1

Temat: Jaskinia Dziurawa - K.Bm-02.29

Długość:160m
Deniwelacja:8,5 (-6,+2,5)m

Jaskinia położona jest na południowych stokach Tarnawskiej Góry (503 m n.p.m) - skrajna, wschodnia część Beskidu Małego, w Tarnawie Dolnej, w niewielkiej rozpadlinie znajdującej się nad górnym kamieniołomem, na wysokości około 375 m n.p.m. Dojście: od szkoły podstawowej w Tarnawie Dolnej idziemy drogą asfaltową w kierunku Śleszowic. Po około 300 metrach, po prawej stronie znajduje się kamieniołom. Wychodzimy na niego wschodnim krańcem w kierunku niewielkiej rozpadliny położonej w młodniku sosnowym. Otwór jaskini znajduje się we wschodniej części rowu rozpadlinowego.

Jaskinie tworzą trzy oddzielne ciągi łączące się krótkimi, zaciskowymi korytarzykami (Połączeniowy i Rura). Obiekt powstał w piaskowcach na skutek ruchów osuwiskowych. Okolice otworów porastają mchy, porosty i paprotniki. Faunę reprezentują: salamandry plamiste, pająki i muchówki.W rejonie tym zinwentaryzowano kilka jaskiń i schronisk. Obiekty te zapewne były znane miejscowej ludności, ale nie wzmiankowano ich w żadnych źródłach bibliograficznych.

http://speleo.bielsko.pl/pages_historia/gmichalska/przekroje/przedziurawa1.gif

Ostatnio edytowany przez baca (2011-02-20 11:20:52)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

2

Odp: Jaskinia Dziurawa - K.Bm-02.29

wlazłeś do niej baca ??? big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

spokojnie można do niej wejść

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

4

ale Ty , wlazłeś ? big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

5

byłem w jednym z otworów pod koniec ubiegłego wieku, bo nie wiedziałem, że jest więcej wejść i taka duża.

Przez grotołazów została spenetrowana w 2001 r  i ma podobno 10 otworów wejściowych, ale składa się z trzech ciągów łączących się ze sobą ciasnymi (zaciskami) korytarzykami. Największa komorę nazywają Duczą ima wymiary 6 na 4 m. Jakoś tak

- Jan Galicz

6

rozumiem smile , gratuluję odwagi wink

7

ciekawe miejsce, warte zobaczenia big_smile

"Góry są środkiem, celem jest człowiek. Nie chodzi o to, aby wejść na szczyt, robi się to, aby stać się kimś lepszym.  "

8

Dzisiaj miałem możliwość  penetracji w dalszym ciągu nowej dla mnie jaskini. Było to moje drugie wejście. ale pewnie jeszcze ją w tym roku odwiedzę Kilka pajączków na ścianie, ćma i ciekawe oszronienia na skałach i zmrożone ściany

jak co to zapraszam na swoją relację

Ostatnio edytowany przez baca (2011-02-10 20:05:09)

- Jan Galicz

9

Baca ciekawa relacja smile , gratuluję odwagi !!!.  Ja za nic nie weszłabym do takiej niepewnej dziury big_smile

10

pajączki na ścianie.. beeee   tongue

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

11

nena napisał/a:

Baca ciekawa relacja smile , gratuluję odwagi !!!.  Ja za nic nie weszłabym do takiej niepewnej dziury big_smile

E tam już nie pewnej Nic mi na głowę nie spadło smile  smile

- Jan Galicz

12

A zaciski były?  wink

I napisz na ile potrzebna jest  lina hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Jolu jak będziesz miała 5 metrów liny to świat wink więc tą którą ja posiadam spokojnie wystarczy

- Jan Galicz

14

Ok, lina Twoja, ale dalej nie wiem co z zaciskami wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

15

Jaskinia Dziurawa, chociaż znajduje się na terenie Tarnawy Dolnej, dotychczas nie wymieniana w żadnych materiałach promujących Ziemię Suską lub Podbabiogórze. Również Gospodarz terenu - Gmina Zembrzyce w opisach o Tarnawie Dolnej nie wspomina ani słowem o jaskini. O Jaskini napomyka J. Truś w Przewodniku Beskid Mały w rozdziale Jaskinie.

Obecnie przygotowywane są materiały promujące Podbabiogórze, Ziemię Suską, Gminę Zembrzyce i dlatego przesłałem do GOKiCz informację o tym obiekcie. Swoją drogą promocja obiektów turystycznych, szlaków i zabytków, z wyjątkiem kapliczek, ciekawych miejsc to pięta achillesowa ludzi z urzędu opisujących ten region. Do tej pory spotykałem się z ignorancją na temat błędnych opisów, nazw geograficznych, niestety często interwencje w odpowiednim miejscu nie przynoszą rezultatu, i tak w kolejnych materiałach promocyjnych powielamy błędy lub nie pokazujemy istotnych obiektów kultury regionalnej.

16

Oprócz jaskini dziurawej w tej okolicy występuje jeszcze kilka mniejszych

- Jan Galicz