej nielegalnie lub szukać osoby odpowiedzialnej za wytyczenie sobie ich. Dobrze by było zapytać Nadleśnictwo w Ślemieniu o ile tam jest kto dał zgodę na poprowadzenie bo jakiś leśnik musiał tą trasę zaopiniować przed wytyczeniem, a jeśli nie to tym bardziej dzikus

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

To śledztwo ruszyło z kopyta, teraz wszystko wydaje się już jasne, jedynie sprawcy nie znamy... smile

4

Myślę, że w tej kwestii, po rozmowach z ludźmi w trasie, sprawa jest jasna, ale nie chcę rzucać pochopnych stwierdzeń na forum.

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-11-02 08:05:33)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

pisz na priv or gg

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Jolu rozwiązałaś do końca zagadkę jak prawdziwy detektyw ! BRAWO ! smile . Piękna pogoda i wspaniałe widoczki Ci to wynagrodziły smile. I pomyśleć, że tak blisko Groty byłyśmy wtedy big_smile
A propos żółtego dzikusa koło dzwonnicy loretańskiej w Lasie ... On był , ale nieco poniżej dzwonnicy (po drodze jak wracałyśmy do domu wtedy) na takim betonowym niskim słupku , po prawej i prowadził w stronę lasu. Przy samej dzwonnicy był tylko ten czarny. Zauważyłam na zdjęciach, że Ty znalazłaś żółty ale na słupie takim dużym elektrycznym, a ja widziałam na niskim ... tylko nie jestem w stanie teraz powiedzieć czy przed , czy za tym Twoim.

Zdjęcie nr 24 w albumiku jest przepiękne smile.

Ostatnio edytowany przez nena (2010-11-02 12:43:11)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

Czyli moje domysły po części (na razie) się sprawdziły. wink

Gratki Jolu wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

8

No nie ma co i trzeba nazwać rzeczy po imieniu, że Gmina Ślemień robi sobie jaja z turystyki i przyjezdnych turystów amatorów. Ja tam zrobię dym jeszcze

- Jan Galicz

9

Dedektywie Jolanto nie dałaś jak zwykle innym szans dojścia do prawdy. Brawo! big_smile
Nawiążę jednak do sprawy legalnego oznaczenia dojścia do groty za którym w głosowaniu (naszym referendum) były 3 głosy za w tym ja. Oczywiście te dzikie oznaczenia nie mogą mieć miejsca i trzeba to wyjaśnić, ale jak byłyby legalne to bym się nie upierał, jedynie żądał oznaczeń i dobrej jakości.
Mam na względzie w tej chwili osoby słabo poruszające się po górach, których nie stać uprawiać chaszczing, a chciałyby się znaleźć w ciekawych miejscach  w BM. Swoim powolnym tempem bez przewodnika mogłyby spokojnie dojść do celu i zobaczyć coś pięknego. A tak zachowujemy się jak egoiści jakby wszyscy byli sprawni, może powinniśmy nauczyć się dzielić pięknem ze słabszymi? smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

10

Ja MK wysłałem już stosowne pismo do PTTK do ZG więc czekam na odpowiedź. Fakt, że mogą dostać po łepkach za użycie znaków pttk-owkich ale mogą je przemalować sobie na inne znaczki pod swoim pomysłem . Nie wiem strzałeczki, kółeczka, Tak jak powstała ścieżka z Czarnego Gronia przez Potrójną aż do wyciągu. Wydaje mi się też, że nie wysztkie organizacje wiedzą o tych działaniach, na pewno nie ZG , nie wiem jak nadleśnictwo. Władze lokalne to wiem ale jeszcze musi być pozwolenie od Dyrektora PKBM i kogoś z ochrony środowiska bo jest Natura 2000 w pobliżu i sama grota jest pomniekiem przyrody nieożywionej. To się bardziej tyczy szlaku żółtego bo czarny to hmm

- Jan Galicz

11

MK solidne oznaczenia - Tak partyzantka  - NIE 

Każdy turysta ma prawo dojść po szlakach do celu, przede wszystkim bezpiecznie. Dlatego dzikusom mówię zdecydowane NIE

12

Z tym Jolu całkowicie się zgadzam smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

13

Dostałem info z COTG i KTG Witam bardzo dziękuję w imieniu Komisji, za przekazane przez Pana uwagi o "samowoli" na szlakach. Pańskie maile zostały przekazane do odpowiedniego pracownika w COTG, oraz do Delegatury Zachodniokarpackiej, która zajmie się tą sprawą.

No to UG w Ślemieniu się zdziwi tongue

- Jan Galicz

14

No to czekamy co dalej wink

15

no też sam jestem ciekaw

- Jan Galicz

16

Wracając z noworocznych wojaży, zatrzymałam się w Lasie (edytowane/poprawione po uwadze kkasper) bo coś przykuło moja uwagę hmm

Najpierw czarna kropka

https://lh6.googleusercontent.com/-qDLzibuNcYA/Tvd5cdOV1lI/AAAAAAAAAA4/IaKlA_ZLSxQ/s720/PICT0738.JPG

a potem tabliczka z napisem

https://lh3.googleusercontent.com/-GsMRrWVaigM/Tvd5cXLqI4I/AAAAAAAAAA4/7momRh68Y6s/s720/PICT0735.JPG

Wszystko oczywiście partackie bo powinno być przeca chyba na jednym słupie.

https://lh4.googleusercontent.com/-oPIaJ7kO5Oo/Tvd5cbx7WhI/AAAAAAAAAA4/dgD6YSGB5PI/s720/PICT0737.JPG

Widać"zmartwiona turystka" dzwoniąca do urzędu gminy poskutkowała, bo pojawiły sie jako takie, partackie oznaczenia. mad

Wiadomo przecież jednak, że czarny łaczy sie potem z żółtym hmm  Ciekawe co tam zaś porobili. Niedługo wybieram się do Groty od strony Ślemienia, to się sprawdzi tongue

Ostatnio edytowany przez jolanta (2014-10-27 18:29:27)

17

Daj znać to się może zgramy wink

- Jan Galicz

18

Jasne, odezwę się na GG smile

19

baca napisał/a:

Dostałem info z COTG i KTG Witam bardzo dziękuję w imieniu Komisji, za przekazane przez Pana uwagi o "samowoli" na szlakach. Pańskie maile zostały przekazane do odpowiedniego pracownika w COTG, oraz do Delegatury Zachodniokarpackiej, która zajmie się tą sprawą.
No to UG w Ślemieniu się zdziwi tongue

Odświeżam ciekawy temat. Jak sprawa się potoczyła? Czy znikły szlakowskazy na żółtym i czarnym, czy PTTK interweniował. Może ktoś ma jakieś info  wink

20

Wizytując w październiku Komonieckiego z neną, mieliśmy okazję osobiście się przekonać, że szlak żółty z Anuli do Ślemienia nie jest odmalowywany. Znaki są w wielu miejscach prawie już niewidoczne. Tabliczka koło Anuli zniknęła już jakiś czas temu. O ile mnie pamięć nie myli nie było jej już w lipcu tego roku. Co się dzieje na czarnym z Działów do Ślemienia, nie wiem. Widziałem w Koconiu przy drodze szlakowskazy jak schodziliśmy skrótem od Staszka w czerwcu.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

21

to jest w miejscowości Las a nie Ślemień, gratuluję orientacji w terenie. Czepiasz sie szlaków a nie wiesz gdzie sie w danym momencie znajdujesz ...

jolanta napisał/a:

Wracając z noworocznych wojaży, zatrzymałam się w Ślemieniu bo coś przykuło moja uwagę hmm

Najpierw czarna kropka

https://lh6.googleusercontent.com/-qDLzibuNcYA/Tvd5cdOV1lI/AAAAAAAAAA4/IaKlA_ZLSxQ/s720/PICT0738.JPG

a potem tabliczka z napisem

https://lh3.googleusercontent.com/-GsMRrWVaigM/Tvd5cXLqI4I/AAAAAAAAAA4/7momRh68Y6s/s720/PICT0735.JPG

Wszystko oczywiście partackie bo powinno być przeca chyba na jednym słupie.

https://lh4.googleusercontent.com/-oPIaJ7kO5Oo/Tvd5cbx7WhI/AAAAAAAAAA4/dgD6YSGB5PI/s720/PICT0737.JPG

Widać"zmartwiona turystka" dzwoniąca do urzędu gminy poskutkowała, bo pojawiły sie jako takie, partackie oznaczenia. mad

Wiadomo przecież jednak, że czarny łaczy sie potem z żółtym hmm  Ciekawe co tam zaś porobili. Niedługo wybieram się do Groty od strony Ślemienia, to się sprawdzi tongue

22

kkasper napisał/a:

to jest w miejscowości Las a nie Ślemień, gratuluję orientacji w terenie. Czepiasz się szlaków a nie wiesz gdzie się w danym momencie znajdujesz ...

Bardzo dziękuję za konstruktywną uwagę - masz całkowitą rację! smile

Niestety wtedy kiedy pisałam tego posta niewiele jeszcze wiedziałam o Beskidzie Małym i stąd taki oczywisty błąd.

Za to wędrując ostatnio tą samą trasą z przyjemnością stwierdziłam, że od tej strony zniknęły wszystkie "dzikie oznakowania". I dobrze!
Widać tylko te, które idą od strony tzw. Anuli.

Widzę także, że jako nowy forumowicz przeglądasz "stare" posty. Jeżeli cosik Ci się jeszcze rzuci w oko - wal śmiało! smile