Odp: Kropelkowo na Skrzycznym
kropelki to Wam rzeczywiście pięknie wyszły. Zwłaszcza makro na drugiej foci
. Na piątej maszeruje żuk leśny (Geotrupes stercorarius) . Na szóstej ktoś powalił płot, mam nadzieję ,że nie Wy
. Na siódmym rusałka pokrzywnik (Aglais urticae) na kwiatach omiegu (Doronicum L.) . na ósmym zdjęciu niebieskie kwiaty przetacznika ożankowego (Veronica chamaedrys L.) a na ostatnim żółte kwiaty jaskra (Ranunculus L.) . Nie powiem jakiego , bo bez liści ciężko to stwierdzić
.
Pytanie : Czy omieg uchwyciliście w jakimś ogródku przydomowym po drodze , czy może gdzieś już w górkach ?
Dziękuję Nena, czuję się mądrzejszy!!!
Pytanie : Czy omieg uchwyciliście w jakimś ogródku przydomowym po drodze , czy może gdzieś już w górkach ?
Omieg znajduje się na hali Jaworzynka pośredniej stacji kolejki krzesełkowej na Skrzyczne, na łące....
bardzo ładne zdjęcia, podziwiać skończyć nie mogłam ![]()
Omieg znajduje się na hali Jaworzynka pośredniej stacji kolejki krzesełkowej na Skrzyczne, na łące....
nie ma za co dziękować
Zapytałam , bo jestem ciekawa czy to jest jego naturalne stanowisko, czy został tam posadzony. Ja mam omieg wschodni w ogrodzie a w naturze jeszcze go nie widziałam
Ostatnio edytowany przez nena (2010-07-06 19:16:57)
no bobowe zdjęcia Ta rusałka wygląda jakby ktoś ją wkleił na tym omiegu
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz
nena dzięki za identyfikacje
hihihihi co poniektórzy to mnie za te makro nieźle przeklinali - znacznie zwolniłam tempo naszej wędrówki... zwłaszcza przy kropelkach na 2 fotce, ale efekt myślę, że mnie rozgrzeszył ![]()
Omieg ten na hali Jaworzynka był przepiękny
P.S. zdradzę w tajemnicy
, że lowell i Henio nawet w nim "popływali" ![]()
Ostatnio edytowany przez CzarownicaZpogodnej (2010-07-09 09:26:00)
Muszę przyznać Czarownico, że jesteś rozgrzeszona
, bo makra wyszły rewelacyjnie, aż się dziwie, że mój aparat coś takiego wyciągnął
Odnośnie PSa, żeby nikt nas o dewastacje omiega nie posądził:
Daje słowo, że dewastacji nie było ani omiega ani wcześniej wspomnianego płota (tego ze zdjęcia)
Daje słowo, że dewastacji nie było ani omiega ani wcześniej wspomnianego płota (tego ze zdjęcia)
haha , no dobrze , skoro CzarownicoZpogodnej mówisz, że chłopaki tylko się tym omiegiem zachwycali, a nie dewastowali go to ja Ci wierzę , w końcu jak to mówi nasza dzielna Jolanta, kobiety zawsze trzymają się razem
Ja widziałam te wszystkie „omiegowe fotki”
Są piękne !. Ta roślina ma szczególny urok, a na fotkach prezentuje się nadzwyczaj pięknie, pewnie ze względu na te złote słoneczka
. Dziwne, ale nawet faceci w omiegu wyglądają „jakoś inaczej niż zwykle”
hihihihi co poniektórzy to mnie za te makro nieźle przeklinali - znacznie zwolniłam tempo naszej wędrówki...
co do opóźniania wędrówki ... to się nie wypowiadam zbyt wiele , bo chyba mam to samo na sumieniu XD ![]()
co do opóźniania wędrówki ... to się nie wypowiadam zbyt wiele , bo chyba mam to samo na sumieniu XD
Ja profilaktycznie nie skomentuję zaglądania pod każdy krzok, czy też niewiele interesującą na pierwszy rzut oka kupę kamoli ![]()
Kurcze jakoś mi ciągle nie po drodze w ten Śląski, a widzę, że warto ![]()
Jan Himilsbach
Ja profilaktycznie nie skomentuję zaglądania pod każdy krzok, czy też niewiele interesującą na pierwszy rzut oka kupę kamoli
darkheush chyba Ci nie wierzę ...
![]()
darkheush chyba Ci nie wierzę ...
![]()
Twoje zbójeckie prawo
(przepraszam za off-top
)
Jan Himilsbach
dzisiaj z żonką wybraliśmy się na Skrzyczne i muszę lowel powiedzieć, że zdążyłeś zdjęcie omiegu w dobrym momencie zrobić. Dziś już były przekwitnięte
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz
Przypadek
Być może upały dały się mu we znaki.
kobiety zawsze trzymają się razem
zdecydownaie razem kochana ![]()
Dziwne, ale nawet faceci w omiegu wyglądają „jakoś inaczej niż zwykle”
![]()
prawda?? to zapewne te złote słoneczka dodają im "szczególnego uroku"
![]()
niewiele interesującą na pierwszy rzut oka kupę kamoli
darkheush kupy kamoli są szczególnie interesujące
zwłaszcza te na "skalniaczek" ![]()
Jako ciekawostkę powiem że omiega górskiego miałem okazje podziwiać również w Beskidzie Małym. Takie stanowisko trafiłem kiedyś w Kocierzu Górnym nad potokiem Kocierzanka w lesie łęgowym.
nena napisał/a:Dziwne, ale nawet faceci w omiegu wyglądają „jakoś inaczej niż zwykle”
![]()
prawda?? to zapewne te złote słoneczka dodają im "szczególnego uroku"
![]()
zapewne ![]()
Kropelkowo
omiegowo
fajna wycieczka ![]()