Temat: Beskid Śląski - okolice Bystrej
16.11.2014
Bystra -> Przeł. Kołowrót -> Przeł. Siodło -> Magura -> Bystra
Tydzień temu nigdzie nie byłem, w przyszłym tygodniu również nie będę mógł...czyli trzeba iść dzisiaj
Krótki spacer bo coraz szybciej robi się ciemno...
Opuszczony ośrodek MSWiA "Magnus". Świetne miejsce, ktoś chętny na zwiedzanie wewnątrz?![]()
Zielony szlak silnie eksploatowany przez wycinkę drzewa. Przeł. Kołowrót, a dalej szeroka nartostrada:![]()
Mniej więcej pod Klimczokiem w okolicach dwóch betonowych "bunkrów(?)" zrobiło się szaro i mokro, i miałem ochotę wracać. No ale skoro już jestem to wdrapie się jeszcze na Siodło i zajdę do schroniska. Po drodze taki oto widok, szczerze mówiąc myślałem już że jedyny tego dnia:![]()
Przeł. Siodło i Klimczok:![]()
Pod schroniskiem odpocząłem, podjadłem, popiłem...przestało padać
To już na spokojnie idę dalej. Widok z Magury, Skrzyczne po prawej:![]()
Gdyby ktoś się zastanawiał skąd się biorą chmury ![]()
![]()
![]()
![]()
A na koniec miła niespodzianka. Miejsce zwie się bodajże Lanckorona, a widok wbił mnie w podłoże na dobre 15 minut.
Beskid Żywiecki w oddali:![]()
Nieco w lewo Kotlina Żywiecka...![]()
...i jeszcze nieco w lewo nasz Beskid Mały![]()
EDIT: Zapomniałbym - jeżeli chodzi o żółty szlak ze schroniska na Klimczoku do Wilkowice-Bystra PKP wydaje mi się że jest nowy (inny) przebieg od okolic Mesznej. Szlak rozdziela się z czerwonym schodząc z Magury w okolicach ruin schroniska, nie wiem gdzie idzie dalej i czy schodzi do Mesznej, ale łączy się spowrotem z czerwonym w okolicach Lanckorony, by po chwili połączyć się jeszcze z czarnym, i wszystkie trzy schodzą do Bystrej. Na mapie jest trochę inaczej, zresztą widać że oznaczenia szlaków świeżo malowane więc coś się musiało zmienić.
Ostatnio edytowany przez Skorpion (2014-11-17 21:39:21)