Temat: Moje wiosny szukanie
Wiosna w końcu wkracza w Beskid Mały
. W wyższych partiach gór jeszcze niewiele oznak, zwłaszcza jeśli przyjrzymy się roślinności.
Niżej jest znacznie lepiej. Zwierzęta wyraźnie się ożywiły. Owady wyszły z zimowych kryjówek np. trzmiele ziemne, motyle cytrynki. W lesie już nie ma ciszy, ptaki się wręcz przekrzykują
, ale nie jest to wcale męczący wrzask, wręcz przeciwnie, aż miło posłuchać ich miłosnych treli.
Na Polanie u Zielińskiego zaczynają kwitnąć krokusy
. Jest ich tego roku sporo.
W wilgotnych miejscach główki do słońca wyciągają lepiężniki, zaczyna kwitnąć żywiec gruczołowaty, zawilce i śledziennice.
Byłam po zachodzie słońca, dlatego krokusiki są już zamknięte. ![]()
Na szczytach Leskowca i Gronia JP II, Klimaski, Czarnego Gronia i Potrójnej jeszcze widać płaty śniegu, ale kilka ciepłych i słonecznych dni na pewno się z nimi szybko rozprawi.
Zaczyna kwitnąć modrzew, a przekwitać wierzba.
Dzisiaj wyskoczyłam na Gancarz ciekawa zmian, o których niedawno ktoś pisał, mam na myśli mały remont krzyża na szczycie.
Krzyż, owszem, ładnie wymalowany i ogrodzony.
Ścięto nawet trzy buki i postawiono wokół niego. Pełnią rolę ławek.
Wszystko fajnie, ale zawsze tu obecnego „syfu” nie uda nam się już chyba usunąć …
. Mało tego, śmieci rzucane są w dół zbocza, w krzaki. Na szczycie są aż 3 miejsca na rozpalenie ogniska. W każdym pozostawione śmieci. Pytanie, po co aż tyle … ? Dlaczego flejtuchy (to łagodna wersja), które mają siłę wynieść śmieci na szczyt, nie zabierają ich sobie z powrotem.
Takie otoczenie zniechęca i szybko chce się go opuścić, a szkoda, bo widoczki z Gancarza, przy dobrej widoczności, są przecież bardzo ładne.
Jeszcze jedna smutna rzecz, którą zauważyłam podczas dzisiejszego spaceru, to niesamowicie rozjeżdżony szlak przez crossowców i ciężkie pojazdy ściągające drzewa. Nawet dzisiaj crossy słychać było do samego praktycznie wieczora.
. Las z kolei, po ścięciu drzew, wygląda jak pobojowisko.
Mam nadzieję, że ktoś to w miarę szybko "posprząta" ...
A jeszcze niedawno tak tu było ładnie … .
Ostatnio edytowany przez nena (2016-03-28 19:25:36)