Temat: Bardzo qulturalny weekend w Beskidzie Żywieckim ;)
W ubiegły weekend wybrałam się na festiwal piosenki studenckiej Danielka ![]()
W latach 1986 – 1991 w „Chałupie Chemików” odbywała się coroczna impreza pod nazwą Turystyczny Przegląd Piosenki Studenckiej Danielka. Potem nastąpiły 22 lata przerwy... W 2013 roku Dolina Danielki znowu, jak za dawnych lat, wypełniła się dźwiękami pięknej muzyki, poezją, dużą ilością pozytywnej energii, a przede wszystkim – fajnymi ludźmi. Ludźmi, których łączy niezapomniany klimat magicznego miejsca, piosenki i wspólnej zabawy ![]()
Ostrzyłam sobie zęby
na legendy tego festiwalu, ale również miałam ochotę posłuchać młodych co to się fajnie zapowiadają... a po części oficjalnej – wiadomo, wspólne granie, śpiewanie i mówcie co chcecie – żadna sala koncertowa nie zapewni takich wrażeń jak na scenie plenerowej.
Kto i co? Myślę, że wyczytacie wszystko z danielkowego plakatu ![]()

Miedzy jednym a drugim śpiewaniem tego co najpiękniejsze w Krainie Łagodności udało mi się wydrapać na Wielką Rycerzową
Kilka fotek z tej wędrówki
Budynek dawnego schroniska PTT Chyz u Bacy, które nie działa od kilku lat ![]()
Na przeciwko stoi malutki kościółek/kaplica pod wezwaniem Świętych Piotra i Pawła - niestety wszystko pozamykane.
W pobliskim domu kupiłam kawę i kawałek ciasta - mleko było "prosto od krowy"
Na leśnych polankach pięknie kwitnie goryczka trojeściowa - znak, że lato się kończy...
Pajęczy domek ![]()
Bacówka Rycerzowa - panoramka ze stoku Wielkiej Rycerzowej.

Na stokach Małej Rycerzowej ![]()
Jest bacówka...
koszar dla owiec...
źródełko i poidła dla owiec... nie ma jednak baców, zwierząt - pusto...

Bezszlakowo przez Muńcuł schodzę na dalsze śpiewogranie na Danielce ![]()