1

Temat: VII Przegląd Filmów Grórskich w Wadowicach

Wystawa unikatowych fotografii Wandy Rutkiewicz, pięć filmów nagrodzonych na licznych festiwalach, promocja książki „Mój wybór”, stoiska promocyjne, gość specjalny - Krzysztof Wielicki.

https://lh3.googleusercontent.com/-9bFieVlYaX0/Vr-XkhwtrqI/AAAAAAAAcx0/-76uC9xvIFY/s800-Ic42/12744495_1223884057626523_9172761488135688337_n.jpg

Wadowickie Centrum Kultury zaprasza po raz siódmy na wieczór z filmem górskim 28 lutego od godz. 15:00. Na  dużym ekranie pojawią się filmy nagradzane na polskich i zagranicznych festiwalach. Nie zabraknie obrazów dla miłośników gór wysokich, narciarstwa, wspinaczki, zapierających dech w piersiach widoków oraz lubianego ostatnio biegania.
Obejrzeć można będzie pięć znakomitych filmów o rożnej tematyce, polskich i zagranicznych autorów, zdobywców nagród na festiwalach i przeglądach. Gościem specjalnym tegorocznego Przeglądu będzie polski himalaista - pierwszy zimowy zdobywca m.in. Mount Everestu - Krzysztof Wielicki. Podczas festiwalu będzie można zaopatrzyć się w książkę - wywiad rzeka Piotra Drożdża z Krzysztofem Wielickim oraz zdobyć jego autograf.

Bilety: 20 zł przedsprzedaż
             25 zł w dniu Przeglądu

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: VII Przegląd Filmów Grórskich w Wadowicach

7. Przegląd Filmów Górskich za nami. 7 godzinny maraton filmowy. Wyszliśmy o 22.00 big_smile Ale warto było smile.

Poniżej nieco informacji wyciągniętych z programu przeglądu.

Wystawa Wanda Rutkiewicz – Fotografie

Fotografie z wypraw legendarnej Wandy Rutkiewicz. Osiągnięcia Wandy Rutkiewicz we wspinaczce są doskonale znane. Powszechnie wiadomo także o jej licznych aktywnościach życiowych: była świetnym sportowcem, kierowcą rajdowym, a także autorką książek i filmów dokumentalnych. Wystawa odkryje kolejny talent himalaistki – zamiłowanie do fotografii, efektem którego są znakomite zdjęcia.

Na wystawie można było obejrzeć 46 czarno-białych fotografii najwyższych gór świata m.in. Mount Everestu, K2, Gaszerbrumów, Czo Oju, Annapurny, Makalu. Autorka zdjęć sfotografowała góry, stojąc z nimi „twarzą w twarz” na poziomie kilku tysięcy metrów n.p.m. Mimo skrajnie trudnych warunków, powstały fotografie na wysokim poziomie artystycznym, które ujmują surowym pięknem i precyzją kadru. Jest to unikalna okazja, by spojrzeć na góry oczami Wandy Rutkiewicz. Wystawę otworzył i opatrzył komentarzem jej kurator – Jan Bortkiewicz.

K2 and the Invisible Footmen - reż. Iara Lee - Pakistan, 2015, 55 min - TRAILER po kliku na zdjęcie
Film opowiadający o życiu u stóp najwyższych gór świata i ciężkiej codzienności ludzi pracujących tam, gdzie docierają tylko najtwardsi alpiniści. Za ukazanie pięknej historii wejścia na K2 w 60. rocznicę zdobycia góry film zdobył drugą nagrodę na Krakowskim Festiwalu Filmów Górskich.

Ujęcia Himalajów, również robionych techniką timelapse, powalały. cool

https://lh3.googleusercontent.com/-5hj1fy3hhp8/VtR_MH-FMoI/AAAAAAAAczY/5EibFJWB40E/s912-Ic42/1.jpg

Stone Free – reż. Alastair Lee – United Kingdom, 2014, 27 min - TRAILER po kliku na zdjęcie

Julian Lines to najwybitniejszy brytyjski wspinacz solo, ze świetnymi klasycznymi przejściami na koncie. Film jest osobistą opowieścią o tym archetypicznym anty – bohaterze.

Facet, dla którego żadna skała nie jest problemem. big_smile Świetny portret psychologiczny !

https://lh3.googleusercontent.com/-hXC5FK3LN2A/VtR_M0USYVI/AAAAAAAAczc/5YX0zmlEm00/s912-Ic42/2.jpg

Finding Traction – reż. Jaime Jacobsen - United States, 2014, 57 min - TRAILER po kliku na zdjęcie

Opowieść o biegaczce ultra Nikki Kampbell i próbie pobicia przez nią rekordu czasowego na najstarszym szlaku Stanów Zjednoczonych – 440 km Old Trail. Towarzysząc Nikki w tym nieprawdopodobnym pościgu za marzeniem i wyścigu z czasem, zyskujemy nową perspektywę na ludzką wytrzymałość i siłę ducha.

Dla mnie nieco przydługawy wink

https://lh3.googleusercontent.com/-J9Zc97kqtq8/VtSBT468QgI/AAAAAAAAczs/loz2hDUW_js/s912-Ic42/4.jpg

No ski, no fun – reż. Darek Załuski – Polska, 2015, 30 min - TRAILER po kliku na zdjęcie

Pełna pasji, humoru i wrażliwości opowieść o Andrzeju Bargielu, jego marzeniach realizowanych dzięki niezwykłemu zacięciu i zdrowemu dystansowi do siebie i życia. Film otrzymał I Nagrodę na Krakowskim Festiwalu Górskim „za świetnie opowiedzianą historię, bezpretensjonalność, doskonałą realizację oraz udowodnienie, że bez nart na ośmiu tysiącach metrów byłoby nudno”.

Ciekawa filmowa opowieść o naszym młodym i zdolnym skialpiniście. Polecam obejrzeć młodzieży smile

https://lh3.googleusercontent.com/-eqOQeyxGT7M/VtR_NY6xm_I/AAAAAAAAczk/yxCy8XprECM/s912-Ic42/3.jpg

Gościa specjalnego wszyscy znamy.

Krzysztof Wielicki - światowej klasy himalaista. Jako piąty człowiek na świecie i zarazem drugi Polak wszedł na 14 najwyższych szczytów Himalajów i Karakorum. Koronę kompletował w latach 1980-1996. Jest pierwszym zimowym zdobywcą Mount Everestu (1980, wspólnie z Leszkiem Cichym), Kanczendzongi (1986, wspólnie z Jerzym Kukuczką) i Lhotse (1988). Część ze szczytów zdobywał samotnie. Wyczynem było jego rekordowe wejście z bazy na szczyt ośmiotysięcznika w ciągu doby. Dokonał tego wchodząc na Broad Peak w 1984 roku. Niezwykła solowa wspinaczka miała również miejsce podczas zdobywania – kończącego przygodę z Koroną Himalajów – szczytu Nanga Parbat w 1996 roku. Jedyną osobą, która wspierała go podczas wyprawy był… kucharz.
W 2013 roku kierował zimową wyprawą na Broad Peak, zakończoną sukcesem, ale i wielką tragedią. Jest członkiem prestiżowego The Explorers Club.

Prelekcja Krzysztofa Wielickiego połączona była z promocją książki „Mój wybór” Tom 2.

Świetny występ Wielickiego ! smile

7. Przegląd Filmów Górskich zamknął film Jurek – reż. Paweł Wysoczański – Polska, 2014, 75 min

Dokument Pawła Wysoczańskiego pokazuje Jerzego Kukuczkę jako człowieka, który pnie się do góry – w sensie dosłownym, ale tez metaforycznym i symbolicznym. Od pucybuta do milionera, od socjalistycznego pracownika po gwiazdę międzynarodowych mediów, od człowieka, który wspina się bez pieniędzy i sprzętu, po pełnoprawnego konkurenta Reinholda Messnera w walce o zdobycie Korony Himalajów i Karakorum. Film zdobył Grande Prixe na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Górskich w Vancouver.

Dodam tylko, że tradycyjnie nie zabrakło na przeglądzie naszych Forumowiczów, chociaż, nie powiem, mieliśmy nadzieję spotkać bardziej liczną ekipę big_smile. Niektórzy to nawet wiedzieli, w którym rzędzie usiąść, żeby było łatwiej piłeczki z nagrodami łapać! big_smile wink tongue Gratulacje Marku ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Odp: VII Przegląd Filmów Grórskich w Wadowicach

Górska "uczta" udana - super! big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile