1

Temat: Napisz pan podanie!!!

Napisz pan podanie!!!

Nowe szlaki turystyczne w gminie Porąbka?
Czy jest szansa na ich zaprojektowanie i stworzenie?

Moi mili forumowicze smile  chciałem się podzielić wg mnie smutną swoją osobistą refleksją  sad
Czy to PO, czy to PIS, czy to SLD utworzyło nam  setki niekompetentnych urzędników!!!
A reforma administracyjna Jerzego Buzka to rozbój w biały dzień!
Setki powiatów, starostw powiatowych i nierobów urzędniczych bez kompetencji, których my musimy utrzymywać,
bo oni dochodu, ani jednej złotówki nie dają!!!
Dawniej było:
Rząd - wojwództwo - gmina. Było to proste i przejrzyste i co najważniejsze mało urzędasów, mniej nierobów!
A w gminie szło wiele spraw na miejscu załatwić!

Sprawa dotyczy naszego Beskidu Małego.
Dzisiaj wykorzystując moment, że dostarczałem godło emaliowane do Urzędu Gminy Porąbka,
postanowiłem odszukać kogoś kompetentnego do spraw turystyki, promocji gminy Porabka.
Odsyłano  mnie tu, tam, w końcu do pewnego pokoju.
Nie podam numeru, bo to chyba nie ma sensu.
Dwie panie zupełnie nie zorientowane w temacie.
A chodziło mi o szlaki turystyczne na terenie Gminy Porąbka.
Zapytałem czy Parąbka jest gminą turystyczną? Odpowiedź padła tak.
Więc zapytałem, czy jako gmina nie chciałaby uatrakcyjnić pobyt turystom i stworzyć kilka szlaków turystycznych,
pod patronatem PTTK, bo przez gminę przebiega tylko jeden szlak zielony, a można by stworzyć parę innych,
by turyści o różnych umiejętnościach mieli gdzie legalnie wędrować smile by chcieli tu przyjeżdżać,
zostawiać tu swe pieniądze i wypoczywać.
Odpowiedź:
Napisz pan podanie!
Moja odpowiedź:
Ale ja to nie robię dla siebie.
Napisz pan podanie.
Moja odpowiedź:
    Pomylenie pojęć!!!
Podanie (prośbę) powinna napisać gmina - podobno Wam, zależy na turystach, ja chcę tylko społecznie pomóc!
Proszę tylko, by gmina wystąpiła do PTTK Wadowice o opracowanie szlaku,  a to trzeba zrobić przy współudziale gminy, nadleśnictwa, ewentualnie osób prywatnych przez jaki teren szlaki miałyby przechodzić, a jak doszłoby do uzgodnienia, to o wsparcie finansowe na farby i zapłatę za malowanie szlaków.
Bo za tablice informacyjne firma Emalkent gminy nie obciąży.
Napisz pan podanie w imieniu stowarzyszenia?

Nie będę więcej komentował.
Zastanawiam się tylko czy Gmina Porąbka jest gminą turystyczną i czy chce turystów???
Zostawiam to pod Waszą ocenę

P.s.
Do wójta też się wybiorę, jak znajdę czas.
Napiszę o tym.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

Odp: Napisz pan podanie!!!

MK to co się dzieje w Polsce to jest po prostu przykre sad Chcielibyśmy coś zrobić dla Beskidu Małego, by powstały nowe szlaki turystyczne, by turystyka dobrze się rozwijała, a tu od strony urzędników taka przeszkoda że ciężko jest coś zrobić big_smile Zauważyłem że prawie wszędzie jest podobnie, mamy chęci, zapał a przez sytuacje w kraju niewiele możemy zdziałać big_smile
MK życzę powodzenia by udało się to doprowadzić do końca smile

3

Jaki kraj tacy urzednicy

Myślę, że taka paranoja jest  w każdej gminie. Najlepiej zrobić to tak jak za komuny, czyli po linii partyjnej. Musisz dowiedzieć się  z jakiej partii jest Wójt i On też musi wiedzieć żeś bracie nie jest elementem reakcyjnym  i wywrotowym.
Następnie trzeba strzelić paroma nazwiskami lokalnych Kacyków w tym przypadku pewnie  z PO. Powinno pomóc, chociaż teraz ważne są też Koraliki i świecidełka. Jeśli przychodzisz bracie bezinteresownie  w dzisiejszych czasach budzi to Popłoch i politowanie szanownej władzy.
Po oddaniu hołdu Pruskiego wielkości i potędze wójta daj mu koraliki, sztuczny perkal i świecidełka  z Jablonexu. Nie zapomnij przeprosić i podziękować. Proste!

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

5

Janusz napisał/a:

Jaki kraj tacy urzednicy

W pełni podzielam to zdanie. W wielu śląskich miastach jest podobnie. Pozyskiwane są duże środki na promocje dla miast i gmin i sztab rzekomych urzędników te pieniądze dosłownie przejada. Jest ciśnienie, by promować miasta i tereny atrakcyjne, ale ogranicza się to wydania folderu lub broszurki. Urzędnicy tego nie czują. Dobry przykład pod tym względem stanowi region Kaszub, gdzie gminy same wychodzą z inicjatywa by wyznaczać  szlaki piesze, rowerowe a nawet do Nordic walking.

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .